Tas, kas pažvelgė į kopėčias ir pasakė „kokia puiki lentyna“, išties nusipelno aplodismentų. Įkvėpti idėjos šimtai (ar tūkstančiai?) kūrybiškų žmonių išsitraukė senas kopėčias ir pavertė kabyklomis, knygų lentynomis ar stilingais stelažais įvairiems niekučiams eksponuoti. Kopėčios tapo įkvepiančiu iššūkiu baldų dizaineriams, be to, tai rimtas tradicinių lentynų konkurentas.

Lenktynės prasidėjo!

Dizaineriai išties įsijautė kurdami ne tik įvairiausių dydžių, formų, stilių ir spalvų kopėčias-lentynas, bet ir išradingai tobulindami jų, iš pirmo žvilgsnio, tokią paprastą konstrukciją. Dizainerio Mattas Carras sukurtos dvispalvės kopėčios „Hub Ladder“ pagamintos suderinus dvi skirtingas medžiagas – uosio medieną ir metalą, bet įdomiausia tai, kad medinė jų dalis gali būti sustumta į metalinę ir taip sumažinamas ar padidinamas jų plotis. Todėl kopėčios-lentyna prisitaiko ir prie kišeninių detektyvų, ir prie prabangių interjero žurnalų formato, o ir skaitomą puslapį lengvai rasite, jei leidinį pakabinsite ant jų.

„Balta ant balto“

Nors kopėčių konstrukcija kartais tik menkai primena įprastą A raidės formą, naujai jų paskirčiai tai nė kiek netrukdo: vienpusės kopėčios ne tokios griozdiškos ir žaviai atrodo minimalistinio stiliaus interjere, o juo labiau – nedideliame vonios kambaryje. Itin lengva lakoniško dizaino lentynėlė nė kiek neapsunkina erdvės, ypač jei išbandysite skandinavišką derinį „balta ant balto“ – baltos spalvos kabykla baltų sienų fone. Vizualiai baldas išnyksta, bet savo funkciją atlieka.

Kopėčios interjere

Drąsus vertinimas

Kopėčios praverčia ne tik tada, kai reikia pasiekti aukštai sudėtus daiktus – vaizdžiai tariant, jos padeda siekti ir estetinių tikslų. Kompanija „Swedese“ savo gaminamas lentynas-kopėčias prilygina skulptūrai. Išties retro dvasią atspindintis baldas atrodo stilingai ir grakščiai, tačiau, jei skulptūra yra menininko sukurtas kūrinys, tai atviros lentynos – begalinė erdvė mūsų kūrybiškoms improvizacijoms reikštis. Juolab kad dizainerio Michaëlo Bihaino kūrinys iš ąžuolo ir uosio faneros gali būti skirtingų aukščių: sujungus dvi ar daugiau lentynų pavyktų suprojektuoti vis kitokio dizaino baldą.

Priklausomai nuo formos ir konstrukcijos, kopėčios-lentynos kuria skirtingą vizualios dinamikos ir ritmo pojūtį. Daugelis jų siaurėja į viršų, tad stambesnius daiktus tenka dėti apačioje – taip interjere sukuriamas vizualus „inkaras“. Kopėčios-kabyklos atrodo žaismingai, nes, kitaip nei daugelis įprastų baldų, yra nuožulnios. Ir, žinoma, pati idėja taip eksperimentuoti su įprastu ir funkcionaliu buities rakandu yra smagiai keista!

Genialios idėjos nesensta

Manote, kad kopėčių konstrukcija įkvepia tik šiuolaikinius dizainerius? Toli gražu ne. Dizaineris Vico Magistretti knygų lentyną „114 Nuvola Rossa“ sukūrė dar 1977-aisiais, ir italų kompanija „Cassini“ iki šiol ją gamina. Stilingas baldas ne tik vizualiai primena sulenkiamas kopėčias – jos ir sulenkiamos kaip kopėčios. Asociacija nėra atsitiktinė – šis daiktas erdvioje bibliotekoje kadaise buvo nepamainomas, tad kodėl jo motyvo nepanaudojus knygų lentynai? O sustačius šalia dvi ar daugiau lentynų sukuriama įdomi simetriška ir drauge dinamiška kompozicija.

Kopėčios interjere

Praktiškas patarimas

Universalumas – smagus dalykas, turbūt nėra baldo (na, nebent staliukas...), kurio vietą būtų taip paprasta pakeisti norint atnaujinti namus, o drauge – rasti vietos įvairioms smulkmenoms susidėti. Dizainerio Jacko Smitho sukurtos kopėčios „Tilt“ žavi subtiliomis ir kartu praktiškomis detalėmis – pakabinama lentynėle, dėžute, kabliukais.

Vietoj stalelio

Kopėčios-lentyna – itin funkcionalus miegamojo interjero elementas, jos neužima tiek grindų ploto, kiek spintelė šalia lovos, be to, dažniausiai būna už ją aukštesnės, taigi ir gerokai talpesnės, tad po ranka bus visi reikalingi daiktai. Dar vienas privalumas tas, kad šis vertikalus objektas šalia lovos vizualiai aukština kambarį, o grafiškas jo dizainas žaviai kontrastuoja su jaukia ir minkšta lovos tekstile.

Laiptai į dangų

Profesionalūs dekoratoriai ir socialinių tinklų analitikai pastebi, kad vonios kambario paskirtis jau keleri metai keičiasi: anksčiau vyravusią sterilią „švaros misijos“ idėją keičia tendencija kurti SPA malonumų zoną. Iš pirmo žvilgsnio netikėta, tačiau kopėčių populiarumui šis pokytis labai pasitarnavo. Gausiam higienos reikmenų arsenalui laikyti atviros lentynos nėra pati tinkamiausia vieta, tačiau elegantiškiems SPA nuotaiką kuriantiems aksesuarams puikiausiai tinka – kur dar būtų patogiau sudėlioti žvakių kompoziciją ir eksponuoti kitus save palepinti nuteikiančius mielus niekučius.

Kopėčios interjere

Šalin stereotipus!

Stereotipai slopina vaizduotę – tuo įsitikinęs korėjietis dizaineris Seung-Yong Song, dar 2011 metais pristatęs inovatyvių baldų kolekciją, kurioje buvo šios siurrealistiškos kėdės-kopėčios, pavadintos „Object B“, išties peržengusios standartinio mąstymo rėmus. „Aš lipu ant kėdės. Aš dedu knygas ant kopėčių“, – taip labai paprastai (o genialumas, kaip žinia, ir yra paprastumas) paaiškina dizaineris savo siekį neprisirišti prie tradicinės daikto formos bei funkcijos ir derinti jas pačiu netikėčiausiu būdu.

Kontrastingai ir nuosekliai

Tradicinių kopėčių dizainas lakoniškas ir nepretenzingas, bet išraiškingos faktūros mediena ir kontrastinga spalva juodos sienos fone atrodo netikėtai efektingai. Tačiau vien šio dekoravimo triuko neužtektų, jei ne stilingai ir apgalvotai priderinti aksesuarai. Skaidrus stiklas, akinamai balta keramika, matinis metalo žvilgesys ir, žinoma, nevaržomai vešantys svyruokliniai kambariniai augalai (jų siluetai gražiausiai išryškėja, kai šakelės turi kur nusvirti) – visa tai skirta akims džiuginti.

Reikia disciplinos

Kopėčios-lentyna yra atviras baldas, tad reikalauja tam tikros estetinės disciplinos: svarbu neperkrauti daiktais ir išlaikyti spalvų harmoniją. Jei vonia nedidelė, išmintingiau rinktis vienpuses kopėčias – ne tik sutaupysite vietos, bet ir vizualaus „triukšmo“ bus mažiau, nes nuo žmogiškosios prigimties nepabėgsi: kuo daugiau lentynų, tuo sunkiau išlikti minimalistui...

Kopėčios interjere

Lakoniška interpretacija

Grafiškas juodos spalvos aksesuaro siluetas gražiai išryškėja šviesaus kolorito sienų fone, tad puikiai atrodo tiek minimalistinėje vonios kambario erdvėje, tiek industrinio stiliaus prieškambaryje, tiek moderniame miegamajame. Stilizuotų kopėtėlių dizainas gerai apgalvotas: apačioje suformuotas pagrindas, skirtas stabilumui išsaugoti. Drabužius, rankines, rankšluosčius galima kabinti ne tik ant siauro rėmo, bet ir ant S formos kabliukų.