Dviaukštės lovos – ne tik šaunus karstymosi ir žaidimų objektas, bet ir erdvę taupantis sprendimas. Pagal tai, kaip taupo erdvę, aukštos lovos skirstomos į dviaukštes ir lofto tipo lovas. Dviaukštės – tokios lovos, kur dvi gulimos vietos yra viena virš kitos, o lofto tipo lova siūlo tik vieną aukščiau nuo žemės pakeltą vietą miegoti, po ja – darbo zona arba vieta daiktams susidėti.

Prieš perkant dviaukštę ar lofto tipo lovą būtina įvertinti, kiek vietos ji užims kambaryje. Kartais dėl kambario ypatumų, pvz., žemų, nuožulnių lubų, tokios minties gali tekti atsisakyti. Palikite bent 60 cm tarpą tarp lubų ir viršutinės lovos, kad tas, kuris miegos viršuje, nesusitrenktų.

Dviaukštė lova užims mažiau vietos, nei dvi šalia sustatytos mažaaukštės, tačiau įvairūs papildomi aspektai (laipteliai, stalčiai ir durelės) gali padidinti jos užimamą plotą. Be to, reikia užtikrinti vaiko saugumą, pavyzdžiui, lova neturėtų stovėti prie pat lango, o viršutinė lova turi turėti tvirtą bent 15 cm aukščio tvorelę.

Paauglio teritorija

Lengvos konstrukcijos lakoniškų formų metalinė lofto tipo lova – puikus sprendimas nedideliam paauglio kambariui. Po ja telpa erdvus darbo stalas ir spintelė daiktams susidėti. Metalinės kopėtėlės neužima daug vietos, jomis patogu pakilti į miegoti skirtą vietą. Industrinė estetika patinka daugeliui berniukų, ją galima efektingai pagyvinti ryškių spalvų detalėmis. Šiuo atveju šlaitinės lubos – ne kliūtis. Lova puikiai telpa, virš jos net lieka vietos vaiko trofėjams sudėti.

Išlošti centimetrai

Nei dviaukštė, nei lofto tipo lova, bet tiesiog praktiškas sprendimas: sienos ilgio neužteko dviem lovoms, tad viena iš jų buvo pagaminta paaukštinta. Taip tilpo dvi lovos, o erdvė apačioje tapo vieta žaisti arba žaislams susidėti. Paaukštinta lova gana žema, kad tiktų jaunesnio amžiaus vaikui, bet vis tiek įdomi ir netradicinė. Balinto medžio baldai beveik išnyksta tapetuotų sienų fone ir sukuria jaukią atmosferą.

Vaikų kambarys

Spalvoti laipteliai

Interjero dizainerė Goda Litinskienė vaikų kambaryje suprojektavo dviaukštę lovą, broliui ir sesei atstojančią miego zoną ir sukuriančią puikią vietą žaisti. Į antrąjį lovos aukštą vedantys skirtingų spalvų laipteliai turi paslaptį – juose sumontuoti patogūs, taupantys vietą stalčiukai, kuriuose kiekvienas vaikas gali susidėti savo asmeninius daiktus. Jaukiai atrodo audiniu aptrauktos antro aukšto lovos tvorelės.

Verta žinoti!

Dviaukštės lovos gali būti gaminamos iš įvairiausių medžiagų: medžio masyvo, plokštės, faneros, metalo. Kad ir iš ko būtų pagamintos, reikia įsitikinti, jog medžiagos atitinka saugumo reikalavimus, t. y. yra patvarios, nenuteptos toksiškais dažais, laku ir klijais. Toksiškos medžiagos, tokios, kaip formaldehidas, kelia rimtą pavojų vaikų sveikatai. Idealu, jeigu gamintojas turi sertifikatą, patvirtinantį baldo saugumą. Užsakius pagaminti baldą, reikėtų pasitarti su gamintoju, kad būtų naudojamos pačios saugiausios kokybiškos medžiagos.

Lyg miško namelyje

Medžio fanera – jauki ir praktiška medžiaga vaikų kambariui. Čia ja padengta visa siena; taip sutvirtinta dviaukštės lovos konstrukcija, o sienos apsaugotos nuo tepliojimo – to sunku išvengti vaikams laipiojant ir dūkstant. Ryškiai žalias „miško“ lipdukas pabrėžia jaukią medžio faktūrą. Apgyvendintas žaisliniais miško žvėreliais, toks kambarys tampa išties magiška mažųjų buveine.

Svarbu mažųjų saugumui
- Nerekomenduojama jaunesnių nei penkerių metų vaikų palikti kambaryje su dviaukšte lova. Daugiausia su tokiomis lovomis susijusių traumų patiriama krentant, ir paprastai tai nutinka jaunesniems nei penkerių metų mažyliams.
- Reikėtų nepalikti kabančių daiktų (virvių, diržų, kaspinų), nes jie kelia pavojų užsikabinti, užstrigti.
- Viršutinėje lovoje vienu metu turėti būti vienas vaikas. Reikėtų pamokyti vaikus tokiose lovose neišdykauti.

Kas aukščiau!

Ypač aukštos lubos Maskvoje įsikūrusios studijos „Ruetemple“ architektams suteikė šiame kambaryje sukurti įspūdingą dviaukštę lovą. Erdvios kabinos tampa tarsi kambariais kambaryje. Į viršutinę kabiną patenkama laiptais, jų pakopos atlieka lentynų funkciją. Jaukus šviesaus medžio ir baltos spalvos derinys – idealus vaikų žaislų fonas.

Vaikų kambarys

Pakylėta

Erdvę taupyti padeda paaukštinta lova: po ja telpa lentynos ir stalčiai, į kuriuos pats vaikas gali susidėti žaislus, knygas arba drabužius. O ir miegoti aukštoje lovoje daug įdomiau, nei įprastoje. Laiptelis padeda patogiau įsiropšti į guolį. Toks lofto tipo lovos variantas gana saugus jaunesnio amžiaus vaikams ir praktiškas vyresniems. Gaminant baldus pagal užsakymą galima ne tik optimaliai išnaudoti kiekvieną centimetrą, bet ir užtikrinti, kad atrodys estetiškai ir atitiks vaiko pomėgius.

„Du viename“

Norėdama išsaugoti kuo daugiau laisvos erdvės šiame 9 m² vaikų kambaryje, interjero dizainerė Justė Žibūdienė suprojektavo lovą su papildomu išstumiamu čiužiniu. Dieną jį galima sustumti, tad kambaryje atsiranda vietos žaisti. Žalios spalvos detalės ir lovos kraštą sauganti namukų tvorelė suteikia baldui žaismingumo. Tokia papildoma ištraukiama lova gali būti naudinga ne tik broliams ir seserims, bet ir tiems vaikams, pas kuriuos dažnai svečiuojasi draugai.

Jaukus kampelis

Išmoningai panaudota niša virto vaikų tvirtove. Nesudėtinga konstrukcija, faneros apdaila ir – valio! – vienoje nišoje telpa du vaikai. Viskas po ranka, nes čia pat – ir knygų lentyna bei komoda. Tačiau aukštos kopėčios gali būti iššūkis jaunesniam vaikui. Dėl suprantamų priežasčių rekomenduojama viršutinį aukštą skirti vyresnėliui (-ei). Itin svarbu įsitikinti, kad kopėčios būtų tvirtos ir neslidžios. Be to, lovos čiužinys negali būti per mažas ar per didelis, antraip vaikui bus sudėtinga įsiropšti į lovą.

Kambarys kambaryje

Dviaukšte lova jo gal ir nepavadinsi, bet šis multifunkcis baldas tiesiog fantastiškai talpus. Čia vaikai gali miegoti, žaisti, mokytis ir laikyti daiktus, nors plotas – viso labo 5 m². Dieną po darbo zonos grindimis pasislepia lovos ir lieka vietos žaisti. Už darbo zonos – talpi spinta ir stalčiai. Net sunku patikėti, kad pasitelkus du laiptelius galima laimėti tiek vietos! Toks sprendimas – tikras išganymas siaurose, aukštose patalpose, pavyzdžiui, senamiesčio butuose.

Mažųjų tvirtovė

Iš pušies medienos lentų sukonstruota lova – tikra vaikiška pilis. Apgalvota, kaip patogiai patekti į viršų saugiais laipteliais su turėklu, o viršutinio aukšto tvorelė sukuria privatumo ir saugumo jausmą. Platus kraštas virsta patogiomis lentynomis žaislams ir knygoms sudėti. Jaukumo šiam architektūriškam statiniui suteikia šilta medienos spalva, o juodi industriniai turėklai – duoklė madai. Vaikams paūgėjus ir, norint kambarį atnaujinti, tokį baldą galima tiesiog nudažyti, išpiešti arba apklijuoti stilingais lipdukais.