Lietuvos Respublikos piliečiai turi galimybę dalyvauti teisės aktų kūrimo procese. Šią teisę jiems suteikia Konstitucija, Teisėkūros pagrindų, Peticijų ir kiti įstatymai. Pasinaudodami šia galimybe, piliečiai gali teikti pasiūlymus dėl teisinės aplinkos tobulinimo, keičiant esamus ar sukuriant naujus teisės aktus. Dalyvauti teisės aktų kūrimo procese galima šiais būdais:

įteikiant peticiją;
siunčiant teisėkūros iniciatyvą;
Seimui įteikiant svarstyti 50 tūkst. balsavimo teisę turinčių piliečių pasirašytą įstatymo projektą;
Seimui įteikiant 300 tūkst. rinkėjų pageidavimą keisti ar papildyti Konstituciją.

Žemiau yra trumpai aptariamas kiekvienas iš šių būdų.

Peticija

Peticija – tai kreipimasis į Seimą, Vyriausybę ar savivaldybę su reikalavimais ar pasiūlymais spręsti peticijoje nurodytus klausimus, kai tam reikia priimti naują teisės aktą, pakeisti, papildyti ar pripažinti netekusiu galios galiojantį teisės aktą.

Peticijų įstatymas numato, jog kreipimesi gali būti reikalaujama ar siūloma spręsti tokio pobūdžio klausimus:

1) žmogaus teisių ir laisvių apsaugos ar įgyvendinimo;
2) valstybės ir savivaldybės institucijų reformavimo;
3) kitus svarbius visuomenei, savivaldybėms ar valstybei klausimus.

Įteiktos peticijos nagrinėjimas

Pasak Lietuvos Respublikos Seimo (LRS) ryšių su visuomene skyriaus vyriausiojo specialisto Rimo Rudaičio „Seimui adresuotus piliečių kreipimusis (peticijas) nagrinėja iš Seimo narių sudaryta Peticijų komisija. Seimo Peticijų komisija, išnagrinėjusi peticiją, Seimo statuto nustatyta tvarka teikia išvadas Seimui. Tuo atveju, kai prieinama prie išvados tenkinti peticijoje išdėstytus reikalavimus ir siūlymus, gali būti parengiamas atitinkamo teisės akto projektas...“

Sąvoka Teisės akto projektas turėtų būti suprantama, kaip būsimo įstatymo ruošinys.

Jeigu Peticijų komisijos išvadoje yra siūlymas netenkinti peticijoje išdėstytų reikalavimų ir siūlymų, Seimas išnagrinėjęs Peticijų komisijos pateiktą išvadą gali nepritarti šiai išvadai. Tokiu atveju Seimas nusprendžia tenkinti peticijoje išdėstytus pasiūlymus bei paveda atitinkamą teisės akto projektą parengti vienam iš Seimo komitetų. Kiekvienas peticijos pagrindu sukurtas įstatymo projektas turi realią galimybę būti priimtas Seimo narių balsavimu.

R. Rudaitis pažymi, kad „Peticiją piliečiai gali pateikti per Seimo interneto svetainę: pasirinkus rubriką E. paslaugos ir joje esančią rubriką E. kreipimasis (peticija).“ Susipažinti su Seimo Peticijų komisijos veiklos ataskaitomis galima taip pat Seimo interneto svetainėje.

Teisėkūros iniciatyva

Teisėkūros iniciatyva, kaip apibrėžia Teisėkūros pagrindų įstatymas, yra „pasiūlymas nustatyti naują ar keisti esamą teisinį reguliavimą nurodant šio teisinio reguliavimo nustatymo ar keitimo tikslus ir pagrindines teisinio reguliavimo nuostatas.“

Pasinaudoti teisėkūros iniciatyva galima teikiant pasiūlymus tiek esamiems teisės aktų projektams, tiek jau Seimo priimtiems ar visiškai naujiems teisės aktams sukurti.

Konsultavimasis su visuomene dėl esamo teisės akto projekto

Viena iš pagrindinių Seimo komitetų ir komisijų veiklos krypčių yra rengti teisės aktų projektus. Kiekvienam parengtam įstatymo projektui yra skiriamas laikas konsultavimuisi su visuomene. Konsultavimosi su visuomene tikslas yra užtikrinti teisės aktų kūrimo atvirumą, skaidrumą, sužinoti visuomenės nuomonę apie teisinio reguliavimo problemas ir jų sprendimo būdus, sudaryti visuomenei galimybę daryti įtaką teisės akto projekto turiniui, geriau įvertinti numatomo ir galiojančio teisinio reguliavimo teigiamas ir neigiamas pasekmes, jo įgyvendinimo sąnaudas ir kita.

Pastabas ir pasiūlymus dėl užregistruotų teisės aktų projektų elektroniniu būdu piliečiai gali pateikti per Seimo interneto svetainę, pasinaudodami e. teisėkūros iniciatyvos paslauga. Rubrika E. teisėkūros iniciatyva yra pasiekiama Seimo interneto svetainėje pasirinkus rubriką E. paslaugos. Kitas būdas pastaboms ir pasiūlymams teikti yra tiesiogiai virš konkretaus teisės akto projekto pavadinimo paspaudus voko ženklelį. „Kai asmuo Teisės aktų informacinėje sistemoje šiuo būdu pateikia pasiūlymą dėl teisės akto projekto, laišką automatiškai gauna projekto rengėjai ir laiškas siunčiamas rengiančios institucijos informaciniu paštu.“ – pažymi RSV skyriaus vyr. specialistas R. Rudaitis.

Teisėkūros iniciatyvas atsiuntę piliečiai turi galimybę dalyvauti komiteto posėdyje. R. Rudaitis teigia, kad „Asmuo, pateikęs pasiūlymą įstatymo projektui, informuojamas apie gautą pasiūlymą, pranešama, kokiam pagrindiniam ir papildomam Seimo komitetui jis perduotas nagrinėti. Pasibaigus Seimo komiteto nustatytam pasiūlymų pateikimo laikui, visi raštu gauti pasiūlymai svarstomi Seimo komiteto rengiamuose klausymuose, į kuriuos gali būti kviečiami dalyvauti ir pasiūlymus pateikę asmenys.“

Esamų ir visiškai naujų teisės aktų keitimo ir kūrimo inicijavimas

Piliečiai turi galimybę teikti pasiūlymus ar pastabas ne tik esamiems teisės aktų projektams, bet ir jau priimtiems ar visiškai naujiems teisės aktams keisti ar kurti. Jeigu pilietis pateikia pasiūlymus ne dėl Seimo posėdžių sekretoriate įregistruoto teisės akto projekto, o dėl jau priimto ar naujo teisės akto keitimo ar priėmimo, tokie pasiūlymai yra perduodami kompetetingiems Seimo padaliniams ar kitoms valstybės institucijoms nagrinėti.

Pastabas ir pasiūlymus dėl esamų teisės aktų keitimo ar naujų kūrimo elektroniniu būdu piliečiai gali pateikti per Seimo interneto svetainę, pasinaudodami e. teisėkūros iniciatyvos paslauga.

Seimo kanceliarijos pasiteiravus apie tai, kiek tokių pasiūlymų piliečiai Seimui atsiunčia per metus, R. Rudaitis, pateikia informaciją: „2019 m. iš piliečių buvo gauti iš viso 532 pasiūlymai dėl Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotų teisės aktų projektų. Iš jų elektroniniu būdu – 414. Atsižvelgiant į tai, kad didžioji dalis praėjusiais metais gautų pasiūlymų pateikta el. būdu, manome, kad paslauga naudojamasi ir ji yra reikalinga.“

50 tūkst piliečių gali inicijuoti įstatymą, 300 tūkst. gali inicijuoti Konstitucijos keitimą ar papildymą

Konstitucijos 68 straipsnis teigia, kad įstatymų iniciatyvos teisę turi ne tik Seimas, Prezidentas ir Vyriausybė, bet ir piliečiai. 50 tūkstančių piliečių, turinčių rinkimų teisę, gali teikti Seimui įstatymo projektą, ir jį Seimas privalo svarstyti.

Konstitucijos 147 straipsnis teigia, kad ne mažiau kaip 300 tūkstančių rinkėjų turi teisę teikti Seimui sumanymą keisti ar papildyti Lietuvos Respublikos Konstituciją.

Šių abiejų procesų detalią tvarką reglamentuoja Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos įstatymas.

Įstatyme numatoma proceso eiga

Dėl parengiamųjų veiksmų, susijusių su piliečių įstatymo projekto teikimu Seimui ar sumanymu keisti Konstituciją, iš rinkimo teisę turinčių piliečių yra sudaroma iniciatyvinė grupė. Ši grupė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikia prašymą, kuriame nurodomos jų inicijuojamo projekto nuostatos. Vėliau ši grupė imasi iniciatyvos renkant piliečių, pritariančių jų inicijuotam projektui, parašus. Teisės akto keitimui reikalingus pritariančių piliečių parašus būtina surinkti per 2 mėnesius, Konstitucijos – per keturis mėnesius. Piliečiai piliečių parašų rinkimo lape turi teisę pasirašyti ir elektroniniu parašu.

Po piliečių parašų rinkimo termino pabaigos parašų rinkimo lapai yra įteikiami VRK. Jeigu surinktų piliečių parašų skaičius yra per mažas ar parašai neatitinka reikalavimų, iniciatyvos projektas Seime nėra svarstomas. Kitu atveju, VRK inicijuojamą projektą su surinktais parašais perduoda Seimui ir šis tą pačią dieną šį projektą įregistruoja bei apie tai pranešą iniciatyvinei grupei. Artimiausiame Seimo posėdyje, iniciatyvinės grupės atstovo pristatytam iniciatyviniam projektui paprasta posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma yra pritariama arba ne.

Verta pažymėti, kad, jeigu iniciatoriams nepavyko realizuoti savo inicijuojamo projekto, dėl parašų trūkumo ar kt. aplinkybių įstatymas numato, jog Prezidentas, Vyriausybė ar bet kuris Seimo narys gali pateikti tą patį projektą Seimui. Tuo atveju projektas pateikiamas Seimo posėdyje ir svarstomas Seimo statuto nustatyta bendra tvarka.

Pagal VRK pateiktus duomenis iki šios dienos iš viso buvo įregistruotos devynios piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos. Trys iš jų surinko daugiau kaip 50 tūkst. rinkėjų parašų ir buvo perduotos Seimui. Tai Elektros energijos sistemos ir rinkos apsaugos, Alkoholio kontrolės ir Asmens tapatybės kontrolės įstatymų projektai. Visas šias tris iniciatyvas Seimas patvirtino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)