Nereikalauja jokios priežiūros

Gėlės, jų kompozicijos suteikia šilumos, praskaidrina nuotaiką, tai yra puikus namų dekoro akcentas. Deja, mes gyvename laikmečiu, kuomet bėgte bėgame iš vieno darbo į kitą, stengiamės laiku nuvežti vaikus į būrelius, o parėję namo, bandome užbaigti darbe neatliktas užduotis. Ne visuomet yra laiko pastebėti ant palangės augančius kambarinius augalus. Neretai po sukimosi didžiuliame tempe, grįžus namo, į mus nuo palangės smerkiančiai žvelgia apgeltę, pamiršti palaistyti kambariniai augalai, kurie toli gražu jau nebe namų puošmena, o netgi priešingai. Tačiau visada yra išeitis – namus galima dekoruoti kambarinių gėlių kompozicijomis, kurios visiškai nereikalauja jokios priežiūros, jų nereikia persodinti, laistyti, mylėti, o ir žydi, ištisus metus.

Nuostabios nevystančių ir priežiūros nereikalaujančių gėlių kompozicijos tampa ne tik namų jaukumo akcentu, puošmena, bet ir puikia rankų darbo dovana draugams, ypač tiems, kurie neturi daug laiko prižiūrėti kambarines gėles. Ir visai nesvarbu kur Jūs begyventumėte – mažame miestelyje, privačiame name, ar daugiabutyje, ištisus metus ant palangės žaliuojančios gėlės gali padovanoti namams pavasario dvelksmą net pačiu šalčiausiu metu.

Gėlių galerijos nebijos nei šalčio, nei sausros

Išvydę Jelenos kurtas dekoratyvines gėlių kompozicijas, net aiktelėjome. Jos darbuose visos gėlės atrodo taip tikroviškai, kad vos tik pamačius, norisi paliesti, įsitikinti, ar tai tikrai nėra gyvi augalai. Jelena kuria keraminės floristikos dirbinius iš specialaus polimerinio molio ar šaltojo porceliano. Kiekvienas gėlės žiedlapis lipdomas rankomis, molis minkomas, dažomas, šildomas, kol pagaliau jis tampa vientisa, nuolat žaliuojančių ar žydinčia gėlių kompozicija. Tokiais dirbiniais galima puošti bet kokių namų interjerą, jie puikia tinka romantiškos nuotaikos kūrimui, labai ilgai džiugina akį, o svarbiausia – nereikalauja jokios priežiūros ir pastangų. Polimerinė ar šaltojo porceliano keramika patogi gėlių gamybai todėl, kad medžiaga džiūsta ore, kūrinių nereikia degti. Šios medžiagos leidžia pasiekti įspūdingą panašumą į tikrą augalą.

J. Tupikova

Iš polimerinio molio ar šaltojo porceliano įmanoma nulipdyti net pačias įvairiausias gėles, kaip antai: retus tropikų augalus arba paprastas laukų ar pievų gėles, kurių nerasime gėlių parduotuvėse. Galima sukurti gėlių galerijas, kurios nebijos nei šalčio, nei sausros.

Kūrinių tikroviškumą lemia kokybiška medžiaga

Šiandien keraminė floristinė tampa vis populiaresnė visame pasaulyje. Kuriamos interjero detalės, įvairios dekoracijos, bižuterija, skulptūrinė miniatiūra. Kūrinių tikroviškumas ir meninė vertė daugeliu atveju priklauso nuo kūrėjo kruopštumo, sugebėjimo stebėti gamtą, botanikos žinių. Labai daug informacijos galima rasti internete, šio meno galima išmokti savarankiškai, taip pat floristinė keramika yra mokoma meistriškumo kursuose ar seminaruose. Tam, kad išgauti realumo, tikroviškumo įspūdį, svarbu naudoti kokybišką molį, gerus lipdymo instrumentus, bet ir suvokti pagrindinius floristinio dizaino, skulptūros ir tapybos principus. Pasak Jelenos, masę tinkamą lipdymui galima pasidaryti ir namų sąlygomis. Tokia masė niekuo nesiskiria nuo pirktinės ir vadinasi šaltuoju porcelianu. Ji gaminama iš krakmolo, PVA klijų, glicerino ir kitų ingredientų.

Ji pastebi, kad skirtingų gamintojų lipdymo masė skiriasi tokiomis savybėmis, kaip plastiškumas, minkštumas, kietumas ir nevienodai greitas džiūvimas, todėl kiekvienas kūrėjas privalo labai atlydžiai pasirinkti medžiagą.

Pagrindinis mokytojas – žurnalas

„Aš pradėjau praktikuoti keraminę floristiką prieš septynerius metus, kai ji tik pradėjo įgyti populiarumą Rusijoje. Anuomet nebuvo buvo mokyklų ir meistriškumo klasių, tačiau buvo didelis troškimas ir tam tikra informacija internete. Atsitiktinai sužinojau apie šią meno formą iš žurnalo, užsisakiau medžiagas iš interneto ir pradėjau lipdyti. Prieš pradėdama kurti gėlių kompozicijas, stengiuosi įsigyti gyvą augalą, jį gerai išanalizuoti. Gėlę aš fotografuoju skirtingais rakursais, iš skirtingų kampų, eskizuoju, piešiu, analizuoju, kaip susijungia žiedlapiai ir tik tada imuosi darbo“, – atviravo menininkė.

J. Tupikovos kūryba

Polimero keramikos nulipdyta gėlė ar jų puokštė – ilgaamžis kūrinys

Tikros gėlės mus džiugina savo žiedų įvairove, aromatais. Bet žydėjimas greitai praeina. Todėl dažnai kyla noras išsaugoti akiai mielą reginį vaizduojamojo meno kūrinyje, rankdarbyje ar interjero dekore. Polimero keramikos nulipdyta gėlė ar jų puokštė – ilgaamžis, namus puošiantis kūrinys. Jis gali būti perduodamas iš kartos į kartą, jo vaizdas gali ilgam išlikti mūsų prisiminimuose, kaip gimtųjų namų unikalus vaizdinys, ypatinga namų jaukumo detalė. Dizainerė yra sukaupusi kūrimo technikos patirties, kuria gali pasidalinti su kitais grožiui neabejingais žmonėmis.

Pasaulio floristikoje – įvairių tautų kultūrų mišinys

Kai už namų durų palieki rūpesčius, kai namai pakvimpa aromatinga kava, ypatingas namų dekoras gėlėmis padeda praleisti jaukią poilsio valandėlę savo pavasariu dvelkiančiuose namuose prie stalelio, kurį puošia žydinčių bijūnų, lelijų, rožių ar lauko gėlių puokštė, žibanti pastelinėmis spalvomis, netgi dar šaltu ir spalvų šykštinčiu laiku. Žmogaus kūrybingumas, sielos jautrumas grožiui, atkaklus darbas gali sukurti stebuklą bet kuriam metų laikui. Gėlės džiugina žmones, ypač, kai jos matomos pro langus, atviroje verandoje, išėjus pasivaikščioti ar šiaip pabūti kieme.

Pasaulio floristika – daugialypė ir margaspalvė, savita ir nepakartojama, mat atspindi skirtingų tautų, kultūrų tradicijas, o kūrybiškumas, jaukus namų dekoravimas gali tapti ne tik nuostabiu laisvalaikio užsiėmimu, bet ir gyvenimo būdu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)