Vasaros pabaigoje svarbu ne tik nurimti derlių, bet ir pasirūpinti sodo augalais: patręšti vaiskrūmius, išgenėti mažiau derančius vaismedžius, pasodinti braškes ir žemuoges.

Antrasis sėjos etapas

Nors didžioji sėja vyksta ankstyvą pavasarį, ilgi ir šilti rudenys suteikia galimybę užauginti antrą derlių. Kai kurie sodininkai net rizikuoja auginti daigus antram agurkų derliui – sodina juos tuomet, kai šiltnamis ištuštėja.

Nukasus bulves, nurovus špinatus, šparaginėms pupelėms subrandinus paskutines ankštis darže lieka tuščių lysvių. Galima jas ruošti žiemai pasėjant dirvą gerinančių rapsų ar piktžoles nustelbiančių baltųjų garstyčių. Bet dar yra laiko naujam derliui užauginti, todėl rugpjūčio pradžioje ne per vėlu sėti špinatus, krapus, salotas. Iki šalnų dar spės užaugti lapiniai burokėliai ir ridikėliai.

Daržo pakraščiuose galima pabarstyti rūgštynių, žieminių svogūnų, rabarbarų sėklų. Jais džiaugsimės pavasarį, kai pirmoji žaluma ant stalo bus aukso vertės.

Dėmesys – šiltnamio augalams

Dabar didžiausias sodininkų rūpestis yra derliaus nuėmimas. Pirmiausia dėmesio reikia šiltnamio augalams.

Rugpjūtis – agurkų derliaus pikas. Jei vaisiai deformuoti, augalams trūksta būtinų mineralinių medžiagų. Jei suplonėjusi agurko viršūnė, reikėtų laistyti amonio salietros tirpalu (10 l vandens – 15 g), jei sustorėjusi – kalio sulfato tirpalu (10 l vandens – 30 g).

Vaisius intensyviai nokina pomidorai. Dabar reikia padėti pomidorams subrandinti derlių, todėl iki mėnesio vidurio patariama nuskinti augalų viršūnes, kad jie nebeaugintų naujų žiedynų ir nebemegztų naujų kelių – užauginti jų augalas jau nespės. Virš paskutinės kekės užtenka palikti porą sveikų lapų.

Rauginti agurkai

Pageltusius, ligų nualintus pomidorų lapus reikia skinti nuo apačios, kaskart po keletą, kad augalas nepatirtų didelio streso – po nokstančiais vaisiais lapų išvis neturėtų likti. Padėti augalui užauginti derlių galite ir nuskindami pradėjusią rausti kekę. Sudėtos į dėžutę su šienu ar senais laikraščiais, daržovės puikiausiai sunoks, o augalas galės sparčiau auginti kitus vaisius.

Taip galima nunokinti ir įtrūkusius pomidorų vaisius. Kad jie nepūtų, įtrūkimo vietas patariama pabarstyti rupia druska.

Laikas sodinti uogynus

Jei šiemet nebuvote patenkinti braškių derliumi, laikas atnaujinti uogyną – paprastai braškės daugiau nei trejus metus gausiai nederi, kad ir kaip gerai jos prižiūrimos. Uogynui skirkite šiltą užuovėją, parinkite derlingą dirvą ir pirmiausia išnaikinkite piktžoles.

Jei norite jau kitą vasarą mėgautis uogomis, pasodinkite braškyną ne vėliau kaip rugpjūčio viduryje. Iki rudens uogienojai įsišaknys ir sustiprės, tad pavasarį apsipils žiedais ir turės jėgų užauginti dideles bei sultingas uogas.

Serbentai

Kad ir kaip norite sutaupyti, jokiu būdu nerinkite daigų iš seno braškyno – su jais galite pernešti ir ligas bei kenkėjus. Geriausius ir stipriausius daigus užaugina pirmamečiai krūmeliai, tačiau juos pasodinus, reikia duoti laiko įsišaknyti. Nepralošite, jei pirksite jau įsišaknijusius gerų veislių daigus iš veislinių braškių augintojų.

Braškės sodinamos ir pavasarį, tačiau tada geriausiai rinkti šaldytus, greitai derėti pradedančius daigus. Prieš veisdami braškyną, pagalvokite, kokių veislių daigus sodinti. Geriausia rinktis kelių, pakaitomis derančių veislių braškes, pasodinti ir kampelį derančių iki vėlybo rudens – tada ilgai galėsite džiaugtis vasaros kvapais ir skoniais.

Sodui reikia šviesinimo

Nors nuo seno manoma, jog sodus reikia genėti anksti pavasarį, tačiau tam tinka ir vasaros pabaiga. Ankstyvo pavasario genėjimas paskatina medžio augimą, liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje genima norint paskatinti augalų derėjimą.

Pirmiausia patariama pašalinti gausiai derančių obelų sutankėjusius, aukštyn augančius ūglius – taip ne tik prašviesinama laja, nokstantys vaisiai gauna daugiau saulės spindulių. Sparčiai augantys vilkūgiai pasilavina daug kalcio, todėl medis silpsta. Nepaliekant stuobrelių reikia nupjauti ir visus iš medžio liemens augančius ūglius.

Darbai sode

Nuskynus uogas, patariama praretinti ir vyšnių šakas. Pirmiausia reikia išpjauti visas medžio viduryje esančias sausas šakas. Apžiūrėkite slyvas: jei ant skeletinių šakų ūgliai ilgesni nei 60 cm, juos reikėtų visiškai nupjauti. Kitus galima patrumpinti perpus: išleis daugiau vaisinių šakelių, kurios kitąmet duos gausų derlių.

Dėmesio dabar reikia ir vaiskrūmiams. Nuskynus uogas, aiškiai matyti ligotos, senos šakos, todėl krūmus galima praretinti. Jei planuojate užsiauginti naujų vaiskrūmių, dabar galite prilenkti prie žemės ir apkasti jaunus stiebelius. Jų viršūnes reikėtų pririšti prie kuoliukų – kuo smarkiau šakelė išlenkiama, tuo geriau įsišaknija.

Atkreipkite dėmesį, kad raudonieji ir baltieji serbentai šaknijasi ilgiau nei juodieji.

Dabar augalams reikia pradėti brandinti naujus žiedpumpurius, todėl būtinos maisto medžiagos – patręškite vaismedžius kalio ir fosforo turinčiomis medžiagomis arba paberkite po jais medžio pelenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)