Taigi apie ką plepame, priklauso nuo intelekto, na, o neplepančių moterų nebūna. Plepa ir vyrai – gurkšnodami alų, susitikę vyriškoje arba mišrioje kompanijoje. Taigi plepėjimas yra bendražmogiška savybė. Be to, šiais laikais didžiulis, tiesiog neaprėpiamas kiekis plepalų, bereikšmių žodžių srūva socialiniais tinklais.

Nors ir sakoma, kad plepėjimas – beprasmis laiko švaistymas, kad tuščiai kalbėti negražu, nekultūringa. Bet argi tai tikrai toks jau nenaudingas laisvalaikio leidimo būdas? Nieko panašaus. Gyvename visuomenėje, tarp žmonių, ir visiškai natūralu, kad norime su kitais pasidalinti savo mintimis, norime bendrauti, trokštame, kad mus išklausytų, suprastų. Netgi banalus kito žmogaus pasakojimas mums gali atrodyti velniškai įdomus, išsakytos mintys originalios ir šmaikščios. Pažiūrėkit, juk bendravimas ir susideda iš įvairiausios rūšies plepalų. Kalbame apie meną, drabužius, kosmetiką, naują intriguojantį romaną.

Likusios vienos moterys dažniausiai aptarinėja rūpimus klausimus: vyrai, kitoms – vaikai, buitis. Moterys gal kiek dažniau nei vyrai mėgsta ir apkalbinėti. Negražu, bet labai smagu skleisti gandus. Tokia veikla dažniausiai užsiima nelaimingos ir labai nykų gyvenimą gyvenančios moterėlės. Dėl apkalbų jų šalinasi kaimynai, bendradarbiai. Netgi giminės – ir tie nutraukia santykius arba bendrauja tik tiek, kiek būtina formaliam ryšiui palaikyti. Galiausiai moteriškės, mėgstančios skleisti įvairias apkalbas, įsigyja priešų, patiria beprasmių konfliktų, kurių galima išvengti.

Tačiau plepėti galima ir kultūringai, nieko neapkalbant. Pavyzdžiui, labai pravartu pasidalinti patirtimi, išsipasakoti svajones. Tik nebūkite vulgarios, tegu plepalai būna turiningi ir naudingi. Pasidalindamos naujausia patirtimi daug ko pasimokome iš savo draugių, patariame joms, matote – naudos iš to tikrai yra. Tokiu atveju suvokiame, kad ir daugiau yra mąstančių taip pat kaip ir mes patys, kad draugės ar draugo problemos taip pat jūsų išgyventos, ir dabar jau galite pasidalinti patirtimi, padėti, patarti.

Paskalos

Kita vertus, ne taip svarbu, apie ką plepi, svarbu – su kuo plepi, svarbu, kad tau įdomu bendrauti, kad tas plepėjimas kelia nuotaiką. Ne veltui sakoma, kad geriausias psichologas – draugė ar draugas, kuriais galima pasitikėti. Galbūt mes nesulauksime kokio nors patarimo, galbūt iš draugo negausime kokios nors instrukcijos, kaip ką daryti, kaip veikti, kad išsispręstų problema. Užtenka, kad kitas žmogus tavęs išklauso, ir ta problema tampa jau nebe tokia didelė.

Tačiau bent vieną kartą kiekvienas iš mūsų esame patyręs, kad tas plepumas ne visada išeina į naudą. Štai draugė ima ir išpliurpia tą informaciją, kurią norėjot nuslėpti. Įtarėte, kad taip gali atsitikti, bet vis tiek plepėjote. Dar blogiau – palikote įrašus socialiniame tinkle ar parašėte SMS žinutę nepatikimam asmeniui. Šiuo klausimu vyrai yra atsargesni, jie informacija, kuri yra konfidenciali, dalinasi tik su tais draugais, kuriais pasitiki visiškai, kurie yra laiko patikrinti draugai. Nors ir jiems pasitaiko, kad draugas išduoda. Taigi kiekvienas žmogus turi gerai pasverti, ką sako ir kam sako. Ir ypač – kam rašo ir ką rašo.

Ypač moterys moterims neturėtų pasakoti to, ko nenori paskleisti platesniam žmonių ratui. Moteris be paslapčių ne moteris. Net ir Anglijos karalienei buvo nukirsta galva dėl to, jog ji neturėjo paslapčių.

Dažnai moterys apie savo problemas išsikalba su mažiau artimais žmonėmis. Juk su vyru neaptarinėsi naujo gerbėjo, mamai neišsakysi savo nuogąstavimo apie galimą nepageidaujamą nėštumą. Čia moterys turi būti itin atsargios. Nei viena negalime būti garantuota, kad draugė neišplepės, ir tai padarys, galbūt, ne iš blogos valios. Tai gali būti didesnių problemų pradžia. Net ir su pačia artimiausia drauge nebūkite visiškai atviros. Yra dalykų, kurie pernelyg asmeniški. Apie juos prabilus jausitės save išdavusios. Pliurpimas kartais – kaip liga, kaip liūnas, iš kurio negali išbristi. Sėdime ir plepame: dar kartą papasakojame jau girdėtas istorijas, niekus ir apkalbas. Labai gerai pagalvokite, ar nereikia tik vienąkart užsisiūti nasrus, nes kartais išlekia žodis žvirbliu, o jaučiu sugrįžta. Jei intuicija sako – sustok ir nesakyk to, ką norėjai pasakyti, – tikrai verčiau patylėti. Su draugėm, netgi geriausiomis, kalbėtis apie intymius santykius tikrai nederėtų. Judu su partneriu turite savų paslapčių, kurių jūsų draugė neprivalo žinoti. Tai ne vien jūsų pačios, bet ir jūsų vyro paslaptys! Dalintis tokiomis patirtimis, įspūdžiais, sėkmėmis ir nesėkmėmis labai mėgsta jaunos moterys. Tokios paslaptys vargu ar įdomios kitam žmogui. Tai labai asmeniška ir konfidencialu.

Nepaisant to, plepėdamos moterys dažniausiai aptarinėja vyrus. Tai pagrindinė tema. Apie ką gi moterys daugiau plepės, jei ne apie vyrus? Aišku, kad apie juos. Ir nevarbu, kas plepa – ar inteligentės, ar darbininkės, ar studentės... Moterų pokalbiuose apie vyrus – visos lygios! Tai neišsenkanti tema: ką jis pasakė, padarė ir svarbiausia – ko nepasakė ar nepadarė, koks jis lovoje, kaip elgiasi su jumis.

Jei judu esate susituokę ir turite vaikų, tai tokie pokalbiai įgauna daugiau buitinio atspalvio. Tuomet kalbama ne tik apie vyrą, bet ir apie visą šeimą, tiksliau apie problemas šeimoje. Tačiau, nepaisant to, kalbos apie stipriąją lytį išlieka pirmoje vietoje.

Paskalos

Kur kas rečiau, bet pakankamai dažnai moterys kalba apie kosmetiką, rūbus, grožį, plastinę chirurgiją. Ypač tokie pokalbiai malonūs, kai turite kuo pasigirti: pavyzdžiui, naujais kvepalais, pavykusia šukuosena ar kokia prašmatnia drapanėle. Taip pat šiais laikais madinga kalbėtis apie plastines operacijas – kas ką pasidarė, ir kas ko nepasidarė. Tai ir spėliojimai, svarstymai. Jaunesnės moterys, o ypač merginos labai mėgsta paplepėti apie svorį. Jos gali ištisas valandas aptarinėti, kas sustorėjo ir kas „sukūdo“, kaip ir kodėl tai atsitiko, kokia dieta geriausia, kas liesina, o kas tukina… Tokios kalbos labai juokingos, bet kalbančiosioms tai įdomu. Ką gi, tai geriau nei gandų skleidimas. Bent jau toks plepėjimas nekenkia, gali iš tokių kalbų pasijuokti ir tiek.

Gandai, liaudiškai „pletkais“ arba „pliotkais“ vadinami, yra, buvo ir bus. Kas, su kuo, kada, kur, kodėl, kas matė? Ir visai nesvarbu, tiesa tai ar ne. Tas kitų kaulelių narstymas (kad ir kaip tai būtų negražu ir neetiška) – viena mėgstamiausių pasiplepėjimo formų. Tačiau, kaip jau buvo minėta, lyg ir „nekaltai“ pletkindamos, gali prisidaryti begalę problemų. Ne tik kiti gali imti jūsų šalintis, bet, žiūrėkite, kad tik nesusilauktumėte keršto. Nepelnytai apkalbėti, apdergti žmonės gali jausti didelę nuoskaudą. Taigi yra daroma žmogui žala.

Darbas, dienos įvykiai, kasdieniniai reikalai. Nori nenori, bet kartais savaime kalba pasisuka šia tema, kai draugėn sueina bedradarbės. Ypač diskusijos užverda, kai kolegės geria kavą. Viena kuri nors pasiūlo nekalbėti šiomis temomis – juk dabar poilsis – ir pagvildenti ką nors tokio įdomesnio. Visos susitarimo laikosi minutę, dvi, tris daugiausiai, ir vėl kalba pasisuka reikalų link. Čia reikėtų nubrėžti griežtą ribą: mes dabar ilsimės, tad apie darbą ir reikalus, rūpesčius nekalbame.

Pinigai. „Pokalbiai apie pinigus žmones jaudina labiau nei kalbos apie seksą“ – tokią netikėtą išvadą yra padarę psichologai. Ir tai tikrų tikriausia tiesa. Bet apie pinigus žmonės kalba kur kas mažiau, nei galvoja. Galbūt todėl, kad dabar apie pinigus nemandagu klausinėti. Galų gale daugelis turi ką nors slėpti. Moterys apie pinigus kalba kur kas rečiau nei vyrai. Pinigų tema paliečiama kalbant apie grožio procedūras, plastinę chirurgiją, kosmetiką ir rūbus, netgi apie vyrus – kiek kurios uždirba. Dažniausiai, kai kalba pakrypsta apie pinigus, moterys, ypač vyresnės, viena kitai skundžiasi pinigų stygiumi, kaip jų katastrofiškai trūksta. Ganėtinai juokinga klausytis tokių kvailų kalbų, nes tos senos moteriškės, nors ir gyvena išties kukliai, tačiau pinigų turi, juos kaupia, laiko kojinėje, kol galiausiai neatiduoda visokio plauko sukčiams.

Taip pat itin aktualios moteriškų pokalbių temos yra sveikata, kulinarija, vaikų auklėjimas. Bet tai jau ne plepėjimas, o pokalbis, reiškia ne mūsų šiandieninė tema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)