FOMO nėra vien tik paprastas jausmas, kad yra vertesnių veiklų, kuriomis šiuo metu galėtumėte užsiimti, tai yra jausmas, kad jūs praleidžiate kažką iš esmės svarbaus, ką šiuo metu patiria kiti. Tai gali būti taikoma viskam, pradedant nuo penktadienį vykstančio vakarėlio iki paaukštinimo darbe. Pagrindinis bruožas – bejėgiškumo jausmas, kad praleidote kažką labai svarbaus.

Trumpa istorija

Mintis, kad švaistote laiką, nėra naujiena. Nors FOMO egzistuoja jau šimtmečius (paminėjimus galite rasti senoviniuose raštuose), išsamesni tyrimai atliekami pastaruosius kelis dešimtmečius. Nuo tada, kai atsirado socialinė žiniasklaida, FOMO tapo akivaizdesnis ir sulaukė daugiau mokslininkų dėmesio.

Socialinė žiniasklaida pagreitino FOMO reiškinį. Situacijos, kuomet lyginate savo įprastą gyvenimą su kitų svarbiausiais įvykiais, iškreipia jūsų normalų pojūtį ir atrodo, kad jums sekasi prasčiau nei jūsų bendraamžiams. Galite pamatyti nuotraukas, kuriose jūsų draugai smagiai leidžia laiką be jūsų ir tai jus liūdina.

Socialinė žiniasklaida sukuria galimybę girtis. Kartais atrodo, kad daiktai, įvykiai ir net pati laimė konkuruoja. Žmonės publikuoja savo geriausias, tobuliausias gyvenimo akimirkas, ​​ir tai gali priversti jus susimąstyti, kad jums gyvenime kažko trūksta.

Kaip nustoti lyginti save su kitais?

Galėčiau pamokslauti, kad švaistote laiką lygindami save su kitais, ir paminėčiau milijonus priežasčių, kodėl neturėtumėte to daryti. Tačiau, visi turime akimirkų, kai lyginame savo gyvenimą, ar jo dalį, su kažkieno kito. Nemanau, kad tai visada blogas įprotis, tačiau jums reikia išmokti palyginti taip, kad laimėtumėte šį žaidimą.

Ar jūs lyginate obuolius su apelsinais? Ir vienas ir kitas yra puikūs ir naudingi vaisiai, tačiau tiek skonis, tiek panaudojimo būdai skiriasi. Bet pasakykite, kuris iš jų geresnis? Sakysite – aplesinai brangesni ir Lietuvoje neauga, tačiau čia mūsų akimis žiūrint. Atvykėliui iš Indijos vertingesni atrodytų obuoliai nei apelsinai. Arba kiekvieną kartą eidami į „Pilates“, žiūrėdami į savo instruktorių, jaučiatės blogai dėl savo kūno. Tačiau, negalite lygintis, nes jis praleido šimtus valandų treniruodamasis, o jūs ne, tai lygintis būtų neadekvatu. Būkite sąžiningi – jūs negalite išmokti algebros, kol nežinote, kaip rašyti skaičius.

FOMO
Pažinkite save kuo geriau

Kuo daugiau žinai apie save, tuo geriau jaučiatės. Skirkite laiko savo vertybių nustatymui, misijos rašymui ir vizijos lentos kūrimui. Svarbu suvokti dar ir tai – ar noras pasilyginti kyla iš jūsų, ar dėl visuomenės spaudimo? Pavyzdžiui: matote, kaip jūsų bendraklasis skelbia apie naują namą priemiestyje, kurį ką tik įsigijo, ir jaučiatės blogai, nes jūs nuomojatės butą mieste. Kodėl jaučiatės blogai? Ar tikrai norite būti namo savininku, ar tai tik aplinkos spaudimas, kuri tikisi to paties ir iš jūsų? Neturite noro gyventi name? Tuomet iškart meskite iš galvos tokį palyginimą, nes jis ne rezonuoja su jumis. Jūs neturite pateisinti kitų lūkesčių, vien dėl to, kad kažkas to tikisi. Pažinkite, supraskite save ir savo norus, taip mažiau lyginsite save su kitais, kurie dalinasi viešumoje iliuzijomis, kurios net nėra jūsų svajonės.

Atlikus tyrimus – kaltinimai socialinei žiniasklaidai

FOMO susijęs su socialinės žiniasklaidos naudojimu, ir visai nesvarbu kokio jūs amžiaus, ar jūs vyras ar moteris. FOMO gali patirti įvairaus amžiaus žmonės, viename žurnale „Psichiatrijos tyrimai“ atlikus analizę nustatyta, kad baimė praleisti buvo susijusi su didesniu išmaniųjų telefonų ir socialinės žiniasklaidos naudojimu ir kad šis ryšys nebuvo susijęs su amžiumi ar lytimi. FOMO yra susijęs su nepasitenkinimu savo gyvenimu.

Daugiau priemonių pažaboti FOMO

Tyrimai rodo, kad baimė praleisti gali kilti dėl to, kad žmogus jaučiasi nelaimingas ir nepatenkintas gyvenimu. Užuot sutelkę dėmesį į tai, ko jums trūksta, pabandykite pastebėti tai, ką turite. Žinoma, tai lengviau pasakyti nei padaryti. Dažnai socialinėje žiniasklaidoje mes bombarduojami vaizdų, daiktų, kurių mes neturime. Ką galite padaryti? O gi įtraukti daugiau teigiamų žmonių į savo kanalą, slėpti žmones, linkusius per daug girtis arba kurie tavęs nepalaiko. Galite pakeisti savo sklaidos kanalą, kad rodytų mažiau to, kas skatina jūsų FOMO, ir daugiau, kas verčia jus jaustis gerai. Stenkitės išsiaiškinti, kas gali neigiamai paveikti jūsų būseną internete. Ieškokite tikrų ryšių. Galbūt norėsite užmegzti ryšį, kai jaučiatės prislėgti ar susijaudinę, ir tai yra natūralu. Vienatvės ar atskirties jausmas iš tikrųjų yra mūsų smegenų būdas pasakyti mums, kad norime užmegzti ryšius su kitais ir padidinti savo priklausymo jausmą. Deja, įsitraukimas į socialinę žiniasklaidą šiuo atveju ne visada yra pats geriausias būdas – galbūt jūs bėgate nuo vienos blogybės prie kitos.

Užuot bandę daugiau susisiekti su žmonėmis socialinėje žiniasklaidoje, kodėl gi nepasirinkus susitikti su kuo nors asmeniškai? Planavimas su geru draugu, grupinės išvykos ar bet koks socialinis užsiėmimassu draugais, kuris jums malonus, gali paskatinti džiaugtis gyvenimu.

Didžiausią dėmesį skirkite dėkingumui

Tyrimai rodo, kad dėkingumo žurnalas ar tiesiog pasakojimas kitiems, ką tu vertini juose, gali pakelti ir tavo, ir visų aplinkinių nuotaiką. Iš dalies taip yra todėl, kad sunku jaustis blogai, kai esi susikoncentravęs į jau turimą gausą. Be to priverčiant kitus pasijausti vertingais, mes jaučiamės dar geriau.

Nors FOMO yra glaudžiai susijęs su socialinės žiniasklaidos naudojimu, svarbu atsiminti, kad tai yra labai tikras ir įprastas įvairaus amžiaus žmonių jausmas. Kiekvienas žmogus jaučia tam tikrą FOMO lygį skirtingu gyvenimo periodu.

Ir visgi...

Jei pripažinote, kad palyginimas nėra visuomenės spaudimas, atėjo laikas atsiriboti ir ieškoti jo priežasties. Užduokite sau ir atsakykite į paprastus klausimus:

Ar jūs darote tai, ką norite daryti?

Ar jūs turite tai, ką norite turėti?

Ar jūs keliaujate į vietas, kurias norite aplankyti?

Ar jūs kada pasiekėte tikslą, kurį sau išsikėlėte?

Čia dar kartą paminėsiu, kad lyginimasis nebūtinai yra blogas dalykas. Priežastis, kodėl aš taip manau, yra motyvacija. Lygindamiesi, galite paskatinti save tobulėti. Tačiau pirmiausia skirkite laiko savo intuicijai:

Ar tai ką matai tau tinka ir patinka?

O gal norite tik aplinkos pripažinimo?

Ar tiesiog norite sustiprinti savo ego įsigydami tam tikrų materialių dalykų, ar atostogaudami Maldyvuose?

Laikas pakeisti palyginimą į motyvaciją. Jūs turite įrodymą, kad jūsų tikslas yra pasiekiamas, nes jei kažkas pasiekė, tai galite ir jūs. Kad jūsų svajonių darbas egzistuoja, nes ten jau kažkas dirba. Kaip nuostabu tai žinoti! Tiesiog įsitikinkite, kad siekiate to ko iš tikro norite jūs!

Užbaigti norėčiau Dante Alighieri posakiu – „Sekite savo žvaigždę!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)