Kiekvieno naujo modelio, kurį pristato kuris nors vadinamosios Šv. Trejybės – „Patek Philippe“, „Rolex“ ir „Audemars Piguet“ – narys, aukštosios horologijos entuziastai laukia kaip naujo gyvo klasiko šedevro. Kaip įprasta, jis būna geras arba labai geras. Žmonės, kuriems laikrodis yra tik valandas rodantis kelių šimtų eurų nevertas daiktas arba tie, kurie laiką pasitikrina žvilgtelėję į telefoną arba mikrobangę, to niekada nesupras ir šis tekstas skirtas ne jiems. Kaip ir vieni parodos lankytojai, žvelgdami į Marko Rothko arba Jacksono Pollocko darbus mato grožį ir mintį, o kiti mintyse svarsto, kiek tam buvo sunaudota dažų.

Taigi, „Patek Philippe“ sudrumstė tylą ir, kaip reikėjo tikėtis, naujoji „Calatrava“ iškart tapo žvaigžde. Reikia turėti galvoje kelis dalykus. Pirma: „Patek Philippe“ yra labiausiai kolekcionuojami laikrodžiai. Antra: per metus ši elitinė šveicarų manufaktūra pagamina tik 62 tūkst. laikrodžių. Trečia: skaičiuojama, kad bet kuriam savo naujai pagamintam laikrodžiui „Patek Philippe“ iškart turi maždaug 5 klientus, o populiariausiems modeliams nuo 20 iki 50. Jei esate naujas klientas, apie kai kuriuos populiariausius plieninius modelius, pavyzdžiui, „Nautilus 5771“, kuris kainuoja 27,5 tūkst. Eur, net nesvajokite arba jums teks parodyti lojalumą, išleisti kitiems modeliams 20–50 tūkst. Eur ir, jei pasiseks, palaukti tik kokius 5 metus. Ketvirta: naujoji „Calatrava“ yra riboto kiekio modelis, iš viso bus pagaminta tik 1 tūkst. šių laikrodžių.

Naujoji manufaktūra Ženevos pakraštyje – šios kompanijos vertybių ir galimybių simbolis

Pastaraisiais metais „Calatrava“ tapo turbūt geidžiamiausiu vyrų ir moterų laikrodžiu, segimu prie dalykinės arba išeiginės aprangos (angl. dress watch). Šio modelio pavadinimas skamba labai jau nešveicariškai, iš kur jis kilęs? 1158 m. krikščioniai riteriai gynė Ispanijoje esančią Kalatravos tvirtovę nuo maurų. Tarp jų regalijų buvo ir žiedlapio formos kryžius. Niekas negali tiksliai pasakyti, kodėl jis buvo pasirinktas, bet „Patek Philippe“ naudoja jį nuo 1887 m., o nuo XX a. pradžios jis tapo šio prekės ženklo simboliu.

Architektūros puota bado metu

Šis modelis yra svarbaus kompanijos gyvenimo etapo simbolis ir susijęs su Šveicarijos laikrodžių pramonės istorija bei specifika. Kažkada viskas prasidėjo nuo to, kad žiemą kalnų slėnius užpustydavo ir nebuvo jokio susiekimo su išoriniu pasauliu. Ilgais žiemos vakarais kruopštieji šveicarai dirbdavo įvairius metalo darbus. Pamažu meistriškumas kilo ir įvairūs laikrodžių gamintojai tiems individualiems meistrams ar jų susivienijimams žiemai pateikdavo užsakymus. Vėliau susiformavo visa struktūra: vieni nepriklausomi tiekėjai gamino laikrodžių korpusus, kiti prisukimo spyruokles, treti kitas dalis.

Pirmoji „Patek Philippe“ šių metų premjera – naujoji „Calatrava“

Tokai struktūra yra išlikusi ir dabar, tačiau patys rimčiausi gamintojai, siekiantys visiškos nepriklausomybės ir kokybės kontrolės, viską kelia po vienu stogu. Tai vadinama visiškai integruota manufaktūra. Aukščiausios klasės laikrodžių pramonė yra visiška priešingybė, pavyzdžiui, „Apple“. Juk jūs nežinote, kiek tiekėjų iš kiek šalių dalyvavo jūsų naujausio „iPhone“ gamyboje. Aišku tik tai, kad šis JAV suprojektuotas įrenginys yra globalus produktas, suprantama, su stipriu Azijos ingredientų prieskoniu ir surinktas Kinijoje.

O štai aukštosios horologijos (pranc. haute horlogerie) atstovų siekiamybė – viską gaminti patiems ir kuo daugiau – tuo geriau. Taigi, kai matote apibūdinimą, kad laikrodyje yra manufaktūrinis mechanizmas (angl. in-house arba manufacture movement / calibre) turėkite galvoje, kad turite reikalų su laikrodžių premier lygos atstovu, kurių yra vos kelios dešimtys. Čia panašiai, kaip ir „Formulės 1“ pasaulyje – tik kelios elitinės komandos turi savo variklius.

„Patek Philippe“, viena iš paskutinių nepriklausomų ir šeimos valdomų šio sektoriaus šveicarų įmonių, yra grynakraujė manufaktūra, be to, dar turinti ir savo unikalų kokybės standartą, aukštesnį už šveicarų laikrodžių pramonės patvirtintus, o jos laikrodžiai atitinkamai žymimi specialiu „Patek Philippe Seal“. Iki šiol gamyba vyko keliose vietose, tačiau Thierry Sternas, vadovaujantis kompanijai nuo 2009 m., nusprendė, kad viską reikia sukelti po vienu stogu. Taip lengviau organizuoti gamybą, kurioje dalyvauja kelių dešimčių profesijų meistrai – nuo metalo apdirbėjų iki prityrusių laikrodininkų, retų dailiųjų amatų meistrų bei juvelyrų, paprasčiau vykdyti personalo mokymus, o svarbiausia – kontroliuoti kokybę kiekviename gamybos etape.

Vienas iš inovatyvių dizaino sprendimų – metale įkūnyta anglies pluoštą primenanti „techniška“ tekstūra

2015 m. Ženevos pakraštyje, sunkiai ištariamo pavadinimo rajone Planlesveitse (pranc. Plan-les-Ouates) prasidėjo statybos darbai. Ten iškilo itin modernus pastatas, kainavęs 500 mln. Šveicarijos frankų (maždaug 470 mln. Eur), o dar 100 mln. buvo investuota į interjerus ir naujausią gamybos įrangą.

Modernios architektūros pastatas yra 189 m ilgio, 67 m pločio, 10 aukštų iš kurių 4 – po žeme. Penktame aukšte yra restoranas, galintis sutalpinti 880 svečių, keturi VIP salonai iš kurių atsiveria fantastiška netoliese stūksančių kalnų panorama. Po žeme – stovėjimo aikštelė, talpinanti beveik 700 automobilių. Visai neblogai, kai tuo pat metu daug šveicarų laikrodžių gamintojų suka galvas, kaip atgaivinti gamybą ir kažkaip sustyguoti finansinius srautus. Tačiau, regis, net ir šiais itin didelių iššūkių laikais „Patek Philippe“ jaučiasi labai užtikrintai. Taigi, naujoji „Calatrava“ ir yra skirta naujo gamybos komplekso inauguracijai paminėti.

Tradicijos ir nauji požiūriai

Naujasis laikrodis yra inovatyvaus dizaino, bet tuo pat metu – ir grynakraujis šios manufaktūros tradicijų tęsėjas bei „Calatrava“ kolekcijos atstovas. Jo inovatyvumą atspindi ne tik dizainas, bet ir medžiaga iš kurios jis pagamintas – plienas. Šį metalą „Patek Philippe“ naudojama tik sportiniuose „Nautilus“ ir „Aquanaut“ modeliuose ir keliuose „Twenty-4“ kolekcijos modeliuose kartu su auksu. Taigi, jau vien šiuo požiūriu naujoji „Calatrava Ref. 6007A-001“ (šie skaičiai laikrodžių pramonėje vadinami referencija, kuri yra tikslus, kataloginis konkretaus modelio apibūdinimas – aut.) yra išskirtinė.

Pirmą karta „Caltrava“ linijos laikrodis turi tamsoje švytinčias rodykles ir valandų skaičius

Elegantiško korpuso perimetro linija yra šiek tiek iškilusi ir švelniai išgaubta. Kaip ir kituose modeliuose, plienas yra taip idealiai nupoliruotas, kad ta meistrystė kilsteli jį kitą estetinį lygmenį. Tačiau pats ciferblatas atrodo pakankamai dinamiškai ir tuo išsiskiria iš kitų šio gamintojo laikrodžių. Visų pirma, nauja ir įdomiai atrodo tai, kad sekundžių ir valandų skalės yra išskirtos, o pastaroji su trikampiais valandų žymenimis yra bėgelių formos. Kiek neįprastos ir vadinamosios batono formos rodyklės.

Dar vienas visiškai netipiškas ir netikėtas sprendimas – tamsoje švytinčios rodyklės ir arabiški valandų skaičiai. To neturi joks kitas „Calatrava“ linijos laikrodis. „Patek Phlippe“ yra gryniausia horologijos klasika, todėl tamsoje švytinčių rodyklių ir valandų skaičių nesportiniame modelyje lyg ir neturėtų būti, tačiau tai turbūt dar vienas pavyzdys, kad net ir konservatyvus šio gamintojo pasaulis labai pamažu evoliucionuoja. Tačiau vienas iš labiausiai akį traukiančių ciferblato dizaino elementų – anglies pluoštą primenanti „techniška“ tekstūra, kuri, anot gamintojo, yra praeities tradicijų ir šių dienų inovacijų jungtis.

Laikrodžio korpusas nelaidus vandeniui iki 30 m. Realybėje tai reiškia, kad jam nieko neatsitiks, jei vakarėlyje ant jo netyčia užpilsite vyno arba labai entuziastingai ir su pasitaškymais plausitės rankas, o tai dabar labai aktualu. Tokios paskirties laikrodžiui to visiškai pakanka.

Laikrodžio „širdis“ – manufaktūrinis automatinis mechanizmas „Caliber 324 S C“, kuris matomas per apatinį safyro kristalo dugnelį. Įdėmiai pažiūrėję, įsitikinsite, kad tai yra rankomis surinktas ir suderintas tikras tiksliosios mechanikos ir juvelyrikos meno šedevras.

Pro apatinį safyro kristalo dugnelį atsiskleidžia visas rankomis surinkto ir apdailinto mechanizmo grožis

Be jokios abejonės, naujoji „Calatrava“ bus kolekcininkų medžioklės objektas, nes tai yra riboto kiekio – 1000 vnt. – proginis laikrodis ant kurio safyro kristalo dugnelio išgraviruotas Kalatravos kryžius ir užrašas „New Manufacture 2019“. Suprantama, plieno laikrodis rimtoje kolekcijoje gali atrodyti kaip piktžolė išpuoselėtame darželyje, tačiau kaip bebūtų, net ir plieninis „Patek Philippe“ yra pakankamai retas.

„Patek Philippe Calatrava Ref. 6007A-001“ techniniai duomenys:

Plieno korpusas, diametras 40 mm, nelaidus vandeniui iki 30 m, safyro kristalas iš abiejų pusių, ant dugnelio išgraviruotas Kalatravos kryžius ir „New Manufacture 2019“. Manufaktūrinis automatinis mechanizmas „Caliber 324 S C“, 213 dalių, 21K aukso prisukimo rotorius. Darbinis dažnis 28 800 virpesių/val. (4 Hz), galios atsarga iki 45 val. Tekstūrinė karvės odos apyrankė su plieno sagtimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)