Tačiau dar egiptiečiai labai vertino katžolę, kaip ir kates. Ši žolė buvo skiriama deivei Bastai kurią vaizduoja kaip moterį su katės galva. Deivė-katė, mėnulio deivė, deivė linksmybių, moteriškumo, džiaugsmo ir šokio.

Katžolėse aptinkami nepetalaktonai ir dihidronepetalaktonai, kurie sukelia trumpalaikę šių gyvūnų euforijos būseną. Vudų magijoje, katžolės lapeliai dedami į maišelius „gri-gri“, kad prikviestų žmogui sveikatos. Nors kai kuriems žmonėms vudu lėlės kelia šiurpą, nes tokia lėlė – žmogaus siluetą ar pavidalą priminanti, skirta smeigtukams ir vinims smeigti, asocijuojama su haitiečių vudų papročiais. Tradiciškai tokios lėlės naudotos kitam asmeniui pakenkti, nes buvo tikima, jog lėlėje atvaizduotas žmogus patirs fizinį skausmą nuo pradūrimų.

Katžolė medicinoje

Katžolė pasižymi mikrobus naikinančiomis, uždegimą ir spazmus slopinančiomis, raminančiomis, atsikosėjimą lengvinančiomis, organizmą stiprinančiomis savybėmis.Taip pat padeda esant skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimams, gerina apetitą, stiprina organizmo atsparumą ligoms.

Deka daugybės cheminių elementų tokių kaip: vitaminas C, glikozidai, saponinai, taninai, įvairūs mikroelementai ir kiti vitaminai, katžolė randa labai platų panaudojimo spektrą. Taip pat ji plačiai naudojama kosmetologijoje, kulinarijoje ir parfumerijoje.

Katžolė landšaftiniame dizaine

Šiandien žinoma daugiau kai 200 rūšių laukinių katžolių. Tačiau selekcininkai labai pamėgo šį augalą,nes jis gali augti ten kur kiti augalai neauga, nereiklus, kvapnus ir ilgai žydi. Dabar yra išvestos daug naujų katžolių rūšių. Viena mano mėgstamiausių Nepeta Faassenii Walker Loves, kuo puikiausiai tinka mūsų klimatui, puikiai žiemoja, žydi visą vasarą, o kai praeini šalia, jaučiasi gaiviai malonus citrinos kvapas. Puikiai puošia ir takus ir gėlių klombas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)