Tai viena iš įspūdingiausių rožių grupių, nes jos turi senovinių rožių aromatą ir platų modernių rožių spalvų diapazoną, be to žydi pakartotinai. Jokia kita rožių grupė nepasižymi tokia aromatų įvairove, kai kurioms veislėms būdingos senovinių rožių aromatas, tačiau galima aptikti ir arbatinių rožių bei įvairių vaisių aromatų.

Jų išskirtinis bruožas – dideli, labai pilnaviduriai, originalios, bijūno formos kvapūs žiedai Angliškomis rožėmis sodininkystėje vadina David Austino rožes. Tačiau mažai kas žino, kad šiam genialiam selekcininkui buvo diagnozuota disleksija.

„Disleksija arba skaitymo raidos sutrikimas yra charakterizuojamas su sunkumais, susijusiais su mokymusi skaityti sklandžiai ir su tiksliu suvokimu, nepaisant vidutinio ar didesnio nei vidutinis intelekto. Disleksijai priskiriami ir sunkumai su: fonologiniu supratimu, dešifravimu, apdorojimo greičiu, ortografiniu (rašymo) „kodavimu“, „dirbančiąja“ atmintimi, kalbos įgūdžių arba verbalinio suvokimo ir greito automatizuoto įvardinimo sunkumais“, – aiškina Vikipedia.

Dar dislekcija vadinama, genijų liga. Nes kai kurie labai talentingi žmonės mąsto vaizdiniais, turi daugiamatį mąstymą ir išlavintą intuiciją. Todėl jiems sunku dešifruoti atskiras raides.

David Austino rožių žiedų forma yra unikali. Ji gali būti panaši į senovines rožes, puoduko formos, dažnai su labai gausiu kiekiu žiedlapių. Kur šviesos spinduliai žaidžia tarp žiedlapių bei priduoda šilumos ir švytėjimo efektus.

Angliškos rožės dar yra žinomos dėl savo sodraus ir labai įvairaus aromato. Kai kurios veislės pasižymi būdingu senovinių rožių dvelksmu, tačiau galima aptikti ir arbatinių rožių, muskuso, miros bei įvairių vaisių aromatų. Jokia kita augalų grupė nepasižymi tokia aromatų įvairove.

Šios grupės rožės yra tikras kiekvieno sodo papuošalas ir pasididžiavimas. Labai daug David Austin rožių yra apdovanotos „The Award of Garden Merit“ (AMG).

Šios rožės kaip tikri brangakmeniai tarp kitų sodo puošmenų. Lietuvos klimate, jos irgi auga, tik reikia šiek tiek daugiau priežiūros. Per tikras lietuviškas žiemas būtų gerai jas dengti, o vasarą naudoti insekticidus, apsaugant nuo kenkėjų. Šiek tiek rūpesčio ir rožės atsidėkos gražiu ir ilgu žydėjimu. Ir žinoma, nepakartojamu aromatu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją