Pokalbio pradžioje su P. Ambrazevičiumi atsispyrėme nuo tinklalaidės pavadinimo ir jis pamėgino prisiminti, kaip dažnai gyvenime buvo pavadintas tikru vyru.

„Man atrodo, kad daugiau kartų esu pavadintas netikru nei tikru vyru. Anksčiau, kai buvau jaunesnis, gal buvo jautriau, bet paskutiniu metu tai manęs visiškai nejaudina. Man atrodo, kad esu vyras, bent žmona ir tėvai nesiskundžia“, – juokėsi P. Ambrazevičius.

Anot jo, pastaruoju metu atsiranda vyrų mokymai, kaip būti vyru, tačiau jis suabejojo, ar jie reikalingi: „Viskas ką darai, yra vyriška. Jei vyras verks, jis netaps nuo to mažiau vyru. Tai nieko nekeičia“.

Tačiau svečias pripažįsta, kad moterys lengviau viena kitai gali atsiverti, o vyrams tai padaryti daug sunkiau.

„Moterys yra apskritai palaikančios viena kitą. Paskutinius 8 metus matau pavyzdį – savo žmoną. Matau, kaip ji bendrauja su draugėmis, giminaitėmis, tai ištisa palaikymo sistema. O vyrams turi nutikti kažkas tokio baisaus, kad vienas vyras dėl ko nors guostų kitą. Bendruomeniškumas kitoks tarp vyrų ir moterų“, – pastebi P. Ambrazevičius.

Paulius Ambrazevičius

Ar sunku pačiam kalbėti apie savo jausmus?

„Man daug sunkiau kalbėti apie savo jausmus ar apie tai, ką galvoju apie save. Neketinu nieko slėpti. Šeimoje apsipykstame, kad mažiau kalbu ir mažiau išreiškiu, ką galvoju, žodžiais. Kartais žmona sako: „Tu pasakyk žodžiais, kas tau yra negerai“. Aš nežinau ar visi vyrai tokie, bet aš toks. Man tai nėra lengva. Mokausi ir stengiuosi.

Visi vyrai žiūri į pavyzdį, su kuriuo užaugo. Mano tėtis labai panašus į mane. Nedaug kalba, anksčiau buvo rūstesnis, dabar šiek tiek kitoks. Jis daug visko perduoda per prisilietimą. Jis mėgsta apsikabinti ir mane, ir brolį, ir mamą. Aš irgi toks. Man paprasčiau apsikabinti žmoną ir pabučiuoti, nei kažką daugiau pasakyti. Net blogą emociją išreikšiu daugiau veiksmais nei žodžiais. Man prisilietimas reiškia daugiau nei žodžiai“, – dalijosi mintimis komikas.

TOP 5 stereotipai apie vyrus – su šypsena

Vyrus dažnai lydi visuomenėje įsišakniję stereotipai. Tinklalaidėje „Tikras. Vyras“ P. Ambrazevičius buvo paprašytas išvardinti savo stereotipų apie vyrus TOP 5 ir pakomentuoti, kaip juos vertina.

1. Vyrai turi suprasti techniką ir kaip dalykai veikia.

Aš nesuprantu, man neįdomu. Vis dar nevairuoju, nors labai jau reikia ir stengiuosi. Tai nėra visiškai mano dalykas, bet girdžiu, kaip vyras turi mokėti sutaisyti čiaupą, prijungti kokį dalyką, išvedžioti elektros instaliaciją. Aš nesuprantu, kodėl vyras turi tai žinoti ir išmanyti? Mūsų namuose žmona yra žmogus, atsakingas už baldų surinkimą. Jai įdomu ir patinka. Ji gali net pasiūlyti pagalbą draugams renkant baldus, nes jos abu tėvai baldžiai, jai tai labai patinka. Aš ateinu tik tuomet, kai reikia kažką palaikyti, kur negali vienas žmogus kažko padaryti.

Paulius Ambrazevičius

2. Vyras turi padėti namų ruošoje.

Čia man nepatinka, kaip išdėlioti žodžiai. Vyras neturi padėti, jis turi ruoštis namie, turi daryti tą patį. Kai kas nors sako: „Aš padedu žmonai namie“, visuomet sakau: „Ne, tu nepadedi, tu tiesiog susitvarkai namus“. Vyras turi namie tvarkytis. Ar aš tai darau? Mažiau ir prasčiau nei žmona norėtų. Noriu galvoti, kad stengiuosi. Visada stengiuosi būti geresniu žmogumi.

3. Vienas labiausiai nuvalkiotų stereotipų – vyrai neverkia.

Apie tai dažnai kalbama. Dar sako „ nebūk tu boba“. Jei atsiverstume lietuvių kalbos žodyną – 7-a ar 8-a žodžio „boba“ reikšmė būtų „ištižęs vyras“. Pas mus tai yra net žodyne. Visada, kai kas nors pasako, kad vyrai neverkia, atsimenu pavyzdį, interviu su šiuo metu Lietuvoje ryškiausiu, vyriškiausiu vyru ir lyderiu Šarūnu Jasikevičiumi (Lietuvos krepšinio legenda, Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris – red.), kuris prisipažino, kad „ai, aš toks „mižnius“, per „Titaniką“ (kino filmas „Titanic“) verkiau, per kitus filmus verkiau. Tai jei Š. Jasikevičius verkia, tai, seni, kuo tu esi tvirtesnis? Ne, verkia vyrai, verkia.

Ir tai normalu. Tai emocija, kurią turi paleisti. Mane pravirkdo labai daug filmų – ir kurie gerai, ir kurie blogai baigiasi. Taip pat pravirkdo asmeniniai dalykai, tėvų sveikatos problemos, kai apie tai galvoju. Žinau, kad kai kurie žmonės eina specialiai paverkti, bet aš to nesu daręs, bet tai gal reiškia, kad darau tai, kas nevaro tiek streso? Tiesa, yra net tokia kino filmų kategorija, kurie pravirkdo. Verkti žmoniška – nei vyriška, nei moteriška.

4. Vyras per savo gyvenimą turi pasodinti medį, pastatyti namą ir užauginti sūnų.

Jei tuo vadovautųsi mano tėtis, tai jis tai jau yra įgyvendinęs. Mes su juo prisodinome daug medžių, jis pasistatė vieną namą ir užaugino du sūnus. Kai pagalvoju, aš nenoriu namo, man patinka gyventi bute ir aš ketinu dar kurį laiką jame pagyventi. Čia nėra „nusipirkti“ namą, o „pastatyti“. Daug kietų vyrų tikrai nemokėtų gražiai plytos ant plytos sudėti. Galima galvoti apie perkeltinę reikšmę – turėti tiek kapitalo ar turto, kad galėtum pasistatyti.

Paulius Ambrazevičius

Su medžiais viskas gerai – kuo daugiau sodinsime medžius, tuo bus geriau. Man problematiškiausia, kad vyras turi užauginti sūnų. Neturi. Neprivalo apskritai užauginti ar susilaukti vaiko. Gal negali ar nenori. Žmonės skirtingi. Tokie dalykai, kurie verčia, skamba kvailai. Mano uošvis turi dvi puikias dukras, ar jis nuo to prastesnis vyras? Ne, apie ką mes svaigstame? Jis užaugino dvi dukras ir gavo du žentus.

5. Stereotipas, kuris nyksta per paskutinius 20 metų – vyras negali būti prisižiūrėjęs.

Aš nemėgstu kremų, bet tepuosi veidą, kai reikia. Ta pajuoka, tyčiojimasis iš vyrų, kurie vadinami metroseksualais, kurie gražiai apsirengę, pasikirpę barzdą, susišukavę. Žmogui, kuris iš to juokiasi ar tyčiojasi, tai turėtų kilti iš kažkokio nepilnavertiškumo jausmo, žinojimo, kad tai pats negali.

Vyrai jaučia kažkokią grėsmę

P. Ambrazevičius atskleidė, kad labiausiai jį erzina ir „kabina“ stereotipas apie gėjus.

„Kas mane pažįsta, seniai ir garsiai kalbu apie LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių) teises. Mane dėl to pradeda piršti su kitais mano aplinkos vyrais, kvestionuoja mano santuoką. Mano kalbėjimas apie tai kyla ne dėl asmeninių dalykų.

Kai kalbame apie LGBT teises, 95 proc. diskusijos yra apie homoseksualius vyrus, o apie moteris kalbama mažai, nes turbūt vyrams tai neatrodo grėsminga. Vyrai jaučia kažkokią grėsmę. Jei jauti grėsmę iš kito vyro, kuris yra homoseksualus, nes jis gali norėti su tavimi permiegoti, tai sveikas atvykęs į moters pasaulį“, – šypteli pašnekovas.

Paulius Ambrazevičius

Ir tęsia: „Vienas iš tų stereotipų, kuris mane užkabino ir kurį pradėjau neigti – vis dar atrodo ir ypač Lietuvoje daug vyrų nesupranta, kad galima ne nekęsti gėjų. Turiu stiprų vidinį teisingumo jausmą. Man atrodo, kad su jais elgiamasi neteisingai, noriu juos apginti. Žinoma, ne visada tai darau gerai. Nustembu, kaip stipriai homofobai gilinasi į gėjų santykius ne emocine prasme, bet fiziškai, kaip jie mylisi. Aš net negalvoju, kaip mano kaimynų pora – vyras su žmona – mylisi“.

Ar dėl to vyrams atrodo nepadoru, gėda apsikabinti su kitu vyru?

„Man atrodo, kad vyrai apskritai mažiau liečiasi. Aš apsikabinu su savo draugais. Juokingiausia, kad tas nenorėjimas, vengimas kontakto su kitu vyru labai sumažėja su alkoholiu. Vakarėlio pabaigoje sėdi du vyrai jau apsikabinę, „dūšią“ lieja ar pirtyje atvirauja, o iki tol – laikosi per metrą vienas nuo kito. Matyt, reikėjo to alkoholio, kad atpalaiduotų, išlaisvintų. Gal visi vyrai slapčia nori galėti apsikabinti draugą, bet ne visi išdrįsta“, – spėjo komikas.

Jei aš pirmą kartą žvejosiu, tai esu mažiau vyras?

Klausimas kas yra vyriška, P. Ambrazevičiui nepasirodė lengvas. „Manau, kad vyriška yra tai, kas žmogiška. Mano mėgstamas komikas George'as Carlinas, vieną kartą „sutraukė“ visus Dievo įsakymus į vieną. Man yra įstrigę, kad jis galiausiai pasako, kad pagrindinis įsakymas yra „don't be an asshole“. Lietuviškai sau ir kitiems verčiu „nebūk tu „urodas“. Į tai telpa viskas – neniekink kito žmogaus, padėk jam, pakelk nukritusįjį, nelipk ant galvos ir t.t. Geras vyras tiesiog yra geras žmogus. Su uošviu rugpjūčio pabaigoje važiuosiu žvejoti. Žvejojimams kaip ir vyriškas dalykas. Man 34-eri ir aš pirmą kartą žvejosiu. Ar dėl to esu mažiau vyras? Turbūt ne“.

Kiek komikų pasirodymuose kalba eina apie vyriškumą, santykius?

„Komedijos scenoje populiariausi komikai – vyrai. Ilga diskusija, kodėl moterų nėra. Kai kalba apie save, vyriškumą, santykius, vyrai komikai nebijo pasirodyti netobuli ir net prasti vyrai. Kalba apie seksualinius dalykus, kurie ne visiems netgi juokingi. Ką drąsiai pasakoja komikai, kad jie nėra pavyzdiniai, geri vyrai. Visi turi keistenybių“, – tęsė pašnekovas.

Paulius Ambrazevičius ir Kristina Žalnieriūnaitė

Gal mėgstamą anekdotą apie vyrus? Komikas sureaguoja žaibiškai: „Oi ne, labai nemėgstu šio klausimo. Praleidžiame“.

Skaldykite malkas, bet ir skaitykite knygas

„Vyrui svarbu skaityti. Internetas gerai, bet knygose sudėta labai daug išminties ir knygomis pasitikiu labiau nei internetu, ypač kai tai yra dalykinė, mokslinė literatūra. Kitas dalykas – skaitant plečiasi žodynas, kiekvienas turėtų mokėti rašyti, aiškiai išreikšti savo mintis.

Kam patinka skaldyti malkas, skaldykite, bet bent pusvalandį skirkite knygai. Galite rasti gerą istoriją, o tokią malonu skaityti“, – kalbėjo P. Ambrazevičius, per karantiną nuo kovo 16 dienos per tris mėnesius perskaitęs 45 knygas.

Paprašytas rekomenduoti tris knygas vyrams tinklalaidės svečias jas ne tik išvardino, bet ir apibūdino, kodėl jos jam pasirodė vertingos. Tai – Stefano Zweigo „Vakarykštis pasaulis“, Baracko Obamos „Mano tėvo svajonės“ ir Gustave'o Le Bono „Minios psichologija“.

Tradiciškai kiekvienas pašnekovas turi arba patarimą, arba palinkėjimą vyrams. „Mano būtų paprastas – nebūkite „urodai“, šiek tiek empatijos, pagalvokite apie kitą, būkite geresni. Tai tinka ne tik vyrams, bet ir moterims. Po šiek tiek kasdien ir viskas bus gerai“, – baigė pokalbį P. Ambrazevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)