Štai kūdikių bumo arba „prarastąją“ kartą formavo televizijos ir kontracepcijos atsiradimas, pokario sunkumai vienose šalyse, kova dėl valdžios, pavyzdžiui, Dž. Kenedžio nužudymas – kitose šalyse. X kartos maištingumą, individualizmą lėmė Šaltasis karas, Europos Sąjungos įkūrimas. Y kartos susirūpinimą savo įvaizdžiu, intravertiškumą sąlygojo mobiliojo ryšio visuotinis įsigalėjimas, internetas, socialiniai tinklai, galimybė siųsti trumpąsias žinutes. Z karta gimė „su pele rankoje“, virtualus pasaulis ir galimybė nevaržomai naudotis internetu, lėmė šios kartos rinkimąsi bendrauti virtualiai ir netgi gyventi virtualiame pasaulyje – ten, kur gyvena mergaitė Maša ir lokys, įvairūs betmenai, kakės makės bei žmonės-vorai.

Z karta gyvena tame lauke, kurioje vyrauja informacijos perteklius, todėl geba dėmesį ties kuriuo nors dalyku sukoncentruoti trumpam laikui. Įdomu ir tai, kad Z kartos atstovai neskirto nei žaislų, nei žaidimų, nei užsiėmimų, nei darbų nei drabužių į mergaitiškus ir berniukiškus. Taip pat reikia pabrėžti, kad kūdikio bumo bei X karta yra itin dideli materialistai ir verždavosi kuo greičiau išeiti iš tėvų ir kurtis savo gyvenimą. Y kartos atstovai taip pat materialistai, tačiau jiems pakanka tik tiek, kiek reikia savo įvaizdžiui kurti – naujausios technologijos, drabužiai, kosmetika, sporto klubai. Jie nebesiveržia kurti savo namų, ilgai gyvena pas tėvus. Tuo tarpu Z karta – visiškai ne materialistė. Tarp šios kartos atstovų yra pamišusių dėl gamtos tausojimo ir ekonomijos – būtent tarp jų radosi asmenų, kurie valgo tik tai, ką randa konteineriuose. Būtent tarp Z kartos atsiranda kitus kraštutinumus, susijusius su taupumu, asketizmu ir gamtosauga, propaguojančių jaunų žmonių.

Tačiau labai tikėtina, kad alfa kartos atstovai, kurie neseniai gimė ar gimsta dabar, bus visai kitokie. Sociologo Marko Makkrindlo prognozėmis, Alfa karta vėl grįš prie materializmo, kapitalistinio pasaulio vertybių, bus labiau savarankiška, anksčiau išeis iš tėvų ir ims kurti savo šeimas, nepaisant to, kad pradės anksčiau mokytis ir mokysis ilgiau. Mokymasis apskritai jau nebebus vaikų bei jaunuolių privilegija. Jau ir dabar įgyvendinama mokymosi visą gyvenimą koncepcija, tačiau jau dabar pamažu tai tampa paprasčiausia būtinybe. Technologijos tobulėja taip greitai, kad norint spėti koja kojon su gyvenimu, tu turi nuolat mokytis.

Pavyzdžiui, kūdikių bumo kartai buvo labai svarbus stabilumas, finansinis saugumas, jie įtariai žiūrėjo į bet kokias naujoves. Tuo tarpu po jų atėjusi X karta buvo visiška priešingybė – ji sukėlė nemažą perversmą prieš tai egzistavusioje visuomenėje. Jie nepakenčia formalumų, kuriais itin žavėjosi ankstesnioji karta.
E. Rouge

Ar teisus Markas Makkrindlas? Ar pasitvirtins jo prognozės, mes dar pamatysime, tačiau kiekviena karta būna priešinga nei buvusioji, neigia prieš tai buvusios kartos vertybes. Taigi galime ir patys numatyti, kokia gi bus ta karta.

O numanyti galima pagal tam tikrus dėsnius, ypač tą, kad kiekviena karta priešinasi buvusios kartos (ar kartų) taisyklėms, stengiasi jas patobulinti ar net iš esmės pakeisti. Pavyzdžiui, kūdikių bumo kartai buvo labai svarbus stabilumas, finansinis saugumas, jie įtariai žiūrėjo į bet kokias naujoves. Tuo tarpu po jų atėjusi X karta buvo visiška priešingybė – ji sukėlė nemažą perversmą prieš tai egzistavusioje visuomenėje. Jie nepakenčia formalumų, kuriais itin žavėjosi ankstesnioji karta. Jei kūdikių bumo karta buvo orientuoti į kolektyvizmą, X karta – orientuota į individualizmą ir į šeimą. X kartai, skirtingai nei kūdikių buvo kartai, kaip oras reikalingos permainos, kelionės, naujovės, judėjimas į priekį. Nuo stagnacijos, nusistovėjusių ceremonijų ir ritualų X karta ima dusti. Taigi visiškai tikėtina, jog Alfa karta bus visiškai priešinga Y ir Z kartoms.

Galima spėti, kad Alfa kartai, kuri bus itin išsilavinusi, įgris formalumai, ceremonijos, prie kurių nejučia grįžo Y ir Z kartos atstovai. Tikėtina, kad Alfa vaikai taip pat padarys kokybinį šuolį visuomenėje, taip, kaip padarė X karta. Galima numanyti, kad Alfa karta kažkuo bus panaši į X kartą – savo maištingumu, protestu ritualizuotam bendravimui. Jiems turės atrodyti atgyvena lindėjimas virtualiame pasaulyje ir banalių žinučių, stiliumi „labuka, ką tu?“ siuntinėjimas. Jiems juokingai ir senamadiškai atrodys apsipirkinėjimas vien tik internetu. O kam ai daryti, kai gali nuskristi į bet kurį pasaulio kampelį ir pamatyti tai gyvai?

Tikėtina, kad alfa kartos atstovai pasižymės savininkiškumo jausmu – jiems vėl svarbi taps šeima, dvasinės ir materialinės gėrybės, laisvė, siekis tobulinti savo asmenybę, nuolat keliauti. Kadangi aplink tiek daug pasirinkimo ir tiek daug galimybių, kurias reikės spėti išnaudoti. Alfa kartai, kaip ir X kartai taps itin brangus ir vertinamas laikas – ypač asmeninis.
E. Rouge

Tie, kuriems dabar vieneri, dveji, treji ar ketveri metai tiesiog organiškai jaus norą išsiveržti iš šio karantino. Karantiną čia reikia suvokti ne vien tik siaurąja prasme. Tai ne vien tik COVID-19 karantinas. Savotiškas karantinas tęsiasi maždaug nuo 2013 – 2015 metų, kuomet pasaulis labai pasikeitė: gyvas bendravimas sumažėjo iki minimumo, ne tik Lietuvoje (apie mūsų dabartinę valdžią jau geriau patylėti, nes gėda ir kalbėti), bet ir visame pasaulyje, išskyrus nebent Rytų šalis, įsigaliojo visokie apribojimai, draudimai, daugiau nei keisti įstatymai, pavyzdžiui, įgalinantys atiminėti vaikus. Laisvą rinką taip pat kaip voratinklis ėmė raizgyti visokie ribojimai, valstybės apskritai dabar labai reguliuoja laisvą rinką. Tai kuo ne karantinas?

Vyrai dabar bijo flirtuoti su moterimis, nes gali būti apkaltinti seksizmu, pavyzdžiui, jei moteriai duris atidarys, ir netgi lytiniu priekabiavimu, jeigu paims už rankos. Tai kuo gi ne karantinas? Apskritai į nesantuokinį seksą imta žiūrėti neigiamai kaip į kokį nors blogį. Tai kuo gi ne karantinas? Davatkiškų pažiūrų asmenų stipriai padaugėjo, jie suįžūlėjo ir ėmė itin aktyviai brukti savo įsitikinimus, tokius kaip šventeiviškumas, savo individualybės slopinimas ir prisitaikymas prie masės. Ir, po velnių, nesikeikiant, šiuolaikinės davatkos skundimą, šnipinėjimą vadina „pilietiškumu“. Dabar kaimynas kaimyno vengia, nes ką gali žinoti, kolega įskundžia kolegą. Tai kuo gi ne karantinas? Labai tikėtina, kad Alfa kartai šios nesąmonės įgris ir žiauriai užknis – taip, kad net kils judėjimas, kuris bus panašus į hipių judėjimą. Hipiai kadaise taip pat kovojo prieš visuotinius davatkiškumus, draudimus, ribojimus ir baudimus.

Tikėtina, kad alfa kartos atstovai pasižymės savininkiškumo jausmu – jiems vėl svarbi taps šeima, dvasinės ir materialinės gėrybės, laisvė, siekis tobulinti savo asmenybę, nuolat keliauti. Kadangi aplink tiek daug pasirinkimo ir tiek daug galimybių, kurias reikės spėti išnaudoti. Alfa kartai, kaip ir X kartai taps itin brangus ir vertinamas laikas – ypač asmeninis. Yra tekę girdėti nuomonių, kad greitu metu valiutos pagrindu taps ne auksas, o laisvas laikas. Kaip tai turėtų būti įgyvendinama, lieka paslaptimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)