Pats pavojingiausias manipuliatorių naudojamas būdas yra agresija. Ji žmogui sukelia baimę, priverčia įsijungti visiems gynybiniams mechanizmams ir taip ėda mūsų gyvybines jėgas. Tačiau jeigu žmogus silpnesnės psichikos, jis agresoriui gali paklusti. Ne paslaptis, kad daugybė moterų kenčia nuo vyro fizinio smurto, o vyrai – nuo psichologinio smurto šeimoje. Moterys, bijodamos kumščių, paklūsta vyrų reikalavimams, o vyrai irgi jaučia baimę, pavyzdžiui, kad atskirs nuo vaikų, iškels skandalą. Kartais moterų agresija prieš vyrus pasireiškia tik nuolatiniu staugimu arba bambėjimu, (nelygu, koks agresorės charakteris ir kokia ji per žvėris), priekaištavimu, kabinėjimusi prie smulkmenų, tiesiog – ėdimu. Beje, moterų psichologinis smurtas prieš vyrus nėra toks jau retas reiškinys, galbūt jis tik rečiau išeina viešumon. Vyrai kenčia, nes matė panašų pavyzdį savo šeimose, mato, kad ir pas pažįstamus, draugus tas pats. Be to, jaučia socialinę atsakomybę: o kurgi padėti tą piktą pačią? Bet čia jau kita tema, laukite tęsinio.

ATPAŽINKITE AGRESIJĄ

Agresoriaus diktatui dažniausiai tie žmonės, kurie nesupranta, kad tai agresija, jos nepastebi. Kadangi agresijos raiška gali būti ne tik atvira, bet ir pasyvi, ją atpažinti ne taip ir lengva. Štai vieniša motina sūnui neleidžia turėti merginos, nes pavydi, kad jos „kūdikėlis“ atiteks kitai, skiepija jam kaltės jausmą dėl savo savijautos, apeliuoja į sąžinę: „Sūneli, aš tave užauginau ir tau tik gera noriu, kodėl tu manęs neklausai, matai, kaip aš dabar per tave jaučiuosi“. Atminkite: agresija visada, absoliučiai visada vers jus jaustis blogai. Nesvarbu, ar tai baimės jausmas, ar kaltė, ar gėda. Štai šeimininkė kalbinėjasi prie namų tvarkytojos: pasiėmusi ausų krapštuką braukia per sunkiausiai prieinamas vietas ir radusi nors menką dulkelę, gėdina: oi, kokia tu nevėkšla, ir už ką aš tau pinigus moku, regis, užsiiminėju labdara. Arba giminaičiai baliaus metu lieps porai pasiaiškinti, kodėl šie neturi vaikų ar kitaip lįs į tavo asmeninę erdvę. Tai žodinė agresija.

Pasyvi agresija dar sunkiau atpažįstama. Štai ima ir paskutinę minutę pasako, kad pas jus atvyksta pažįstama. Jai Vilniuje mokslai, nori pernakvoti. Jūs jaučiatės blogai, griūva jūsų planai, bet nekviestą viešnią priimate, mat nenorite pasirodyti nemandagūs, nesvetingi. Betgi stop! Kodėl gi jūs turite būti įpareigoti griauti savo planus? Tačiau visgi nusileidžiate priimate atvykėlę, tikėdamiesi, kad ji pernakvos ir išvyks. Tačiau atsitinka taip, kad ji pasiprašo pabūti tris dienas, jūs sutinkate. Praėjus trims dienoms, ji pareiškia, kad čia jai patinka ir kad ji čia bus iki mokslo sesijos pabaigos, o kad sutiktumėte, pažada mokėti nuomą. Ir visiškai nesvarsto kitos galimybės. Tokią manipuliacijos metodiką galima pavadinti step-by-step. Laiptelis po laiptelio, žingsnelis po žingsnelio agresorius siekia sau naudos. Čia kaip iš animacinio filmo „Mauglis“ gyvatė šnypšdama sakė: „Prieik arčiau, o dabar prieik dar arčiau ir dar arčiau“. Pastebėjus tokį agresijos būdą, reikia užkirsti kelią bet kokiai manipuliacijai, nes galo čia nebus. Labai dažnas pavyzdys yra kai ant bankroto ribos stovintis verslininkas sako, kad alga bus „jau tuoj tuoj, jau rytoj“ ir prašo padirbėti dienelę – tris, ir vis žada, vis žada išmokėti, o darbuotojai dirba tol, kol tiki tokiais pažadais. Turbūt dar prisimenate atvejį, kai ilgųjų reisų vairuotojai iš Ukrainos, Baltarusijos, Armėnijos buvo lietuvio viršininko mulkinami ir ne tik, kad nieko neuždirbo, bet ir prisidarė nuostolių.

PINIGAI – SLIDUS DALYKĖLIS

Manipuliuojama pinigais ir kitokiose situacijose. Sakoma, kad pinigai atidaro visas duris. Šiais laikais tai ypač aktualu. Kad pasielgtume vienaip ar kitaip, suinteresuotas žmogus gali pasiūlyti pinigų, galbūt net visai padorią sumelę. Ką darysite? Viskas priklauso nuo konkrečios situacijos, jūsų asmeninių savybių ir valios stiprumo.

Vis dėlto, prieš imdami pinigus, gerai pagalvokite. Paėmę galite užkibti ant manipuliatoriaus meškerės ir tapti jo auka. Galbūt jis ims reikalauti dar didesnių paslaugų, galbūt vers elgtis prieš savo įsitikinimus, o baisiausia – privers jaustis skolingais ir tą skolą grąžinti.

Piniginiai klausimai ypač aktualūs tarp giminaičių, kartais net pačių artimiausių. Štai tėvai, materialiai remdami jauną šeimą, reikalauja visiško paklusnumo. Vyresnė sesuo, studijų metais padėjusi jaunėliui broliui, dabar iš jo reikalauja ne tik dėkingumo, bet ir skolos grąžinimo.

MELAGIAI IR APSIMETĖLIAI GALI SUOKTI IR SIEKTI PELNYTI PASITIKĖJIMĄ

Melas – taip pat populiari manipuliatorių priemonė. Pateikdami melagingą informaciją, jie aplink pirštą vynioja kitus. Apgavikų netrūko visais laikais. Tai toli gražu ne vien tik sukčiai. Kartais melas iš pirmo žvilgsnio atrodo nekaltas. Štai kažkoks pagyrūnas didžiuojasi savo „žygdarbiais“. Jūs tikite juo ir jaučiatės blogai, jaučiasi menkesniu. Manipuliatorius to ir siekia. Meluojama siekiant įvairiausių tikslų – ir užkrauti kitiems savo darbą, ir norint išvilioti pinigų, ir morališkai sugniuždyti.

Apsimetinėjimas taip pat yra melas. Manipuliatorius gali apsimesti tavo draugu, bandyti pelnyti pasitikėjimą, kad galėtų iš tavęs išpešti kokių nors paslapčių – tiek asmeninių, tiek komercinių. Labai dažnai manipuliatorius, norėdamas įtikinti nusižiūrėtą auką, kad jis yra nepavojingas, apsimeta kvaileliu, žiopliuku. Taip tikisi užmigdyti oponento budrumą. Arba priešingai – nori sukelti kitos pusės įsiūtį. Įpykęs žmogus juk būna labiau pažeidžiamas. Štai prie konfidencialios informacijos prilindusi landūnė, teisinasi, kad ji nieko čia nesupranta, net nežino, kaip kompiuterį įjungti, o jau prie duomenų bazių tai – ne ne. Arba pavyzdžiui, tariesi susitikti su žmogumi dalykiniu klausimu, o jis neateina. Skambini jam, o jis: „Argi mes tarėmės, na, nežinau, pala pala, na, gal ir tarėmės, taip taip, dabar prisiminiau, oi žinokit, dabar mano galva tokia išsibalansavusi, jau nieko neprisimenu“. Tiesiog toks manipuliatorius yra bailys, skystalas, pristinga valios, ryžtingumo paskambinti ir atidėti susitikimą arba išvis nutraukti sandėrį. Jau geriau jis pasislėps, tylės, neateis, o paskui apsimes kvaileliu. Taip pats išvengs streso, tačiau apie tai, kad sukels stresą kitam žmogui, pavogs jo laiką ir pridarys nuostolių – jam nė motais. Svarbu, kad gerai pačiam manipuliatoriui.

Labai dažnai meluojama ir apsimetinėjama norint įtikti. Nustebsite, bet sociologai pačiu populiariausiu, dažniausiai vartojamu manipuliatorių ginklu laiko padlaižiavimą. Būkite budrūs, kai jums „užkalbinėja dantį“, jei kas nors saldžiai suokia, giria bet kokia proga, kalba skambius žodžius apie „amžiną draugystę“ ir (!) savitarpio pagalbą. Ko gero saldžialiežuvis nori kaip nors jus paveikti ar užmigdyti budrumą. Nepamirškite, kad tikri draugai kartais ir pakritikuoja, jei to nusipelnėte, nebijo pasakyti tiesą į akis. Padlaižiavimas – labai pavojingas metodas, nes nuo agresijos galima apsiginti, ji pastebima iškart. Tuo tarpu pataikūnas – slaptas, gerai užsimaskavęs agresorius. Tai tie, kurie nuolat suokia, giria jus, kad tik jūs toks nepakartojamas, genialus, jūs pats geriausias, stačiai stebuklingas, visada pritaria jūsų sprendimui, kad ir koks kvailas jis bebūtų. Tikėtina, kad tokie suokiantys iš jūsų už akių tyčiojasi.

Taip pat manipuliatorius gali apsimetinėti verkdamas, vaidindamas įsižeidusį, gali simuliuoti ligą ir kitus dalykus. Tai priklauso nuo jo išradingumo. Pasistenkite melagį ir apsimetėlį demaskuoti. Demaskavimas – pats geriausias ginklas, jis padeda nutraukti manipuliaciją.

SUSIDŪREI SU STIPRIOS VALIOS MANIPULIATORIUMI – GERIAU PASITRAUK

Kaip jau minėjau, manipuliatoriais dažnai tampa bailiai ir silpnavaliai. Tačiau gali būti ir priešingai. Manipuliatorius, turintis stiprią valią, yra itin pavojingas. Stipri valia – tai ne tas pats, kas bukas užsispyrimas. Stiprios valios atstovai paprastai pasižymi ir aukštu IQ. Jie mokės išlaukti momento, kad pulti ir pasiekti savo tikslo, darys tai nuosekliai ir atkakliai, vis apgalvodami naujus tikslo pasiekimo būdus manipuliuojant jumis. Stiprios valios manipuliatorius gali padaryti išties stiprų spaudimą.

Turintys stiprią valią agresoriai ir manipuliatoriai pavojingi dvigubai. Jei ir auka tvirto būdo, prasideda tikras karas. Geriausias būdas – tyliai ir ramiai pasitraukti. Stiprios valios manipuliatoriai paprastai nebijo net atsakomybės, todėl jų manipuliacijos gali turėti kriminalinį pobūdį, pavyzdžiui, pasitelkiama slapta informacija. Šantažistai, turintys slaptą ir jums nemalonią informaciją, gali už jos išsaugojimą pareikalauti pinigų. Galo vis nėra, jų apetitas auga, sumos didėja. Ne tik pinigų reikalauja – kartais šantažistai tiesiog kankina, už ką nors keršydami. Atminkite, kad net sutikdami su šantažuotojo reikalavimais, neturite jokių garantijų, kad informacija neišaiškės. Pagalvokite – gal ta paslaptis ne tokia jau ir baisi lyginant su šantažu. Paklusimas manipuliatoriui – ne išeitis, o tik „termino nukėlimas“.

Stiprios valio manipuliatorius jus apraizgo, pasitelkdamas savo autoritetu. Įdomu tai, kad aukos pasidavimas autoritetui – savanoriškas. Ypač jaunesni asmenys, ar silpnesnės valios bei pakliuvę į kokią nors nelaimę žmonės yra neatsparūs tariamo autoriteto įtakai. „Autoritetai“ gali įtraukti į sektos veiklą, traukti pinigus, įpratinti vartoti narkotikus. Ypač pavojingi tie, kurie patys karštai tiki savo idėjomis – jie moka uždegti ir kitus, tampa lyderiais.

Kartais stiprios valios manipuliatorius sugeba panaudoti hipnozę – tuomet manipuliuoti vieni niekai. Šiuo atveju reikia būti itin budriems. Ypač pavojinga masinė hipnozė, todėl žmonės labai greitai puola į paniką, kaip kad parodė šių dienų pavyzdys, kai minios patraukė į parduotuves ir šlavė nuo lentynų viską, kas greitai negenda.

Manipuliacijai pasiduoti jokiu būdu negalima, nes būsite suėsti. Būkite atidūs, atpažinkite manipuliacijas ir joms užkirskite kelią greitai ir be jokių skrupulų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)