Po tūkstančių metų tai rastų ateities kartos, bandančios kurti naują civilizaciją ir kultūrą, dažnai kartojant senas klaidas, bandant „išradinėti dviratį“ vis iš naujo, eikvojant daugybę laiko ir resursų, stengiantis rasti atsakymus, kurie jau buvo atsakyti praeityje. Kokia didelė vertė tokioje situacijoje būtų praeities išmintingiausių protų sukauptų žinių bazė. Žinoma, tai būtų ir didelė painiava, kiltų daug klausimų: kaip visa tai suprasti, išnarplioti ir pritaikyti šiuolaikiniame pasaulyje? Jeigu manote, kad būtų verta bent jau susipažinti – kviečiu skaityti šį straipsnių ciklą.

Šis pasakojimų ciklas bus skirtas detaliau supažindinti su skirtingais Vedų aspektais, poveikiu, nesusipratimais, sėkmingais pavyzdžiais ir kylančiais klausimais (kuriuos galite pasiūlyti ir Jūs, komentaruose po šiuo tekstu). Dalinsiuosi žiniomis kauptomis maždaug nuo 2012 metų intensyviai gilinantis į Vedų temas iš istorinės, psichologinės, dvasinės, kultūrinės, socialinės ir politinės pusės. Taip pat paliesime kitų tyrėjų analizes ir pastebėjimus, bei glaustai susipažinsime su fragmentais iš pačių Vedų tekstų.

Vedos – kas tai?

Pirmiausiai – Vedos yra senovės išminties kultūra perduodama iš lūpų į lūpas („veda“ – žinios, žinojimas, senovės sanskrito kalba). Ši kultūra įvairiais laikotarpiais buvo gan plačiai paplitusi po didžiąją dalį Azijos bei dalį Europos, įskaitant Lietuvą. Apie tai mena įvairūs bruožai kalboje, tautosakoje, liaudies menuose, pasaulėžiūroje… Šiuo metu Vedų kultūros likučiai labiausiai matomi Indijoje. Vakarų istorikai iki dabar nesutaria dėl tikslios kilmės ir datavimo, keliamos įvairios versijos. Vakaruose Vedos dažnai tapatinamos su Vedų raštais – akivaizdžiausiais Vedų kultūros liudytojais. Apibendrinant teigiama, jog Vedų kultūros įamžinimas rašytiniu formatu prasidėjo maždaug prieš 5000 metų, vėliau vis papildant paaiškinimais, analizėmis ir istorijomis.

Ajurveda

Kuo ypatingos ir vertingos yra Vedos?

Arturas Šopenhaueris, Albertas Einšteinas, Nikola Tesla ir daugybė kitų mokslo žmonių analizavo Vedų žinias, naudojosi jų privilegijomis bei kėlė jų svarbą. Tuo tarpu pirmieji žymiausi Lietuviai tyrinėję Vedas, kaip Antanas Poška-Paškevičius, Vydūnas ir kiti, buvo dar labiau nustebinti, matydami nenuginčijamą Vedų kultūros ryšį su Lietuvos ir Baltų kultūra, istorija, kalba, papročiais... Kai kuriems Vedos tapo beveik matavimo vienetu, bandant rekonstruoti savo ar kitų šalių vertybinio paveldo suvokimą. Dar kitiems Vedų žinios užpildė trūkstamą grandį profesinėje srityje – filosofijoje, psichologijoje, medicinoje, netgi architektūroje, kulinarijoje, politikoje, mene... Vedų tekstuose ir kultūros likučiuose galima rasti unikalių, ir praktiškai pritaikomų žinių iš visų minėtų profesinių sričių, ir dar daugiau.

Dažniausios temos

Santykiai tarp vyrų ir moterų, sveikata, profesija ir pašaukimas, socialinė santvarka, dvasinė praktika, meditacija, joga, vegetarinė mityba, blaivus gyvenimo būdas, filosofija, harmoninga architektūra… Tai temos, kurias norėdami perprasti, vakariečiai vis dažniau kreipiasi į Vedų šaltinius, pavyzdžius ir tyrinėtojus.

Kuo Vedos gali būt žalingos ar klaidinančios?

Vedos, kaip ir kiti senieji mokymai turi labai komplikuotą, ir daug ginčų sukeliančią analizės, bei paaiškinimų sistemą. Išlikusių Vedų raštų apimtis – milžiniška ir sunkiai aprėpiama net mokslininkams. Tuo tarpu paprastiems žmonėms ar entuziastams lieka beveik neįmanoma užsiimti nuodugnia analizę ar daryti savo išvadas nepadarant daugybės klaidų. Vis dėl to – besigilindami į juos dominančius Vedų išminties aspektus, įvairūs žmonės sugeba sujungti gautas žinias ir įkvėpimą su šiuolaikinio pasaulio tėkme ir aktualijomis. Kai kurie iš tokių bandymų būna kupini klaidų ir suprantami tik siauram žmonių ratui. Kitaip sakant – tai kaip aukso kasykla, kur daugiausiai darbo reikalauja ne rasti ir iškasti, bet išmintingai „išlydyti“ iki pritaikomos formos. Pradžioje rezultatas panašesnis į nešlifuotą deimantą arba nebaigtą skulptūrą, kur tik įžvalgesnis meistras nutuokia, jog tai turi (arba turės) vertę ir paskirtį visuomenėje. O kitiems „nešlifuotas Vedų žinių deimantas“ gali sukelti sumaištį, pasimetimą, netgi baimę ar priešiškumą.

Dažniausios klaidos

Dvi dažniausios klaidos susiduriant su Vedų žiniomis ir kultūra, yra tokios: aklas priėmimas ir aklas atmetimas. Kodėl abu variantai yra klaidos? Aklai priimant neišvengiama nesusipratimų ir nesėkmių, kurios galiausiai atveda į aklą atmetimą. O jeigu žmogus pradeda nuo aklo atmetimo – jis taip ir lieka nesupratęs, pasimetęs ir priešiškas viskam, kame įžvelgia ryšį su Vedomis, dažniausiai darant visiškai klaidingas išvadas. Klasikiniais tapę nesėkmingo Vedų taikymo pavyzdžiai yra tokie: fanatiškas Vedų dvasinės praktikos taikymas, nesubalansuotas mitybos rekomendacijų taikymas, drastiškas ir staigus gyvenimo būdo rekomendacijų taikymas, Vedų psichologijos žinių taikymas ne vietoje ir ne laiku... Saugiausias būdas yra lėta analizė, kontroliuojamas taikymas, paliekant galimybę bet kada taisytis, tikslintis.

Ajurveda

Ką suprasti sunkiausia?

Nepaisant kitų iššūkių, pati sunkiausia užduotis pradėjus gilintis į Vedas yra tinkamai suprasti temų „mišrainę“, kurioje persipina mokslas, religija, alegorijos, palyginimai, praktiniai pamokymai ir t.t. Dažniausiai Vedų kultūroje visa tai nėra dalinama į atskiras temas ar atskirus mokslus, kaip tai daroma vakarų civilizacijoje. Vedų pasaulėžiūroje yra priešingai: sveikata ir medicina neatskirta nuo gyvenimo būdo, politika neatskirta nuo pasiaukojimo dėl kitų, malonumai neatskirti nuo pareigų, tikėjimas ir religija neatskirti nuo racionalaus mąstymo. Visa tai eina kartu ir reikalauja kitokio, šiuolaikiniam vakariečiui nebūdingo mąstymo būdo. Tai gerai iliustruoja žodis „joga“ (jungtis, sanskr.), apibūdinamas kaip mąstymas ne „arba, arba“, o mąstymas „ir, ir...“. Toks matymo būdas kelia du iššūkius: suvokti dalykus neatsietai nuo jų konteksto ir suprasti kiekvienos detalės unikalumą. Čia bendrumas ir išskirtinumas nėra priešpastatomi vienas kitam.

Pabaigai

Kituose tektuose bandysime pasigilinti į esminius Vedų tikslus, atskiras profesines, filosofines, kultūrines, dvasines ar kitas temas iš Vedų mokymų. Jeigu norite pasidalinti klausimais ar pasiūlyti Jus dominančias temas – rašykite komentaruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)