Pradinėje fazėje alkoholis vartojamas kaip atsipalaidavimo priemonė, o tarpinėje fazėje dėl alkoholio kyla vis daugiau įvairių problemų, kurių nesugebėjimas spęsti skatina dar didesnį alkoholio vartojimą. Šiame straipsnyje aptarsime trečiąją – kritinę alkoholizmo vystymosi fazę ir jos simptomus.

III. Kritinė fazė – kontrolės praradimas, problemų našta ir nesidomėjimas niekuo.

Kontrolės netekimas. Nesugebėjimas bet kuriuo metu „mesti gerti“ yra priklausomybės nuo alkoholio kritinis simptomas, kuris aiškiai parodo, kad geriantysis jau tapo priklausomas. Išgijimas, siekiant sugrįžti į pirminę sveiką būseną, nebeįmanomas (sugebėjimas vartoti alkoholį įstengiant kontroliuoti savo gėrimą, atsižvelgiant į esamą situaciją, yra galutinai prarastas). Netgi po daugelio visiškos abstinencijos metų, beveik visi mėginimai vartoti alkoholį kontroliuojant savo gėrimą anksčiau ar vėliau baigiasi grįžimu prie nuo alkoholio priklausomos elgsenos.

Pasiteisinimai dėl alkoholio vartojimo, socialiniai sunkumai ir agresyvus elgesys. Ieškoma ir randama daugybė pasiteisinimų, kad alkoholio vartojimo kontrolė dar neprarasta. Daugėja problemų šeimoje, draugų ir darbo aplinkoje. Nepaisant visų geriančiojo pastangų save pateisinti, prarandama savigarba. Kalti yra visi išskyrus priklausomybę nuo alkoholio turintį asmenį, įsiveliama į konfliktines situacijas, kurios gali baigtis smurtu.

Alkoholis

Abstinencijos periodai ir pakitęs elgesys geriant. Mėginama visiškai atsisakyti alkoholio vartojimo, siekiant įrodyti aplinkiniams, kad nėra priklausomybės nuo alkoholio. Atveju, kai tai nepavyksta, nusimenama ir grįžtama prie įprasto alkoholio vartojimo. Sukuriamos įvairios taisyklės, pavyzdžiui, negerti tam tikru dienos metu, tam tikrose vietose arba negerti vienos ar kitos alkoholio rūšies.

Alkoholio atsargų kaupimas ir pasikeitę socialiniai kontaktai. Slepiamos alkoholio atsargas įvairiose netikėčiausiose vietose. Praraja tarp priklausomojo ir alkoholio vartojimo problemų neturinčių žmonių didėja. Keičiasi socialinė aplinka, vis daugiau bendraujama su nuo alkoholio priklausomais žmonėmis.

Konfliktai artimoje šeimoje, darbo praradimas ir interesų praradimas. Šeimoje dažnėja barnių, sutuoktinis, o neretai ir vaikai nusigręžia nuo geriančiojo. Kartais nuo alkoholio priklausomas asmuo vadovaujamą padėtį šeimoje užleidžia partneriui, kadangi jo pasitikėjimas savimi yra minimalus. Geriantysis dažnai griebiasi iniciatyvos ir nutraukia darbo santykius su darbdaviu, nes pradedama svarstyti, ar darbas nekliudys vartoti alkoholio, bet ne atvirkščiai. Atsiribojama nuo aktualių kasdieninių, visiems svarbių klausimų, vis daugiau dėmesio skiriama gilinantis į save.

Seksualinio potraukio sumažėjimas ir gailestis sau, mintys apie pabėgimą. Alkoholis paveikia nervų sistemą, todėl sumažėja seksualinis potraukis. Taip atsiranda erekcijos, ejakuliacijos ir orgazmo sutrikimų. Alkoholikas, jaučiasi visų apleistas – nelaimingiausiu žmogumi pasaulyje, šį pojūtį sustiprina tai, kad artimi žmonės ignoruoja jį ir jo priklausomybę. Mąstoma apie nerealizuojamus planus pakeisti darbą ir gyvenamąją vietą, susikuriama iliuzija „viskas bus kitaip, viskas bus geriau“.

Alkoholis

Normalios mitybos nesilaikymas ir pirmieji apsilankymai gydymo įstaigoje dėl alkoholio vartojimo sukeltų problemų. Alkoholiko apetitas vis labiau mažėja, nes atsiranda skrandžio skausmai, pavyzdžiui, skrandžio gleivinės uždegimai. Dėl alkoholizmo sukeltų organizmo pokyčių stacionarus gydymas anksčiau ar vėliau tampa būtinas. Priklausomas nuo alkoholio dažnai nutyli organizmo sutrikimų priežastį.

Šioje kritinėje priklausomybės fazėje ne visi geriantieji savo aplinkoje krinta į akis. Vis dėlto jie kovoja – dažnai veltui – su progresuojančia, sunkiai sulaikoma liga. Ši fazė dažniausiai trunka daugelį metų. Alkoholizmas yra liga, kurią įtakoja – paveldimumas, gyvenimo būdas ir asmeninės savybės. Kiekvienas atvejis yra individualus ir skirtingos svarbos. Galbūt sau pagelbėsite, jeigu atsakysite į šiuos klausimus apie ligos eigą.

• Ar jūsų šeimoje yra asmuo turintis / turėjęs problemų dėl alkoholio?
• Kada pirmą kartą paragavote alkoholio?
• Kada pirmą kartą pasiekėte sunkų girtumo laipsnį?
• Kada pirmą kartą susimąstėte, kad alkoholis man gali tapti problema ir kad galbūt jau esu priklausomas?
• Ar dėl alkoholio vartojimo iškilo sunkumų su šeimoje ar darbovietėje?

Atsakius į klausimus rekomenduojame apmąstyti, kas bus ateity, jeigu alkoholiu piktnaudžiausite ir toliau taip, kaip ir pastaraisiais metais...

Trečioje straipsnio dalyje aptarsime ketvirtąją – chroniškąją alkoholizmo vystymosi fazę ir jos simptomus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją