Evoliucijoje du milijonai metų yra niekas, tačiau per tą laikotarpį žmogaus smegenų masė beveik patrigubėjo iki pusantro kilogramo svorio. Ką reiškia didelės smegenys, kurias gamta taip troško žmonėms duoti?

Pasirodo, smegenims padidėjus tris kartus, jos ne tik pasunkėjo, bet ir įgijo naujų struktūrų. Viena pagrindinių smegenų padidėjimo priežasčių – nauja smegenų dalis, pavadinta priekakčio žieve. Kokią reikšmę žmogui turi priekakčio žievė, jog pagrįstų tokį evoliucijos metu įvykusį staigų architektūrinį žmogaus smegenų pakitimą?

Pasirodo, priekakčio žievė svarbi dėl daugybės dalykų, bet vienas svarbiausių yra tai, kad ji yra patirties simuliatorius. Skrydžių pilotai praktikuojasi skrydžių simuliatoriuose, kad nepadarytų klaidų tikruose lėktuvuose. Žmonės turi šį žavingą adaptacijos mechanizmą, dėl kurio jie gali išgyventi patirtis savo galvose, prieš išbandydami jas realiame gyvenime. Tai triukas, kurio niekas iš mūsų protėvių negalėjo padaryti, ir ko joks kitas gyvūnas negali atlikti taip, kaip galime mes. Tai žavinga adaptacija.

Dan Gilbert TED pristatymo metu atliko testą, kurio metu žiūrovams pasiūlė įsivaizduoti ir apmąstyti dvi skirtingas ateities vizijas bei jas susimuliavus pasakyti, kurios iš jų pageidautų, jog pasijaustų laimingais. Pirmoji iš jų yra laimėjimas loterijoje, o antroji – abiejų kojų paralyžius. Be abejo visi žiūrovai svarstė apie pirmąjį variantą, tačiau iš tiesų praėjus metams po gebėjimo valdyti kojas praradimo, ir metams po loterijos laimėjimo, loterijos laimėtojai ir neįgalieji yra vienodai laimingi.

Mokslininkai, ekonomistai ir psichologai vykdę tyrimus atskleidė stulbinamą reiškinį, kurį pavadino poveikio šališkumu – patirties simuliatoriaus tendencija yra veikti blogai. Patirties simuliatorius verčia žmones tikėti, kad galimi ateities scenarijai skiriasi labiau, nei yra iš tikrųjų.

Atlikus tyrimus buvo įsitikinta, kad pergalė ar pralaimėjimas rinkimuose, mylimo žmogaus suradimas ar praradimas, gautas ar negautas paaukštinimas darbe, išlaikytas ar neišlaikytas egzaminas ir t. t. turi daug mažesnį poveikį, sukelia mažesnę įtampą ir trunka daug mažiau, nei žmonės įsivaizduoja jį turėsiantys. Tyrimas, kurio metu buvo nagrinėjama, kaip didžiosios gyvenimo tragedijos paveikia žmones, leidžia manyti, kad jei nelaimė įvyko daugiau nei prieš tris mėnesius (su keletu išimčių), tuomet ji neturi visiškai jokio poveikio žmonių laimei.

Kodėl? Nes laimė gali būti susintetinta. Thomas Brown 1642-aisiais rašė: „Aš esu laimingiausias iš visų gyvųjų. Aš turiu savyje tai, kas gali paversti skurdą turtu, nelaimę gerove. Fortūna nežino nė vienos vietos, kur galėtų mane sužeisti“. Kokį nepaprastą mechanizmą jis turi savo galvoje? Pasirodo, tai visiškai toks pats mechanizmas, kurį turi visi žmonės – psichologinę imuninę sistemą. Kognityvinių procesų sistema, daugiausiai nesąmoningų kognityvinių procesų, padeda pakeisti žmonių požiūrį į pasaulį tam, kad būtų galima geriau jaustis ten, kur gyvename.

Žmonės galvoja, kad laimė yra dalykas, kurį reikia rasti, tačiau iš tikrųjų laimė yra sintetinama. Eksperimentiniai įrodymai, kai žmonės sintetino laimę:

1. Amerikiečių politikas Jim Wright, kuris gėdingai atsistatydino iš JAV Atstovų rūmų pirmininko pareigų. Galingiausias demokratų atstovas šalyje prarado viską, pinigus ir galią. Po daugelio metų pasakė šią frazę „Aš nepalyginamai geriau jaučiuosi fiziškai, finansiškai, emociškai, mentališkai ir beveik visais kitais atžvilgiais“.

2. Moreese Bickham praleido 37 metus Luizianos valstijos sunkiųjų darbų kalėjime už nusikaltimą, kurio nepadarė. Galiausiai jis buvo atleistas nuo bausmės, būdamas 78 metų, su DNR įrodymų pagalba, ir paleistas į laisvę. Apie šia patirtį jis pasakė: „Aš nesigailiu nė minutės. Tai buvo nuostabus jausmas.“

3. „Aš manau, viskas susiklostė nepriekaištingai“, – Harry S. Langerman ištarė šiuos žodžius. Jis 1949 metais perskaitė mažą straipsnį laikraštyje apie mėsainių kioską, valdomą tų dviejų brolių McDonalds, ir pagalvojo: „Tai juk šauni idėja!“ Taigi jis patraukė jų ieškoti. Jie pasakė – „mes galime tau suteikti frančizę už 3000 žalių.“ Harry patraukė atgal į Niujorką, paprašė savo brolio, investicijų bankininko, paskolinti jam 3000 dolerių, ir jo brolio nemirtingi žodžiai buvo: „Kvaily, niekas nevalgo mėsainių.“ Jis nepaskolino jam pinigų.

Remiantis šių žmonių pasisakymais galima teigti, jog laimės paslaptis yra sukaupti turtus, galią ir prestižą, tuomet visa tai prarasti. Praleisti kiek įmanoma daugiau gyvenimo kalėjime. Prarasti galimybę investuoti ir tapti labai turtingu.

Sintetinė laimė yra ne tos pačios kokybės, kaip vadinamoji natūrali laimė. Kas yra šie terminai? Natūrali laimė yra tai, kuomet žmonės įgyja ir gauna, ko norėjo. Sintetinė laimė yra tai, ką žmonės pasidaro, kai negauna to, ko norėjo. Visuomenėje vyrauja nuomonė, jog sintetinė laimė yra prastesnės rūšies.

Visi žmonės turi psichologinę imuninę sistemą, t. y. sugebėjimą sintetinti laimę, bet kai kurie atlieka tai geriau nei kiti. Pasirodo, kad laisvė – gebėjimas apsispręsti ir pakeisti apsisprendimą – yra natūraliosios laimės draugas, nes ji leidžia pasirinkti tarp visų šių nuostabių ateičių ir atrasti tą, kuria labiausiai mėgausitės. Tačiau pasirinkimo laisvė – keistis ir apsispręsti – yra sintetinės laimės priešas.

Psichologinė imuniteto sistema geriausiai veikia, kai žmonės yra įstrigę akligatvyje ir randa būdą, kaip būti patenkintam tuo, kas įvyko. Žmonės turi savyje gebėjimą generuoti laimės būseną, kurios trokšta rinkdamasi išgyvenimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją