– Kokiais kriterijais reikia remtis norint surasti antrąją pusę?

– Pirmas dalykas, kurį reikia žinoti, tai, ką žmogus nori pasiekti savo gyvenime. Vyras turi turėti savo gyvenimo tikslą ir moteris turi turėti savo gyvenimo tikslą, o šeima yra priemonė vienas kitam padėti šituos gyvenimo tikslus įgyvendinti. Norint surasti antrąją pusę visų pirma reikėtų žinoti, ką žmogus nori pasiekti gyvenime, tada ieškoti žmogaus, su kuriuo galėtų pasiekti tuos tikslus. Reikėtų sutikus žmogų su juo pasikalbėti, kokie yra jo gyvenimo tikslai ir jeigu vienas ar kitas mato, kad gali padėti vienas kitam pasiekti tuos tikslus, tai jau pusė darbo padaryta. Tada reikia žiūrėti, kokios yra žmogaus vertybės. Kiekvienas mes turime savo vertybių sistemą ir jų hierarchiją. Jeigu vertybės ryškiai skiriasi, tai tada ne tas žmogus. Pavyzdžiui, jeigu pas vieną iš poros pagrindinė vertybė yra turtas, o pas kitą – šeima, tai aišku, kad bus įtampos. Vertybių sistema yra labai svarbi.

– Ar būtinai poros vertybių pasirinkimai turi sutapti?

– Pavyzdžiui, vienam šeima gali būti pirmoje vietoje, o kitam šeima gali būti ketvirtoje vietoje. Jeigu abiejų vertybių sistemoje šeima yra, tai tada abu bus linkę kurti šeimą. Kartais būna, kad tarp šešių pagrindinių vertybių nėra nei šeimos, nei meilės, tai tada žmogui, kuris nori kurti šeimą ir būti mylimas bei duoti meilę, su tokiu žmogumi nepakeliui.

– Kokios yra pagrindinės vertybės, kurias išskiriate?

– Vertybės, kurios turėtų būti svarbios santykiuose, tai yra meilė, pagarba, tobulėjimas, šeima, atsakomybė. Jeigu žmogus turi šias vertybes, tai tada galima su tokiu žmogumi daryti sąjungą. Aišku, dar reikia žiūrėti, ar jaučiama simpatija vienas kitam. Jeigu moteris turi tris, keturis vyrus, kuriems jaučia didesnę ar mažesnę simpatiją, tada iš tų trijų ar keturių vyrų ji turėtų išsirinkti vieną, bet nieko gero nebus, jeigu moteris išsirinks vyrą, kuriam nejaučia simpatijos.

Meilė yra būtina, bet nepakankama sąlyga būti poroje laimingiems iki gyvenimo pabaigos. Meilė yra laikina. Tie drugeliai, kurie laksto kūne, yra laikini. Kai pradedama gyventi kartu, atsiranda buitis, sunkumai, į šeimą ateina ilgai lauktas vaikas, tada pamatoma, su kuo žmogus turi reikalą, ar žmogus atsakingas, ar neatsakingas, ar jis gerbia, priima kito skirtingumą, ar padeda, ar mokosi, ar tik laukia, kol jam kažkas kažką padarys.

– Žmonės sunkiai sukuria santykius vien dėl to, kad nesutampa jų vertybės?

– Taip, jie pasikliauja drugeliais, bet netikrina toliau. Kai mergina draugauja su vaikinu, jie jaučia vienas kitam simpatiją, jie turi bendrą tikslą – būti pora. Ir vienas dėl kito stengiasi todėl, kad turi tokį tikslą. Yra lankstūs, atidūs, paslaugūs, tolerantiški. Kai po pirmos vestuvių nakties tikslas yra pasiektas, mes jau gyvename kartu, vyras paprastai išsikelia sau tikslą uždirbti, išlaikyti šeimą, žmona išsikelia tikslą rūpintis šeima, vaikais, namais, tai tada jie išsiskiria kaip jūroje laivai. Turi būti sutartas bendras tikslas poroje. Jeigu šitų tikslų nepavyksta suderinti, tai nereikia pradėti ir santykių.

– Sakoma, kad žmonės gali pasikeisti. Ar tikrai jie keičiasi dėl santykių?

– Jeigu neturi gilesnių žinių apie pokyčius, tai sunku juos padaryti. Aš esu sukūręs pokyčių programą ir padedu sumažinti stereotipus, kurie gadina santykius. Pavyzdžiui, įvertinu pedantiškumą, norą gyventi tvarkoje ir švaroje. Jeigu dešimties balų sistemoje vieno pedantiškumas yra 9, o kito pedantiškumas yra 2, tai iš karto gaunasi konfliktas. Vienas gali gyventi tarp šiukšlių, o kitam turi būti ideali tvarka.

Kitas elgesio stereotipas yra perfekcionizmas. Kai mes laikome aukštai užkėlę kartelę sau, tai reiškia, tokia ji yra ir kitiems. Pavyzdžiui, ką tik iš mano kabineto išėjo klientė, kuriai vyras per prastas. Jos vyras dirba, myli vaiką, negeria, nerūko, išeina ir į darbą, yra labai taupus, o jai reikia kitokio vyro, kad jis dirbtų kitokį darbą, kad būtų švariau apsirengęs, būtų labiau linkęs leisti pinigus. Ji niekaip negali su savo aukštu perfekcionizmu susitvarkyti ir tada nori skirtis. Tokiu atveju tam žmogui, kuris turi labai aukštą perfekcionizmą, reikėtų pačiam keistis. Aukštas perfekcionizmas yra mirtis santykiams. Santykius griauna ir noras būti visada teisiam, menkinimas, žeminimas, pastovūs priekaištai, kaltinimai, užsidarymas. Jeigu žmogus turi šiuos elgesio stereotipus, tai atsiras įtampa ir jeigu jų nesumažins, tai galima laukti skyrybų.

– Kokiose vietose reikėtų ieškoti antros pusės – pažinčių svetainėse, baruose, naktiniuose klubuose?

– Geriausios vietos yra ten, kur renkasi žmonės, turintys tokius pačius pomėgius. Jeigu žmogui patinka žvejyba, tai reikia eiti į žvejų klubus. Jeigu žmogui patinka seksas, tai reikia ieškoti „Tinder“ programėlėje. Jeigu nori surasti bendraminčių, ten ir reikia eiti. Tiesiog statistiškai yra įrodyta, kad kuo žmonės panašesni, tuo patvaresnės yra santuokos.

Pavyzdžiui, kodėl neišbūna santuokos su musulmonais? Todėl, kad reikia save paaukoti. Arba turi moteris priimti musulmonų tikėjimą, laikytis jų įstatymų ir prašyti vyro leidimo išeiti iš namų, arba vyras turi paminti savo musulmonišką prigimtį ir tapti europiečiu, o tai yra savęs sunaikinimas. Tai kraštutinis pavyzdys, bet iš esmės suvalkietis suvalkietį, žemaitis žemaitį, o prancūzas prancūzą labiau supras. Jeigu žmogus nori surasti aukštas vertybes turinčius žmones, tai turėtų eiti savanoriauti. Jeigu patinka keliauti, tai norint surasti žmogų, kuris keliauja, reikia įsirašyti į keliautojų klubą ir ten ieškoti. Galima tą patį atrankos kriterijų dėti kaip filtrą pažinčių svetainėse ir pagal tuos pomėgius ieškoti antros pusės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją