Ventės rago ornitologijos paukščių gaudyklėse nuo pat stoties įkūrimo pradžios 1929-ais metais, buvo sužieduoti daugiau kaip 2,5 mln. skirtingų paukščių. O šiemet, anot ornitologo Vytauto Jusio, tikimąsi naujo rekordo, mat jau sužieduota 8 tūkst. daugiau paukščių nei pernai.



„2016-aisias sužiedavome 92 tūkst. paukščių, o dabar jau esame sužiedavę beveik 60 tūkst. Šie metai mums kol kas yra geriausi nuo pat stoties įkūrimo metų. Tiesa, viskas priklausys nuo spalio ir lapkričio mėnesių rezultatų, nes šis rugsėjis dėl vyraujančio rytų krypties vėjo yra prastesnis už pernykštį“, – sako ornitologas V. Jusys.

V. Jusys pasakoja, kad Lietuvą šį sezoną jau paliko lakštingalos, didžioji dalis kregždžių, raudongalvės sniegenos, taip pat devynbalsiai. Šiuo metu ornitologai daugiausia sužieduoja mėlynųjų ir didžiųjų zylių, o, anot ornitologo, šie metai priklauso karetaitėms.

Ornitologė Ingrida Meškinytė, paklausta, ar pagal paukščių elgseną galima nuspėti apie ateinančios žiemos orus, juokėsi. Anot jos, paukščiai – labai prasti orų pranašai.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus, kuriam priklauso Ventės ornitologinė stotis, ornitologas V. Jusys džiaugiasi, kad į Ventės rago gaudykles pakliūva ne tik paukščių, bet ir kitų gyvūnų. Pavyzdžiui, laumžirgių, kurie žieduojami taip pat kaip paukščiai. Ornitologui pavyko atrasti netgi labai ilgai Lietuvoje ieškotą laumžirgių rūšį – Pietinę skėtę.