Kadangi Pabaltijiečių krikščionių studentų sąjunga, kuriai priklauso Annabergo pilis, laiko save visų Baltijos šalių išeivių namais, 8-ajame dešimtmetyje pradėti rengti ir Pabaltijo jaunimo kongresai, buriantys lietuvius, latvius ir estus. Po Sovietų Sąjungos griūties latvių ir estų jaunimo organizacijos išsivaikščiojo, tad tradicijas išlaikyti ir puoselėti liko Vokietijos lietuviams. Jau tada prie politinių temų buvo pridėta kultūrinė dimensija - dirbtuvės, kūrybinių priemonių pagalba padedančios paprasčiau įsisavinti politinį turinį. Andrejs Urdze, ilgametis Annabergo šeimininkas, prisimena, kaip šalia temos „Žaliųjų judėjimai Baltijos šalyse“ buvo rengiamas pasivaikščiojimas po gamtą bei rytinė joga, o kitam metiniam renginy mokyta liaudies menų, pavyzdžiui, pinti juostas. Buvo žaidžiamas ir krepšinis ar tinklinis, vakarais niekada neapsieita be liaudies dainų.

2005-aisiais Aušra Malinauskaitė ir Rimas Čuplinskas žengė lemtingą žingsnį ir sugalvojo kongresui naują pavadinimą – Baltoween, arba Baltų halloween, mat jis visad buvo rengiamas savaitgalį apie Visų Šventųjų ir Vėlinių šventes. Nuo tada politines diskusijas praturtina vakarinis koncertas ir kaukių balius. Temos išliko aktualios, įdomios ir kviečiančios kurti: mokomasi chorinio kalbėjimo prisimenant Dainuojančią revoliuciją, naudojama kontaktinė improvizacija analizuojant kūno ir politikos santykį, praktikuojama juoko joga gvildenant humoro ir politikos ryšį bei piešiami graffiti diskutuojant apie politinę gatvės meno dimesiją.

Šiųmetinis Baltoweenas – šiek tiek kitoks, bet toks pat smagus. Šįkart jo negalėjome organizuoti Annaberge per halloweeno savaitgalį, bet lapkričio 29 - gruodžio 2 d. vyksiančios „Baltlėdos“ (Baltoweenas + VLJS Kalėdos) Berlyne - puiki alternatyva. O ir erdvė, kurioje jį švęsime, neeilinė – lietuviams priklausantis klubas „Panke” Weddingo rajono lofte. Renginio tema – šiais metais švenčiamas visų Baltijos valstybių šimtmetis. Renginį pradėsime diskusija „100 metų Baltijos šalims: brolystė, partnerystė ar konkurencija?“ Lietuvos ambasadoje ketvirtadienį, lapkričio 29 d. Penktadienį vakare pažindinsimės ir atidarysime lektorės Julijos Gyod parodą jau „Pankėje“. Šeštadienį, kai visada, visą dieną turėsime įdomią ir įvairiapusę programą: pokalbį su Berlyne kuriančia fotografe Julija Goyd jos parodos fone, šimtmečio repo dirbtuves su aktoriumi, režisieriumi ir muzikantu Vidu Bareikiu bei diskusiją apie šimtmečio inovacijas su programavimo akademijos bit&Byte atstove Berlyne Egle Paukštelyte ir aplikacijos šunų dresavimui DOGO kūrėjais Tadu Žiemiu ir Rasa Žiema. Vakare pratęsime su kaukių baliumi, Vido Bareikio ir grupės koncertu bei vakarėliu su DJ Genys bei DJ Zank Frappa. Sekmadienį dar susitiksime pusryčių, aptarsime renginį ir keliausime namo. Prisijunk prie šimtmečio Baltoweeno ir TU!

Už paramą renginiui dėkojame Vokietijos lietuvių bendruomenei. Dėl finansinės paramos taip pat kreipėmės į Lietuvių fondą (JAV) ir tikimės teigiamo projekto įvertinimo.