Jaunimo mainai, kaip ir kiti pagal programos „Erasmus+“ jaunimo sritį finansuojami projektai, turi prisidėti prie jos tikslų įgyvendinimo. Lukas Paškevičius dalinasi savo patirtimi iš tarotautinio mainų projekto Portugalijos Respublikoje ir skatina jaunimą dalyvauti tokio pobūdžio projektuose.

Balandžio 3-12 d. Portugalijos Respublikoje, vyko jaunimo mainai „Europe. Take action“, kuriuose teko galimybė sudalyvauti ir man. Tai buvo mano trečiasis Erasmus+ projektas, kuriame dalyvavau, tad mano lūkesčiai buvo dideli ir tikėjausi, jog ši kelionė tikrai suteiks man daug gerų emocijų ir vertingos patirties.

Dabar jau grįžęs, galiu drąsiai teigti, kad viskas, ko tikėjausi, buvo išpildyta su kaupu! Vos tik atvykęs, supratau, jog laukia įdomybių ir staigmenų kupina savaitė. Labai džiugu, kad programa buvo subalansuota idealiai – nespėjome per daug pavargti, tačiau nespėjome ir daug atsipūsti.

Labai patiko vykę kultūriniai vakarai, įdomu ir tai, kad šis projektas išsiskyrė iš kitų, kultūrinių vakarų aspektu, nes kiekvienos šalies komanda turėjo paruošti vakarienę. Tai buvo didžiulis iššūkis kiekvienai grupei. Man pirmą kartą teko gaminti maistą, tokiam dideliam kiekiui žmonių, taigi pirkdami produktus su komanda juokėmės, jog jų labai daug, tačiau procese šypsena dingo, nes darbelio buvo nemažai. Tačiau džiugino, kad lietuvių maistas labai patiko užsieniečiams ir jų šypsenos ir padėkos viską atpirko.

Kolegos, iš kitų šalių labai domėjosi, kokie ingredientai, viename ar kitame patiekale ar deserte yra ir klausė recepto.

Labai buvo įdomu susipažinti su skirtingų valstybių kultūromis bei paragauti jų tradicinio maisto. Puikiai suveikė „Kahoot“ programėlė, kuris pagyvindavo visas viktorinas. Įpusėjus mainams, turėjome galimybę su programėle „Action bound“ susipažinti su miestu, kuriame gyvenome. Smagu, jog net ir mažame miestelyje buvo galima atrasti tiek daug lankytinų objektų ir labai įdomių, čia dirbančių žmonių su dar įdomesnėmis jų istorijomis. Projekto pabaigoje apžvelgėme savo ir kitų komandų rezultatus, kadangi norint atlikti užduotis, reikėjo naudotis vaizdo, garso ir kitomis priemonėmis. Labai patiko energizer‘iai, kurie vertė mus prasibudinti ryte, pasijudinti popiet ir prisipildyti dar daugiau energijos vakare.

Važiavome į sporto salę, kurioje turėjome galimybę, būnant ne pačiame geriausiam orui lauke, sušilti ir užsiimti kiekvienam tinkančia ir patinkančia sportine veikla. Noriu paminėti ir tai, kad turėjome pilateso treniruotę iš pačio ryto. Kas nežino, Pilates yra - treniruočių metodas, jungiantis įvairius rytų (taiči ir joga) ir vakarų kultūrų treniravimosi metodus, skirtas lavinti giliuosius kūno raumenis. Per refleksiją (pasidalinimą grupėje) sakiau, kad atradau naują požiūrį į šį treniruočių metodą, o kadangi buvau pavargęs ir neturėjau jėgų ryte – šis sprendimas buvo labai tinkamas.

Po treniruotės jaučiausi visapusiškai energingas, nors ir raumenis skaudėjo. Savaitgalį aplankėme antrą pagal dydį Portugalijos miestą – Porto. Smagu, jog organizatoriai suteikė galimybę plaukti laivu ir grožėtis miesto vaizdais bei jausti Atlanto vandenyno vėjo srovę pučiant į veidą. Miestas ir visa Portugalija mane žavėjo išskirtine gamta – malonu, kai kieme gali nusiskinti citriną ar apelsiną ir paragauti visai kitokio vaisiaus, nei Lietuvoje.

Porto mieste aplankėme nemažai lankytinų objektų – akcijų biržos rūmai, didinga rotušė, Dom Luis tiltas, kuriuo važiuoja metro, mačiau bene gražiausią ir įspūdingiausią bažnyčią savo gyvenime – Sao Francisco, kuri viduje yra labai puošni ir pilna aukso elementų – būtent tokia, apie kokią kalbėjo istorijos mokytoja per pamokas – dabar tai galėjau pamatyti savo akimis ir prisiliesti prie istorijos.

Apsilankymą Porto baigiau su keliais užsieniečiais ir lietuviais, netikėtai apsilankydamas fotografijos ir foto technikos muziejuje – kadangi mūsų mainų tema buvo glaudžiai susijusi su filmukų kūrimu ir socialinėmis temomis. Galėjau pamatyti, kokia technika buvo naudojama fotografavimui ir filmavimui anksčiau. Pasigrožėti įamžintu Porto vaizdu fotografijose.

Bėgant mainų laikui į pabaigą, buvome paskirstyti į skirtingų temų grupes, kuriose kūrėme trumpus filmukus. Grupę sudarė po 1, skirtingą narį iš kiekvienos šalies (Belgijos, Slovėnijos, Lietuvos, Portugalijos ir Italijos). Man teko prisidėti prie grupės „Break stereotypesl“. Smagu, jog kiekvieno komandos nario idėjos buvo išklausytos ir praktiškai įgyvendintos. Sukūrėme trumpą filmuką su pieštiniais elementais.

Mainų pabaigoje skirtingų grupių filmukus galėjo pamatyti miestelio moksleiviai labai modernioje ir naujoje kino salėje. Kartu su savo komanda turėjau galimybę pristatyti pagrindinę filmuko idėją ir trumpai papasakoti apie kūrimo procesą, kadangi jis buvo ir man visai naujas. Smagu, jog dabar ir aš žinau šią techniką, mokymu metu išmokau rašyti scenarijus ir analizuoti filmus pagal skirtingas schemas, filmavimo ir komunikavimo pradmenų – dabar tai galėsiu taikyti savo kasdienėje veikloje, kai prireiks padaryti panašaus pobūdžio darbus. Galiu pasakyti, kad plojimai ir šūksniai salėje pakartoti filmuką atpirko viską. Komandinės užduotys dar labiau sustiprino tarkultūrinį bendravimą su kolegomis iš kitų šalių.

Kolegomis, kuriuos dabar jau galiu vadinti savo draugais. Dabar vykdamas į kitas užsienio šalis – aš žinau, kad turiu ten draugų su kuriais bus dar smagiau pasimatyti po mainų projekto.

Esu be galo laimingas už šią man suteiktą galimybę, grįžau kupinas motyvacijos kurti, veikti ir dar labiau tobulėti visose srityse. Su dideliu džiaugsmu noriu visiems pasakyti – pirmyn! Ženkit tą žingsnį, pameskit savo rutiną ir šokit į dar vieną nuotykį. Taip pasakiau ir tuomet, kai paskutinę dieną reikėjo dalintis savo įspūdžiais, baigdamas savo kalbą. Tikiuosi, kad ir tu išdrįsi pasinerti į dar vieną savo gyvenimo išbandymą, kuris, net neabejoju, taps tavo pačiu geriausiu nuotykiu ir vertinga patirtimi.

Keliaukit ir atraskit, bendraukit ir draugaukit – šitaip mokytis yra vienas malonumas!

O kaip vertinate tarptautinius jaunimo projektus Jūs? Galbūt Jums taip pat yra tekę juose dalyvauti – pasidalinkite savo patirtimi.