Sugalvojom būti „ekologiški“ ir darydami pertvarkas vasarnamyje perstatyti reikalavimus atitinkantį nuotėkų valymo įrenginį – dabartinis septikas funkcionuoja, bet jau 3 metus yra tapęs „kenksmingu“, o po 8 metų ir beveik nelegaliu.

Kadangi netyla kalbos apie rengiamus registrus, aplinkosaugos reidus, nutarėm eiti kaip retas – formaliuoju keliu (nei įrangos gamintojams, nei montuotojams tai neaktualu).

Statybos leidimas. Reikia projekto. Mano aiški principinė schema sklypo plane netinka. Reikia krūvos lapų su nuorodom į STR, nors realybėje projektuotoja perpaišys kas jai pateikta. 250 eurų – pigu.

Kad nupieštų, reikalauja topo nuotraukos, kuri būtų ne senesnė, nei 5 metų, nes savivaldybės senesnę bijo tvirtinti. Dar ne mažiau 250 eurų, o dažnu atveju ir 350 eurų už šias paslaugas.

Linksmoji dalis – pridavimas, kuriam reikia statinio (dalies) ekspertizės rangovo patvirtintos deklaracijos. Perskambinus kelias įmones, jos kainos neįvardina kol nepamatė projekto. O bandant išgauti įkainio sumą, paaiškėja, kad kol kas net ir neteikia tokių paslaugų.

Sklinda kalbos, kad tai ne mažiau kelių šimtų, nes ekspertai brangūs, važiuot į vietą, apdraust parašo turėtojo civilinę atsakomybę ir pan.

Su sąlyga, kad per metus įrenginiai ir darbai pabrango apie 30 proc. ir minimalaus našumo įrenginio pastatymas jau siekia beveik 3000 eurų sumą, dar mažiausiai 1000 eurų reikia, kad jį legaliai pastatyti.

Tokia suma dažno pensininko metų „pajamos“. Aš nežinau, ką galvoja Seimo nariai ir ministerija kepdami tokius reikalavimus ir kokiais būdais planuoja išieškot baudas iš gausių lauko būdelių turėtojų.

Mano entuziazmas pokyčiams išblėso. Tikėjimas švaresne Lietuva taip pat.

Siųskite savo istorijas ir pasakojimus pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją