Louise Glück „Viltinga ir skaisti naktis“ – poezijos mėgėjams ir visiems, besidomintiems apdovanotais autoriais. Į šią kerinčią knygą įžengi per sapno vartus ir kaskart atsiduri toje pačioje, bet kitaip sutvarkytoje vietoje. Tai nuotykis, susitikimas su nežinomybe, drąsi riterio kelionė į mirties karaliją. Tai pasakojimas apie pasaulį, kurį visada pažinojai. „Viltinga ir skaisti naktis“ pasakoja vientisą, bet iš dalies permainingą istoriją, savo didingu užmoju ši rinktinė yra paslaptinga, pranašiška, širdį verianti ir kupina stebuklų.

J. R. R. Tolkien „Silmariljonas“: vyrams, moterims, jaunimui – fantastikos mėgėjams. Nepaprasta autoriaus išmone stebina „Silmariljonas“ mus perkeliantis į Pasaulio istorijos Pirmąjį amžių. Knygoje atskleidžiama „Žiedų Valdovo“ priešistorė, kai Viduržemyje apsigyveno pirmas Tamsusis Valdovas Morgotas ir elfų meistro Feanoro gentis pradėjo su juo karą. Kova užverda dėl trijų stebuklingų brangakmenių – Silmarilų, švytinčių dievų krašto – Valinoro šviesa. Pasakojama apie didžias ir galingas būtybes, kurios formavo ne tik Viduržemį, bet ir visą Visatą. Apie rūsčią ir negailestingą kovą su Blogiu, apie daugelį pergalių ir pralaimėjimų.

Friedrich Nietzsche „Štai taip zaratustra kalbėjo“ – klasikinių kūrinių mėgėjams. Visiems, norintiems susipažinti su Nietzschės filosofija. Tai vienas žinomiausių ir populiariausių vokiečių filosofo ir poeto Friedricho Nietzsche‘s (1844–1900) kūrinių. Senų vertybių perkainojimo, amžino tapsmo ir senų formų kartojimosi, antžmogio – fiziškai tobulo, stiprios valios asmenybės, sugebančios valdyti – temos čia plėtojamos mito, simbolių, aforizmų poetine forma.

Alex Michaelides „Mergelės“ – psichologinių trilerių gerbėjams. Mariana įsitikinusi, kad Edvardas Foska – žudikas. Tačiau jis atrodo neliečiamas. Charizmatiškas Kembridžo universiteto profesorius, dėstantis graikų dramas. Jį dievina ir studentai, ir universiteto personalas. O ypač slaptos studenčių grupelės narės, pasivadinę „Mergelės“.

Mariana yra grupinės terapijos psichiatrė, turinti savų problemų, tačiau savo dėmesį sutelkia į profesorių Foską, kai nužudoma viena „Mergelių“ narė, Marianos dukterėčios draugė.
Mariana, kadaise pati studijavusi Kembridže, įtaria, kad gražūs pastatai slepia blogį. Ir ji įsitikinusi, kad Foska kaltas, nepaisant jo alibi. Tačiau kodėl profesorius kėsintųsi į savo studentę? Ir kodėl jis vis kalba apie Persefonės ritualus ir jos kelionę į požemius? Kai randamas antras kūnas, Mariana pasiryžusi padaryti viską, kad sustabdytų žudiką...

Pierre Lemaitre „Mūsų skausmo veidrodis“ – patiks tiems, kam patinka istoriniai romanai, rimtesni romanai. Tiems, kas ieško gerų, nebanalių knygų. 1940-ųjų Paryžius. Trisdešimtmetė Luiza dirba pradinių klasių mokytoja, o savaitgaliais papildomai uždarbiauja restorane, kur aptarinėjami naujausi įvykiai: Vokietijai įsiveržus į Lenkiją, darosi vis aiškiau, kad naujo karo išvengti nepavyks.

Hitlerio pajėgoms įsiveržus į Prancūziją, Nyderlandus, Belgiją ir Liuksemburgą, Prancūzijos sostinės gatvėse įsiviešpatauja chaosas. Su visais miestą palikti skubančiais paryžiečiais savu tikslu į kelią patraukia ir Luiza. Per šią kelionę mergina permąstys savo ir visos šalies gyvenimą, pažins niekšus, melagius, bailius ir didvyrius, supras, kad žmogus gali būti absoliučiai visoks, o jo moralinės vertybės neretai priklauso nuo aplinkybių.

T. I. Lowe „Po magnolijomis“ – patiks tiems, kam patinka dramos, tikros istorijos. 1980-1987 m. Pietų Karolinos miestelis Magnolija. Fosterių šeimos ūkyje gyvena tėvas Deivas, mama Edita ir penki jų vaikai. Kiekvienam vaikui mama suteikė vardus pagal Amerikos miestų pavadinimus. Ji turi žemėlapį ir ieško, kur norėtų nukeliauti. Dabar mama ir vėl laukiasi dvynių. Trylikametė Ostina mano, kad vaikų jų šeimoje jau gana. Vieną vakarą mama leidžia visai šeimai važiuoti pramogauti, o pati lieka namie. Tačiau grįžus jų gyvenimas negrįžtamai pasikeičia...

Helle Amin „Susitikę dykumoje“ – patiks tiems, kam patinka tikros istorijos apie Rytų šalis ir jų kultūrą, religiją, tikrus išgyvenimus. Helė Amin gimė 1964 m. Danijoje. Baigė studijas, dirbo Londone, ten 1990 m. ištekėjo už vyro, kilusio iš Saudo Arabijos, vėliau apsigyveno Balio saloje. Regis, su vyru ir keturiais vaikais atostogų rojumi vadinamoje saloje įsikūrusios moters gyvenimas tobulas. Tačiau vieną 2002 – ųjų dieną idilė subyra ir gyvenimas pasikeičia negrįžtamai.

Grįžusi iš prekybos centro ji neranda savo vaikų. Netrukus moteris išsiaiškina, kad sutuoktinis pasiėmė jųdviejų vaikus ir grįžo gyventi į savo tėvynę. Pasitelkusi į pagalbą draugus, Helė leidžiasi į svetimą šalį, siekdama susigrąžinti už tūkstančių kilometrų išvežtus vaikus. Ši Helės Amin kelionė prilygo žygdarbiui – svetimoje, vyrų dominuojamoje visuomenėje ji išdrįso pareikalauti teisingumo ir stoti į kovą už motinos teisę auginti savo vaikus.

Guzel Jachina „Traukinys į samarkandą“ – dramų ir rimtesnių romanų skaitytojams, vertinantiems kalbos ir stiliaus unikalumą. Veiksmas vyksta viename iš „Dzeržinskio traukinių“, išvežančiame iš badaujančio Pavolgio į pietus 500 beglobių vaikų. Jam vadovauja jaunutis, impulsyvus ir minkštaširdis pilietinio karo veteranas Dejevas ir principinga, kieta „vaikų komisarė“ Belaja. Pusantro mėnesio kelionė pilna pavojingų nuotykių, sunkumų ir išbandymų. Knygos siužetas itin dinamiškas; pati Jachina savo romaną yra pavadinusi „raudonuoju isternu“.

Spalvinga likimų ir charakterių paletė: pabėgėliai, čekistai, kazokai, basmačiai, socialinės seserys, ekscentriškas jaunųjų valkatėlių pasaulis su savo kalba, psichologija, juodu humoru, prietarais ir lūkesčiais... Ir viską persmelkiantis klausimas: ar įmanomas dar gerumas tokiais žiauriais laikais, kai žmogus nevertas nieko?

Tommi Kinnunen „Nesakė, kad gailisi“ – dramų ir rimtesnių romanų skaitytojams, besidomintiems romanais pagal tikrus istorinius įvykius. 1945 m. pabaigoje penkios moterys keliauja iš Tromso kalėjimo ir pasiekia Norvegijos ir Suomijos sieną. Jų galvos nuskustos plikai, nes jos kaltinamos kolaboravimu su besitraukiančiais naciais. Jos nekalba apie priežastis, dėl kurių jos sekė vokiečius iki pat Arkties vandenyno: kai kurios bijojo sovietų okupacijos, kitos iš meilės ar ieškodamos darbo. Buvo ir tokių, kurios palaikė nacionalinio socializmo idėjas. Už pasirinkimus, kuriuos priėmei vakar, tenka mokėti šiandien...

Julia Quinn „Vikontas, kuris mane mylėjo. Bridžertonai 2 knyga“ – moterims, romantiškų, šmaikščių istorijų mėgėjoms; ir visiems, norintiems smagios knygos atsipalaidavimui. „Aukštuomenės gretose vėl rikiuojasi Ambicingosios Mamytės, kurių vienintelis tikslas – ištekinti savo Brangiąsias Dukrytes už Užkietėjusių Senbernių. Iš Mamyčių diskusijų galima susidaryti vaizdą, kad geriausias šių metų laimikis yra vikontas Bridžertonas. Jei vargšelio plaukai atrodo sušiaušti ir išdraikyti, tai todėl, kad visur, kur tik jis bepasirodo, kokia nors jauna panelė puola klapsėti blakstienomis – taip greitai ir įnirtingai, kad kyla uraganinis vėjas.

Regis, vienintelė mergina, kurios nė kiek nedomina Bridžertonas, yra panelė Katarina Šefild. Tiesą sakant, jos elgesys su vikontu kartais atrodo netgi priešiškas. Todėl, Mielas Skaitytojau, Autorė mano, kad Bridžertono ir panelės Šefild sąjunga pagyvintų nuobodoką sezoną“, – Ledi Visldaun naujienų laikraštis, 1814 m. balandžio 13 d.

E. L. James „Laisvas“ – „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ gerbėjoms. Patirkite „Penkiasdešimties išlaisvintų atspalvių“ jaudulį, meilę ir įtampą skaitydami Kristiano Grėjaus apmąstymus, svajones ir mintis. Jūs nuoširdžiai kviečiami į dešimtmečio vestuvių ceremoniją, per kurią Anastazija Stil taps Kristiano Grėjaus žmona. Bet ar jis – tikrai šeimos žmogus? Jo tėtis tuo abejoja, jo brolis nori surengti pašėlusį bernvakarį, o jo sužadėtinė nenori duoti priesaikos, kad besąlygiškai paklus...

Santuokoje kyla savų iššūkių. Jųdviejų aistra vienas kitam dar gilesnė ir liepsnoja dar karščiau, bet maištinga Anos dvasia pažadina didžiausias Kristiano baimes ir meta iššūkį jo poreikiui viską kontroliuoti. Kai noras varžytis ir abipusės nuoskaudos ima kelti pavojų jų santykiams, vienas kilęs nesusipratimas vos jų neišskiria. Ar Kristianui pavyks pamiršti vaikystės košmarus bei ankstyvoje jaunystėje patirtas kančias ir išsigelbėti? Ar atskleidęs savo kilmės paslaptį jis ras jėgų atleisti ir priimti besąlygišką Anos meilę?

Rytis Sabas „Drakono uodega“ – detektyvų ir istorinių knygų gerbėjams. Iš Čikagos meno muziejaus pavagiamas Marko Šagalo paveikslas „Baltasis nukryžiavimas“. Iš pirmo žvilgsnio tai – eilinė vertingo dailės kūrinio vagystė. Vis tik pagrindinė nusikaltimo priežastis gali būti kur kas paslaptingesnė. Yra žmonių, manančių, kad Vitebske gimęs, Rusijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje ir JAV gyvenęs žydų kilmės dailininkas „Baltajame nukryžiavime“ paslėpė informaciją, galinčią pakeisti pasaulį ir nulemti visos žmonijos likimą. Naujame Ryčio Sabo istoriniame trileryje susipina tikri faktai, netikėtos hipotezės, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos paslaptys bei žymiojo Vilniaus Gaono ir kitų litvakų palikimas. Nors yra pirmojo R. Sabo romano „Gaono kodas“ tęsinys, „Drakono uodegą“ galima skaityti ir kaip atskirą knygą. Smagių kelionių istorijos tuneliais!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją