Siųskite savo patiekalų istorijas su receptais adresu pilieciai@delfi.lt - jūsų laukia didžiuliai prieskonių ir pagardų rinkiniai vaišių stalui.

Ištekėjusi maisto gaminime, nebijau pripažinti, buvau visai „žalia“. Mokėjau išvirti vieną sriubą, ištroškinti kukulius ir iškepti kiaušinių su dešrelėmis. Bet net mišrainės ruošimas man atrodė aukštoji matematika – viskas susmegdavo, sulipdavo.

Todėl pirmas kelias šventes kartu su vyro šeima aš tik padėdavau virtuvėje. Sunešdavau indus, nuskusdavau bulves ir darydavau kitus pagalbinius darbus. Paties gaminimo – niekada. Bet ėjo metai po metų, ir vis labiau įgusdavau. Pradėjau gaminti ir pati. O anyta manimi vis labiau pasitikėjo, duodavo sunkesnes užduotis. Taip pramokau gaminti.

Kiekvienais metais prie stalo didžiausių ovacijų susilaukdavo anytos pyragėliai su grybais. Ji virdavo juos aliejuje – bet tiek težinojau. Juokaudavo, kad receptas slaptas, ir ruošdavo juos iš vakaro prieš mum atvykstant, viena. Prieš kelerius metus ji paskambino man, artėjant šventėms, ir padarė didžiausią dovaną – pasakė, kad jau laikas perleisti receptą. Pamokė mane, kaip gaminami garsieji pyragėliai. Tik jos dėka tokį skanėstą turėjome ant stalo ir per karantinines Kalėdas, kai šventėme vieni. Pabandykite paruošti – pamatysite, kad nieko skaniau neragavote.

Tešlai jums reikės: 300 g miltų, 170 ml vandens, 1,5 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio druskos, 5-7 g sausų mielių ir 2 šaukštų aliejaus.

Įdarui jums reikės: 100-120 g džiovintų grybų (baravykai skaniausia, bet galima naudoti ir kitus), 1 didesnio svogūno, 1 šaukšto aliejaus, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Ir nepamirškite, kad pačiai gamybai jums prireiks nemažai aliejaus – bent jau šiek tiek daugiau nei pusės litro.

Pradėkite jau iš ankstesnio vakaro. Džiovintus grybus užpilkite vandeniu ir palikite nakčiai, kad išbrinktų. Tada, kai jau ruošite tešlą, vandenį truputį pašildykite – kad būtų ne šaltas (bet karštas irgi netinka, toks vidutinis). Suberkite į dubenį, kuriame maišysite tešlą, pusę miltų ir sausas mieles. Išmaišykite, tada suberkite cukrų, druską, vėl išmaišykite, o viduryje padarykite nedidelę duobelę. Į ją, pamažu maišant, supilkite šiltą vandenį. Išmaišykite stipriai stipriai, kad nebūtų gabaliukų, ir palikite tešlą kilti. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite pusantros valandos šiltoje vietoje.

Kai tešla pakils, į ją įmaišykite aliejų. Tada po truputį įmaišykite likusią pusę miltų. Išminkykite tešlą – ji turi būti tampri, minkšta, gali būti lengvai lipni, bet ne per daug. Tešlą suminkykite į kamuolį, patepkite trupučiu aliejaus, įdėkite į švarų dubenį ir vėl palikite šiltai porai valandų, uždengę. Tada ji iškils dar labiau.

Laikas ruošti įdarą. Grybus nusunkite ir supjaustykite mažais gabalėliais, susmulkinkite svogūną. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, apkepkite svogūną, sudėkite ir grybus. Kepkite tol, kol neliks skysčio (užtrunka kelias minutes). Įdėkite druskos, pipirų, o tada palikite atvėsti.

Kai tešla pakilusi, o įdaras paruoštas ir atvėsęs, laikas gaminti. Paimkite nedidelį gabalėlį tešlos, ištampykite jį į paplotėlį, įdėkite šaukštelį įdaro ir užspauskite kraštus – panašiai, kaip ruoštumėte koldūną. Galite daryti apvalią, kaip spurgų, formą, galite paplokščius pyragėlius, kaip jums lengviau. Suformuokite visus pyragėlius, o tada bus laikas juos virti. Užkaiskite aliejų – pripilkite puodą aliejaus ir uždėkite jį ant ugnies. Svarbu, kad neužvirtų – aliejus turi būti karštas, bet nerūkstantis. Įleiskite vidun kelis pyragėlius ir pavartant apvirkite 5-6 minutes, kad gražiai parustų. Išimkite ir padėkite nuvarvėti. Taip išvirkite visus pyragėlius.

Skaniausių jums Kūčių. Šį receptą šiemet ruošiu jau antrą kartą, ir leisiu anytai pailsėti. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)