Bet šįkart norėčiau labiau išsiplėsti apie šios vasaros projektą – saulės elektrinę ant nuosavo namo stogo. Vis niežtėjo rankos pasikinkyti saulės energiją ir šį pavasarį pagaliau nusprendžiau tai padaryti. Labai mėgstu viską daryti pats, tad prie elektros tinklo prijungta elektrinė su „viskas įskaičiuota“ man netiko, nes nei saulės panelių negalima pačiam montuot, nei laidų ar konverterių negalima pačiam susijungti – viską turi atlikti sertifikuoti specialistai. Paprasčiau nusipirkti nutolusią elektrinę, ką, beje, ir padariau prieš mėnesį.

Ant savo namo stogo nutariau įsirengti saulės elektrinę karštam vandeniui ruošti. Internetinėje parduotuvėje už 600 eurų įsigijau 4 saulės paneles, kurių suminė galia ~1.3kW. Komplekte buvo ir laidai, ir specialus MPPT inverteris. Dar apie 100 eurų kainavo specialūs panelių tvirtinimo elementai. Paneles užkelti ir sumontuoti ant stogo buvo iššūkis, bet man pavyko. Mano namuose karštas vanduo yra ruošiamas naudojant skysto kuro katilą, tad elektrinio teno boileryje nėra. Pasiskaitęs ir atlikęs skaičiavimus, nusprendžiau įstatyti du 2kW kaitinimo elementus, tam teko išgręžti kelias skylutes boilerio reviziniame dangtelyje. Pirktinio inverterio efektyvumas bei darbas manęs netenkino, todėl nutariau pats sulituoti ir suprogramuoti inverterį. Tai man atsiėjo dar ~100 eurų.

Vyras įsirengė saulės elektrinę

Mano gamybos (čia šiek tiek meluoju, didelė dalis informacijos rasta interneto platybėse) inverteris veikia esant net ir labai mažam saulės kiekiui, todėl pasiekiamas labai didelis efektyvumas. Per visą vasarą buvo vos keli kartai, kai reikėjo vandenį šildyti katilu. Saulėtą dieną boileryje laikosi 60 laipsnių temperatūra! Buvo daug dienų kai perteklinę temperatūrą teko nukreipinėti (tuo pasirūpina inverterio algoritmas) į vonios gyvatuką. Visi duomenys iš inverterio yra siunčiami į duomenų bazę ir yra atvaizduojami grafikuose naršyklėje ar telefone.

Per šią vasarą elektros buvo sugeneruota už maždaug 140 eurų, tad, manau, po kokių 5 metų galiu tikėtis pilno atsipirkimo. Vargo daug, bet „pasidaryk pats“ filosofijos žmonėms tai ne kliūtis, o dar vienas iššūkis, kurį smagu įveikti!

Papasakok, ką savo namuose įsirengei ar pasidarei pats, ir laimėk 1000 eurų vertės elektrinį paspirtuką. Visas sąlygas rasite paspaudę čia, o laiškus siųskite adresu pilieciai@delfi.lt

Vyras įsirengė saulės elektrinę

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)