Turėdamas laisvo ploto maždaug 25-30 km už miesto nutariau, kad reikia jį išnaudoti. Ir išnaudojau taip, kad nereikėtų per daug kankinti gamtos vežant į ją visą govedą statybininkų ar naujausių medžiagų. Dariau viską pats. Savo rankomis. Netgi kai kurias lentas statymui, kur reikėjo padailinimui, pritaikiau nuobliavęs ten seniau stovėjusio pastato likutines lentas.

Didžiausias resursas buvo laikas. Jo man prireikė daugiausiai, nes statydamas praleidau visą laisvalaikį, iš esmės kiekvieną savaitgalį. Kai būdavo geresnis oras, penktadienį po darbo lėkdavau tiesiai statyt, o grįždavau tik sekmadienį vakare, atostogas irgi praleidau ten. Laiko, laiko, laiko – šito jums reikės, pasiruoškit.

Antras reikalas techninis buvo, reikėjo susitvarkyti dokumentus. Kiekvienam reikės kitokių, priklausomai nuo to, ar darot priestatą prie esamo namo, ar naują statinį, ar statot ant senų nugriauto pastato pamatų, ar rekonstruojat. Dar priklauso, kokio bus dydžio, o ir reikalavimai dabar nuo 2021-ųjų pasikeitę, aš stačiau seniau, buvo kitos taisyklės.

O dar kas, be ko, žinoma, neapsiėjau, tai internetas. „Building your own house“, „Self-build guide“, „Namelis medyje“ ir kitos laidos, įvairūs „Youtube“ įrašai su patarimais, lietuviškos būsto rengimo laidos, „How to“ gidai su nuotraukomis, visa tai labai padėjo. Padėjo netgi tokios laidos, kaip amerikiečių dokumentinės apie keistuolius, kurie gyvena atokiai miškuose ar Aliaskoje ir turi patys taisyti, ir įsirengti būstus. Net tose pramoginėse laidose gali gauti daug informacijos.

Linkiu ir patiems pasidomėti, ir atsinaujinti ar net pastatyti būstą savo rankomis. Medžio dar nepasodinau, o ir sūnų ar dukrą norisi užauginti, bet namukas, į kurį vasaromis romantiškai galima atsivežti meilę ar pačiam pabūti ramybėje, jau stovi.

Šis pasakojimas dalyvauja NESTE konkurse „Mano ekologinis sprendimas“. Papasakokite arba parodykite, kaip pakeitėte savo buitį – laišką siųskite adresu pilieciai@delfi.lt ir laimėkite 200 eurų SPA čekį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)