Buvęs švietimo ministras Algirdas Monkevičius buvo nuolat kritikuojamas dėl keičiamų pozicijų, sprendimų. Kas buvo pasakoma ryte, ministerijos pakeičiama vakare ar po dienos. Mokiniai, pedagogai jautė įtampą, buvo suirzę.

Atrodo, kad ir dabartinė švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė taip pat kaip pirmtakas ėmė „trūkčioti“ vadžiomis. Esu abiturientė ir norėčiau kreiptis į ministrę dėl tam tikrų sprendimų.

Prieš kelias dienas švietimo ministrė paskelbė, jog yra svarstoma abitūros egzaminus nukelti. Sužinojusi šią žinią likau nemaloniai nustebusi. Yra manoma, jog papildomos konsultacijos, kurios būtų rengiamos tarp mokslo metų pabaigos ir egzaminų, padės abiturientams pasiruošti.

Norėčiau pabrėžti, jog tie, kurie nori ruoštis egzaminams, ir dabar sistemingai tai daro. Taip pat galiu drąsiai teigti, jog pora savaičių papildomo mokslo niekuo nepadės. Prisiminkime praeitus metus, kai buvo rengiamos tokio tipo konsultacijos, bet egzaminų rezultatai to neatspindėjo.

Taip pat mokiniams vasarą mokytis yra žymiai sunkiau. Pirmiausia klasės nėra vėdinamos, todėl jose yra karšta. Kartais net neįmanoma atidaryti langų, jei mokykla yra prie judrios gatvės. Taip pat laiką po pamokų norisi leisti gamtoje, o ne prie namų darbų, todėl į tai dažniausiai atsižvelgia ir mokytojai.

Nereikėtų pamiršti, jog vyresniųjų klasių moksleiviai yra per žingsnį nuo suaugusiųjų pasaulio, todėl dauguma vasaromis rengiasi dirbti. Dažniausiai pinigai yra skiriami išlaidoms už studijas. Pavėlinus egzaminus, būtų sunku rasti darbo vietą, o ir vieno mėnesio uždarbis nelabai padėtų. Ministrei priminsiu, kad daugelio šeimų ekonominė ir finansinė situacija yra prasta, ne visi gauna ministro atlyginimą.

Ne visose mokyklose šiuo metu pamokos vyksta pilnu krūviu. Ministerijos įsakymu yra privaloma vykdyti bent pusę vieno dalyko pamokų, todėl dauguma gimnazijų naudojasi šia galimybe. Kitais žodžiais tariant, pavyzdžiui vietoj 4 anglų pamokų per savaitę turime tik 2, matematikos – 4 vietoje 6, o likusiu laiku dirbame savarankiškai pagal duotas užduotis. Kyla klausimas, kodėl dabar neužtikrinamas pilnavertis ugdymo procesas?

Švietimo ministerija skyrė milijonus papildomoms konsultacijoms. Šiuo metu turime galimybę konsultuotis, bet jomis, deja, mažai kas naudojasi. Beje, jei jau galvojate kaitalioti egzaminų datas, tai gal pasitarkite su dvyliktokais, jų mokytojais, kurie turės pasirengti ir paruošti egzaminams.

Galiausiai norėčiau paprašyti, jog ministerijos darbuotojai diskutuotų už uždarų durų. Daug minčių tiek iš ministrės, tiek iš parlamentarų destabilizuoja mokinius bei mokytojus.

Nesupraskite manęs neteisingai – tikrai noriu, jog egzaminai vyktų, bet viliuosi, kad švietimo ministerija nevėlins jų, kadangi tai įtakos rezultatams, mano nuomone, neturės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)