Pradėsiu nuo nuotolinio mokymosi. Kreiptis noriu į mokytojus. Mokytojai, ar galite suprasti elementarius dalykus. Ne visi esame geros psichologinės būsenos. Ne visi esame drąsūs. Ne visi suspėja viską. Pradedant kameros įjungimu ir baigiant krūvomis namų darbų.

Yra psichologinės problemos - tokios kaip nerimas, depresija, panikos priepuoliai. Vaikai bijo jungti kamerą, bijo būti pasmerkti. Dėl išvaizdos, kambario ar elementariausios kameros kokybės. Būdami paaugliai bijom visko. Norėčiau, kad mokytojams rūpėtų ne tik namų darbai, pažymiai, bei atsiskaitymai, bet ir mūsų vidinės problemos. Yra mokyklų, bei mokytojų kurie vis dar juda pagal sovietinę sistemą - žaidžia pliusus ir minusus.

Neatsakai į klausimą - minusas. Trys, penki, dešimt minusų - vienetas į dienyną. Galbūt nesupratai teksto, užduoties ar klausimo. Tau iš karto pila minusą. Nesakau, kad taip daro visos, bet didžioji dauguma. Ne visi mokiniai yra geri, tačiau kodėl mes turime būti lyginami? Turiu anglų kalbos mokytoja, kuri visada mus lygina su kita klase. Vadina „dundukais“, „neišmanėliais“, „atsilikusiais“. Tikiu, kad ne turi tokią mokytoja. Tai yra didelės patyčios. Suprantu, patyčios būną ir mokytojų atžvilgiu, tačiau vis dažniau jos atsigrežia į mus.

Kodėl vis dar yra užsisėdama ant mokinių? Mokytojai dažnai dėsto vieną mokomąjį dalyką, kai tuo tarpu mes turime penkiolika. Mes nesame robotai, kurie galėtų viską atlikti be priekaištų, padaryti viską ir laiku. Mokytojų nereikia kaltinti visapusiškai, iš dalies kalta yra ir pati sistema.

Tačiau kodėl žmogui, kuriam nesiseka fizika ar chemija, reikia laukti vienuoliktos klasės, kad galėtų jų atsisakyti? Kodėl esame mokomi algebros, pitagoro teoremos, formulių, bet nesame mokomi, kaip palaikyti gerą psichologinę būseną? Kodėl mes mokomes apie tai, kas vyko viduramžiais Amerikoje, bet nesimokome apie būsto reikalus ir apie tai, ką veikti po mokyklos?

Kodėl mus moko fizikinių dydžių, bet nemoko kaip elgtis, išėjus į platų gyvenimo kelią ir koks jis nėra lengvas? Kodėl mūsų nemoko, kaip elgtis susidūrus patyčiomis, šmeižtu ar įvairiais užgauliojimais? Mus moko to, ko galbūt visai neprireiks, bet kalame tai visus dvyliką metų. Faktas, kad visko reikia, bet po truputį ir reikia atsižvelgti ir į tai, ko reikia mokiniui.

Karantinas daro savo. Visai nesenai užmačiau straipsnį apie merginą, kuri dėl vienišumo pradėjo žaloti save. Nuėjau į komentarų skiltį. Pasibaisėjau. Yra kaltinami tėvai - dėl nepriežiūros, rūpesčio trūkumo. Be abejo, tėvai turi prižiūrėti savo atžalas, tačiau visko nesužiūrėsi, ypač jeigu šeimos yra daugiavaikės ar augina tik vienas iš tėvų.

Karantinas iš tiesų varo į dideles psichologines problemas. Mes esame paaugliai. Tai yra tas laikotarpis, kai draugų reikia labiausia. Neužtenka tik paskambinti ir pakalbėti. Mums reikia gyvo kontakto. Mums reikia peties, ant kurio gali išsiverkti, kai yra blogai.

Sureziumavus visą tekstą - noriu, kad mokytojai suprastų ir mūsų pozicija. Mums taip pat nėra lengva įjungti kamerą, ar perskaityti tekstą. Palaikykime vieni kitus, kai mums yra sunku. Mes, paaugliai, mažais žingsneliais einame į suaugusio žmogaus gyvenimą, kuris, kaip žino visi, nėra labai jau ir lengvas. Skleiskim pozityvą ir visi būsime geresni!

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)