„Darom“ pakeitė #trashtagchallenge akcija... Bet visa tai kažkaip neįgauna proveržio Lietuvoje. Pasižiūrėkite, kokie šiukšlynai aplink tas betonines šiukšliadėžes tarpmiestinėse autobusų stotelėse.

Gilyn į miškus ištampyti popieriai ir skardinės. „Pagelbsti“ ir pravažiuojantys fūristai – nieko blogo negalvodami, jie išmeta savo atliekas, kurias greit ištampo gyvūnai: varnos, katės, kartais ir benamiai, che. Savivaldybės bejėgės – tai ne jų teritorija, ten privalo tvarkyti regioninė kelių tarnyba.

Atradimas – nereikia šiukšliadėžių

Netoli Šventosios yra toks viešas kempingas „Birutės parkas“. Tai ten visad stovėdavo keli dideli konteineriai, kurie nuolat būdavo perpildyti visokiausių buitinių ir net statybinių atliekų, komunalininkai nespėdavo išvežti. Prieš pora metų žiemai tie konteineriai dingo. Dingo ir šiukšlės. Kadangi šiukšlių neliko, konteinerių daugiau ir nestatė.

Tame kempinge liko vien šiukšlių urnos, tai jos tikrai nuolat pilnos, o aplinkui po savaitgalio – šiukšlynas. Neturiu jokių priekaištų, komunalininkai tvarko labai dažnai, beveik kasdien, tačiau kada ten benueisi vis vien bjaurokas vaizdas prie urnų.

Tai, sakau, išmeskite ir tas smirdinčias urnas! O iš autobusų stotelių – ir betonines. Ir nestatykite jokių! Neliks problemos. Bus tvarka. Netikite?

Eksperimentas. Tarkim, ryt visoje Lietuvoje, kiekviename mieste, neliktų nė vienos šiukšlių dėžės. Ar girdite, Šimašiau? Ir kas atsitiktų? Ogi nieko! Tiesiog mes jau įpratę, nematydami urnos savo šiukšles nusinešti su savimi. Neliktų mieste tų smirdančių kibiriukų... Tačiau ir šimtams darbininkų darbo neliktų!

Taip, taip, net iš pajūrio pliažų turime patraukti visas žalias dėžes. Ką atsinešei, susirenki ir – namo. Nes namie jau kiekvienas asmeniškai mokame už šiukšlių išvežimą, o poilsiautojai susimoka šeimininkams. Augintinių šūdukus susirinkti išmokome, tad jokia problema namo parsinešti vieną kitą popierėlį ir ten sudėti į atitinkamos spalvos dėžes.

Tiesa, Palangoje finansiškai labai nukentėtų taros surinkėjai, che. Net galime prie gelbėtojų pastatyti didžiules spalvingas užrakinamas dėžes, į kurias tiesiogiai rinktume po 10 centų – tą butelių ir skardinių valiutą, o pinigus skirtume Šventosios uostui, pavyzdžiui.

Kaip elgiasi kitos tautos

Sako, Japonijoje šuns kakutį žmonės nešasi su savimi, jie net neieško artimiausios urnos. Niekas nerizikuoja nepastebimai numesti popieriuką. Kitas mentalitetas, žmonės myli gamtą, ją saugo. O Singapūras, sako, dergėjus sutramdė griežtomis baudomis ir net bausmėmis.

Nesakykit, ir Palangoje yra žmonių, kurie kasryt pasportavę iš pajūrio surenka stiklus bei nuorūkas. Vasarą čia apskritai kažkokia psichinė lietuvaičių liga – paužkandžiauti pliaže ir, žinoma, paskui save (šiukšliadėžėse) palikti tonas pakuočių. Tai dabar tiesiog pasiimsime su savimi, juk nesunku bus nešti.

Šiukšlinimas yra nusikaltimas. Ir, kaip dažnai kartoja mūsų eurokomisaras Sinkevičius – kas teršia, tas moka.

Štai kur puikiai pasitarnautų veidų atpažinimas. Fotografuokime šiukšlintojus, gal neprimuš. Policija nesunkiai atpažins veidus – jie jau įsigiję pažangiausią pasaulyje saugos technologiją.

Namie prisikaupė šiukšlių – internete pažymėjai. O komunalininkai savivaldybės svetainėje matys, kuris kiemas pripildė ir kokį šiukšlių konteinerį išvalyti. Taip racionaliai apskaičiuotų išvežimus. Tad kiekvienas mokėtume pagal šiukšlių kiekį skirtingai.

Tai ar mes už pokyčius?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)