Esu mama ir susidūriau su karčia mūsų valstybės realybe... Apie kokį gimstamumo didinimą Lietuvoje kalbame ir apie kokius 10 000 eurų išmokas? Jeigu daug metų, mano nuomone, nesusitvarkome su esamais įstatymais!

Pirmiausia – vaiko priežiūros išmoka ir jos dydis! Cituoju iš „Sodros“ internetinio puslapio: „Pasirinkus gauti išmoką iki vaikui sueis vieneri metai – mokama 77,58 proc. jūsų kompensuojamojo uždarbio. Pasirinkus išmoką gauti iki vaikui sueis dveji metai – nuo nėštumo ir gimdymo arba tėvystės atostogų pabaigos iki vaikui sueis vieni metai mokama 54,31 proc., vėliau iki vaikui sueis dveji metai – 31,03 proc.“

Klausimas! Jeigu vaiką augina vieniša mama? Kas gali išgyventi antrais metais iš 31,03 proc. atlyginimo? Na, nebent atlyginimas siekia kelis tūkstančius eurų. O jeigu mama gauna minimumą? Kad ir tas 54,31 procentais pirmaisiais metais... čia yra normalu?

Antra problema! Su kuria teko ir man susidurti asmeniškai.

Darbdavys šviežiai keptų mamų nenori priimti atgal (po vaiko priežiūros atostogų) į svarbias pareigas. Žinau, kad įstatymas tokias mamas ale gina. Bet! Realybė vėl kitokia... Kadangi, namie yra mažas vaikas, kuris galimai gali daug sirgti, o tada mama „sėdės“ ištisai biuletenyje. Todėl pareigos yra nužeminamos arba, nesutinkant su žemesnėmis pareigomis, tokios mamos yra atleidžiamos iš darbo. Atleidžiamos pagal įstatymą – su vieno arba dviejų mėnesių išeitine! Vis dar manote, lygios teisės? Su vaiku ant rankų ir be darbo?

Trečia problema! Jeigu mama buvo 2 ar 3 metų vaiko priežiūros atostogose ir buvo atleidžiama, nes darbdavys negalėjo suteikti tų pačių darbo sąlygų kaip prieš nėštumą, stodama į darbo biržą ji praranda teisę gauti didesnę bedarbio išmoką, kuri priklausytų nuo jos buvusio atlyginimo. Nes jos uždarbis per paskutinius 30 mėnesių, kuriuos ji buvo vaiko priežiūros atostogose, lygus 0. Tokiu atveju mamai mokama tik valstybės nustatyta išmoka... Tai buvo apie 140 eurų.

Čia tikrai tokia mūsų Lietuvos realybė?

Ar vaikų turinti mama visai nurašoma? Nes ji nebegali užimti svarbių pareigų darbe? Negali ramiai gyventi ir prižiūrėti vaiko pirmaisiais jo gyvenimo metais, nes reikia skaičiuoti centą prie cento. Negali net netekusi darbo pretenduoti į normalią išmoką, kol susiras naują darbą.

Čia pateikta tik mano asmeninė patirtis ir nuomonė! Ir labai norėčiau, kad ją išgirstų kas nors iš valdžios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)