Na, kuo mažiau norinčių, tuo greičiau vakcina pasieks tuos, kam jos labiausiai reikia.

Viskas šiame pasaulyje reliatyvu, net laikas. Vienas iš Merfio dėsnių, o ir gyvenimo praktika sako, kad minutės trukmė priklauso nuo to, kurioje tualeto durų pusėje esame. Taip yra ir su vaistų šalutiniu neigiamu poveikiu – ar jis didelis, ar mažas, pasakyti galima tik palyginus su teigiamu poveikiu. Ir, jei vaisto nauda daug didesnė už žalą, su juo viskas gerai.

Laukiu, kol galėsiu skiepytis

Apie vakcinos nuo koronaviruso naudą žinau pakankamai ir, kai sulauksiu savo eilės, tikiuosi papulti tarp tų 23 žmonių (iš 24 paskiepytų), kuriam susidarys imunitetas. Man asmeniškai imunitetas prieš šią ligą svarbus dėl to, kad mėgstu keliauti; natūralus imuniteto įgijimo būdas man nepriimtinas, nes nauda – dvi savaitės prie jūros šiltuose kraštuose – ne ką didesnė už kainą – dvi savaites ligoninės lovoje su deguonimi.

Žinoma, jei skiepyčiausi jau persirgęs besimptome forma, teigiamo vakcinos poveikio nebūtų. Čia kaip versle: jei uždirbsi tik tiek, kiek įdėjau, dėti neverta.

Dabar apie žalą. Prisiskaičius apie siaubingas šios vakcinos pasekmes, pasidarė smalsu palyginti su kitų, seniai žinomų ir plačiai naudojamų vaistų daroma žala. Logika pataria lyginti palyginamus dalykus, todėl pasirinkau injekcijomis į raumenis vartojamus vaistukus Nr. 1, Nr. 2 ir Nr. 3, skirtus kovai su infekcijomis. Pavadinimų minėti negalima.

Duomenis ėmiau iš oficialių preparato charakteristikų santraukų. Jupiterio ir Andromedos ūko mokslinės spaudos duomenys prieštaringi ir kasdien keičiasi, todėl jų į palyginimą neįtraukiau. Taip pat nekreipiau dėmesio į smulkmenas kaip skausmas, paraudimas ar niežėjimas injekcijos vietoje ir viską šiek tiek sutrumpinau.

Taigi, vaistų poveikiai

Labai dažnai („labai dažnai“ reiškia, kad bent vienam žmogui iš dešimties) vaistukas Nr. 1 sukelia galvos ir raumenų skausmą. Vaistukas Nr. 2 sukelia galvos, sąnarių, raumenų skausmą ir karščiavimą. Vaistukas Nr. 3 – nieko.

Dažnai (bent 1 žmogui iš 100) Nr. 1 – karščiavimą; Nr. 2 – pykinimą; Nr. 3 – dilgėlinę (odos alergiją), pykinimą, vėmimą.

Nedažnai (bent 1 iš 1 000) Nr. 1 – limfadenopatiją, galvos svaigimą, pykinimą, viduriavimą; Nr. 2 – limfadenopatiją, nemigą, galūnių skausmą; Nr. 3 – kepenų fermentų aktyvumo padidėjimą.

Retai (bent 1 iš 10 000) Nr. 1 – įvairias alergijas, paresteziją, dusulį, hiperhidrozę; Nr. 2 – periferinį veido paralyžių; Nr. 3 – anafilaksinį šoką, konvulsijas, įvairias alergijas, inkstų uždegimą.

Labai retai šie vaistukai sukelia dar kitų sutrikimų, bet man praktiniu požiūriu tai nebeįdomu, nes tikimybė yra 1 iš 100 000. Įtariu, kad didesnė tikimybė vairuojant pakliūti į avariją ar prigerti maudantis jūroje.

Stipriausias argumentas

Sau pasidariau išvadą, kad dabar į Lietuvą atkeliavusi Covid-19 skiepų vakcina (vaistukas Nr. 2) pagal savo pašalinį poveikį nei geresnė, nei blogesnė už kitus vaistus (Nr. 1 – šio sezono gripo vakcina, rudenį jos pritrūko net norintiems pasiskiepyti už pinigus, o Nr. 3 – antibiotikas). Ir kad man jos nauda žymiai didesnė už galimą žalą.

Kai perku padangas, pardavėjo klausiu, kokias jis rinkosi savo automobiliui. Jis apie tas padangas žino daugiau negu aš, todėl atsakymas man yra argumentas renkantis. Limfadenopatijos ir panašių sąvokų reikšmę suprantančių medikų noras skiepytis – man toks pats argumentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)