„Taip, motinos, vaiko teisės ginamos, bet šeimos vyro, vaikų tėvo? Jo teisę į tėvystę? Juk moteris net be vyro sutikimo gali pasidaryti abortą, tai yra nužudyti jo kūdikį. Gali naudoti kontraceptines spirales be jo žinios“, – sako kunigas.

Kunigo mintys paliečia svarbias temas, kurias jau ne vienerius metus analizuoja nevyriausybinis ir vyriausybinis sektoriai. Pasidomėjus klausimais apie vaikų globą po skyrybų, informacija internete rodo, kad abu tėvai turi lygias teises. Nė vienas iš tėvų negali riboti kito teisių dalyvauti savo vaiko auginime.

Tačiau gyvenimiška realybė tokia, kad vienas iš tėvų ar net ir abu tėvai panaudoja vaikus kaip skyrybų keršto įrankį. Todėl internete rasite ir ne vieną pagalbos šauksmą, kai vaiko mama arba tėtis pasakoja, kokiu būdų bandoma arba grasinama atimti jų teisę į vaikus.

Aš nesu teisininkė ir šiame straipsnyje nepapasakosiu, kaip viskas turi būti. Esu išsiskyrusios šeimos vaikas ir moteris, kuri patyrė intymaus partnerio slaptus planus dėl vaikų. Todėl papasakosiu, kaip man skamba sakymas, kad vyrui reikia daugiau teisių.

Bandė slapta apvaisinti

Esu moteris, patyrusi intymų partnerio smurtą. Tai buvo ketverius metus trukę santykiai, kurių atomazga man šiandien atrodo ypač grėsminga.

Kalbant apie vaikus, partneris man kartą pasakė, kad skyrybų atveju teismui įrodytų, jog esu psichiškai nesveika ir tokiu būdu prisiteistų vaikus. Tuo metu jis žinojo, kad mano šeimoje yra psichine liga sirgęs asmuo ir teigė, jog to pakaktų įrodyti, kad ir aš esu „nesveika“.

Šis partneris man pasakė, kad jis planavo mano nėštumą man nežinant. Nors ir planavome santuoką, buvome sutarę, kad vaikų kol kas nenorime.

Deja, partneriui atrodė kitaip ir jis sąmoningai bandė mane apvaisinti. Jam nepavyko to padaryti nei slapta, nei tuomet, kai pagalvojau, kad kažkas atsitiko „netyčia“.

Smurtinių santykių ratas

Visų pirma, norėčiau pasakyti, kad tai nebuvo lengvabūdiški santykiai ar santykiai iš išskaičiavimo. Tuo metu man atrodė, kad esame normali pora, planuojanti kartu ateitį.

Deja, alkoholio paskatintas smurtas ir psichologinis smurtas baigėsi ne ateitimi, o skyrybomis. Daug straipsnių yra skirti smurtinių santykių analizei, todėl nesiplėsiu, kaip ir kodėl moterys lieka tokiuose santykiuose ir kaip juos nutraukti.

Ką norėčiau pabrėžti – tai, kad perskaityta informacija man priminė mano pačios istoriją. Kaip žmogus, kuriuo pasitikėjau ir kurį tikėjau mane mylint, mane slapta bandė apvaisinti ir jau net turėjo planą skyrybų atveju.

Toks vyrų elgesys – liguistas

Nesakau, kad tokios istorijos yra kasdienės, bet manau, jog daug moterų jomis nesidalina. Todėl yra gan lengva iškreipti realybę ir sutuoktinių/partnerių neapykantą vienas kitam pristatyti kaip išimtinai tik mamų ar tik tėčių psichologinį smurtą prieš vaikus ir prieš vieną iš sutuoktinių.

Manau, kad yra ne viena istorija, apie vyrus, kurie slapta bandė apvaisinti savo partneres. Ir tikrai ne vienas vyras, kuris bandė savo vaiko mamą pristatyti kaip netinkamą tam, kad atimti jos teisę į vaiko auginimą kartu. Kaip ir ne viena mama turbūt taip bandė pasielgti su vaiko tėvu.

Aš esu laiminga, nes laiku išsiskyriau su buvusiu partneriu. Taip pat esu laiminga, kad jo slapti planai nebuvo įgyvendinti. Tik nenoriu, kad mano ramus kalbėjimo tonas užgožtų situacijos rimtumą. Toks elgesys yra visiškai nepriimtinas ir, sakyčiau, gan liguistas.

Todėl negalima siūlyti jokio prievartinio gimdymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)