Buvo tamsus, niūrus žiemos vakaras... Sniego nebuvo nė krislelio, tik lietus neperstojamai lijo. Sėdėjau prie lango ir gerdama karštą arbatą su imbieru, stebėjau praeivius – susigūžusius, besislepiančius nuo visą merkiančio lietaus ir kiaurai veriančio šalto vėjo.

Galvoje sukosi įvairios mintys, tačiau kažkodėl vis pagalvodavau apie savo kolegę (nenoriu viešinti jos vardo, tad tiesiog pavadinkime ją Saule).

Niekada su ja nebuvome draugėmis, tačiau visada pasisveikindavau, paklausdavau, kaip sekasi, nusišypsodavau ir palinkėdavau geros dienos. Saulė buvo vieniša. Nei vyro, nei vaikų, nei artimųjų.

Tą vakarą ilgai užsisėdėjau ir nuėjau miegoti po 12 val. nakties. Visą vakarą galvoje sugrįždavo mintys apie Saulę... Paryčiui prabudau nuo baisaus sapno.

Sapnavau savo kolegę Saulę, kuri buvo tamsiame, juodame vandenyje, vanduo ją traukė gilyn ir gilyn. Ji bandė išsikapanoti, šaukė, tačiau krantas buvo toli, vanduo labai tamsus, šaltas. Galiausiai Saulė paniro po vandeniu... Norėjau padėti, šaukiau, tačiau nesėkmingai.

Išpilta šalto prakaito pašokau iš lovos. Neilgai trukus suskambo žadintuvas ir turėjau ruoštis į darbą. Visą laiką neapleido slogios mintys. Gyvenu šalia darbo, tad neilgai trukus buvau darbo vietoje.

Kolegės Saulės vieta buvo tuščia. Mane persmelkė bloga mintis. Saulė visada pirma ateidavo į darbą ir paskutinė iš jo išeidavo. Paklausiau kitų kolegų, ar kas ją matė. Mano nenuostabai – ne, niekas nematė.

Tačiau visi galvojo, kad ji turi laisvadienį. Aš tikrai žinojau, kad taip negali būti. Tuo labiau Saulė, ji niekada nebuvo praleidusi nė vienos darbo dienos.

Skambinau jai į darbo ir asmeninį mobiliuosius, tačiau niekas neatsakė. Pasidalinau rūpesčiu dar kartą su kolegomis, vienu iš vadovų, tačiau niekas į tai nežiūrėjo rimtai.

Norėjau skambinti policijai, greitajai, tačiau visi ramino, kad Saulė tiesiog pramigo arba įstrigo kamštyje. Tačiau bloga nuojauta manęs neapleido.

Negalėjau patikėti, kad žmonėms visiškai nerūpi, jog Saulei galėjo kas nors atsitikti...

Žinojau, kad ji turi aukštą kraujo spaudimą, tad bijojau, jog guli ištikta insulto viena namuose. Galiausiai nuėjau iki direktoriaus ir papasakojau apie viską. Jis taip pat susirūpino, kaip ir aš. Abu išvažiavome į Saulės namus. Jos automobilis stovėjo kieme.

Viduje degė šviesa, tačiau durų niekas neatidarė. Iškvietėme policiją ir greitąją, kurie pasirodė per neįtikėtinai trumpą laiką (ačiū gydytojams ir policininkams!).

Jie išlaužė duris ir tada radome Saulę, gulinčią ant grindų be sąmonės. Šalia buvo priemonės, kuriomis ji bandė atimti sau gyvybę. Gydytojai sakė, kad jei būtume atvažiavę keliomis minutėmis vėliau, Saulės nebebūtų tarp gyvųjų.

Saulė dar ilgai buvo gydoma intensyvios terapijos skyriuje – reanimacijoje. Praėjus ne vienam mėnesiui jį grįžo į darbą. Kolegė yra kitokia nei buvo anksčiau, bet mes visi ( bent jau aš – tikrai), džiaugiamės ją matydami sugrįžusią į darbus.

Anksčiau nebendravau su Saule artimai, tačiau dabar stengiuosi ją pakviesti į miestą išgerti kavos, nueiti į kiną ar teatrą, kartas nuo karto pavaišinu savo keptu pyragu, skanėstais. Su Saule tik vieną kartą kalbėjome apie tą naktį – ji nieko neatsimena... Aš ir nepasakojau, kas buvo, kaip ją radome.

Saulės bandymas nusižudyti mane labai sukrėtė. Sukrėtė ir pranašiškas sapnas. Linkiu visiems, kurie susidurs su panašiais dalykais, paklausykite savo nuojautos... Ji kartais gali padėti išgelbėti žmogaus gyvybę.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)