Pamokos paprastai trunka nuo 8 iki maždaug 13-14 val. Jeigu mokosi sustiprintoje mokykloje ar specializuotoje, prisideda papildomos kalbos pamokos arba įvairūs muzikos dalykai, ar dailės specialybė, tada užtrunka ir iki 15, ir iki 17 val.

O Aurelijus Veryga sako – nieko tokio, dėvėkite kaukes.

Jis kažkoks nenormalus. Jis kaukes uždeda vaikams visai dienai. Kas atsakys už sugadintą vaikų sveikatą? Kai kurie vaikai turi bronchines astmas, alerginius kosulius, kitas ligas. Galų gale, kaip išsėdėti pamokoje? Veryga medikas, bet sprendimus priima kaip idiotais.

Aš neneigiu kaukių - jokiu būdu. Pati dėviu kaukę, manau, kad kvailai elgiasi ją nusmaukdami nuo nosies ir t.t. Bet todėl ir žinau, kad tai nėra patogu, tai vargina. Ir manau, kad vaikams ją dėvėti visą darbo dieną yra blogiau negu į mokyklą išvis neiti, kaip buvo pirmuoju karantinu.

Kaip gali būti patikimas žmogus, kuris visada ciniškai atsakinėja į klausimus?

Per pirmąją pandemijos bangą juo net žavėjausi. Toks užtikrintas, ryžtingas ir neišmušamas iš vėžių jis atrodė. O ši banga – kažkoks cirkas. Iš pradžių buvo uždarę dalį darželių, net kai juose susirgo niekur plačiai nevaikščiojusi buhalterė, bet palikę krepšinio varžybas su 5000 žiūrovų – tegul sau platina virusą.

Man tikrai baisu, kai žmonės nueidavo į varžybas, į koncertus, pilna jų buvo baruose, ir esą nieko tokio. Tik kai jau buvo gerokai pavėluota, tada atsipeikėjo.

O dabar – naujausias cirkas, kad vaikai privalo nešioti kaukes mokyklose. Na, visiškas absurdas. Ir ciniškas atsakymas, kad „nuo kaukės dar niekas neužduso“, čia negelbsti. Uždusti neužduso, bet negalavimus jaučia.

Džiaugiuosi tik tuo, kad šio žmogaus sprendimai ilgai nebetruks.

***

„Delfi“ jau buvo rašyta, kad dėvint kaukę svarbiausia tą daryti tinkamai.

„Suaugusieji, nesergantys jokiomis ligomis, dėvėdami veido kaukes, įskaitant medicinines ir medžiagines, taip pat N-95 respiratorius, nepatiria CO2 dujų užlaikymo organizme pavojaus“, – healthline.com pasakojo Niujorko „Lenox Hill“ ligoninės skubios pagalbos gydytojas Robertas Glatteris.

O apie kaukių poveikį vaikų sveikatai „Delfi“ pasiteiravo prof. Juliaus Kalibato. Pasak jo, vaikai į kaukių dėvėjimą reaguoja jautriau.

„Šeimos gydytojai pastebėjo, kad kaukių dėvėjimas daliai vaikų sukelia diskomforto jausmą, sudirgimą, trikdo dėmesį. Net ir suaugusiam buvimas su kauke ilgesnį laiką ypač, jei yra kvėpavimo nepakankamumas, tampa problema.

Vaikai į kaukių dėvėjimą reaguoja dar jautriau. Oro įtraukimas į plaučius, dėvint kaukę, o ypač respiratorių, yra dalinai apsunkintas, Jeigu vaikas serga bronchine astma ar astminiu bronchitu, jis labai jautriai reaguoja į tai, kad norint įkvėpti, reikalingos papildomos pastangos. Jam atrodo, kad jis tuoj pradės dusti. Tas gali sukelti paniką ir išprovokuoti astmos priepuolį.

Todėl vaikams, sergantiems bronchine astma, plaučių ligomis, mano nuomone, kaukių dėvėjimas nėra visiškai racionalus. Beje, net ir suaugusiems aš siūlau kaukę retkarčiais nusiimti gatvėje, jei aplinkui nematote žmonių“, - sakė J. Kalibatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (343)