Kokia sąmoninga mūsų visuomenė įsitikinti galime viešajame transporte. Pavyzdys, kurį dabar pateiksiu, yra tik vienas daugelio, kurį savo akimis mačiau aš ar kiti pažįstami žmonės.

Dar vienas rytas Vilniuje, 46 numeriu pažymėtame autobuse. Kaip visada, į autobusą įlipu su kauke, su ja ir važiuoju. Apsidairau aplinkui. Paskaičiuoju, kiek žmonių sėdi netaisyklingai užsidėję kaukes.

Tokį būdą labai gerai iliustruoja socialiniuose tinkluose plačiai pasklidusi iliustracija. Jeigu įdomu, pasižiūrėsite, tačiau užsiminsiu, kad toks kaukės nešiojimas, kai ji dengia tik burną, o nosies galiukas yra laisvėje, prilyginamas kelnaičių nešiojimui tik iki pusės.

Taigi, apsidairau, kas galimai nemoka apsimauti kelnaičių. Pastebiu vieną moterį. Netrukus į autobusą įlipa ir dar dvi. Kaukės nedengia nosies, tik lūpas. Jos įnirtingai šnekučiuojasi, kaukės smunka žemyn.

Viena iš jų labai meiliai apsikabinsi autobuso turėklą. Parėmusi į jį galvą ir dar apsivijusi rankomis. Esant gripo pandemijai, tai nėra labai protingas sprendimas, o ką jau kalbėti apie dabartinę situaciją, kai Lietuvoje fiksuota daugiausiai šiomis dienomis sergančiųjų koronavirusu.

Ir štai, ši moteris įrodo, kodėl lietuviai vis dėlto nėra tokie sąmoningi, kokiais save laiko. Pirmiausia, ji ir jos draugė važiuoja viešuoju transportu, netaisyklingai užsidėjusios veido kaukes, tada, kai jos yra būtinos, o jei jų nešiojimas būtų neprivalomas, lažinuosi, jos tikrai nebūtų tokios pilietiškos ir išvis nesidėtų kaukių.

Antra, kas parodo jų tariamą sąmoningumą – viena iš jų (ta, apsivijusi turėklą), su tuo pačiu pirštu, kuris yra prigludęs prie visų liečiamo turėklo, nusivalo nosį arba kitaip iš jos bandantį ištrūkti gyventoją, ir vėl priglaudžia pirštą prie turėklo. Po kelių sekundžių pakartoja šį veiksmą. Tada dar pasikaso akį.

Rezultatas? Ką tik ji galimai ne tik apsikrėtė koronavirusu, bet dar juo pasidalijo su kitais, jeigu yra besimptomė jo nešiotoja, palikusi savo nosies gyventoją ant turėklo.

Ji išlipo iš autobuso, įlipo kita moteris, kur uždėjo ranką kaip toje vietoje, kur buvo vienišas paliktas nosies gyventojas. Sveikinu, galbūt tai Tu.

Ši autobuso istorija yra tik maža dalis iliustracijos, kodėl mes, taip įnirtingai bandydami visus įtikinti, kad esame sąmoningi, ir nereikia mums čia tų draudimų, apribojimų ir reikalavimų, tokie toli gražu nesame. Todėl kviečiu ministrą Verygą dar labiau griežtinti tvarką, tikrinti viešąjį transportą ir netikėti pasakomis apie visuomenės sąmoningą. Tiesiog pasivažinėkite 46 autobusu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (349)