Mano meilės sūnui istorija prasidėjo tais anais laikais, kai krepšinio komanda “Žalgiris” buvo vienintelis neuždraustas tautiškumo simbolis.

Gydytoja neskubėjo apžiūrėti manęs ir įsitikinti, jog gimdymo procesas vyksta įprastai - ji buvo susidomėjusi šios komandos žaidimu ir rungtynių rezultatu.

Kai baigėsi jos darbo laikas, man ir gimstančiam kūdikiui jau buvo sunku padėti. Kitų gydytojų pastangų dėka sūnus gimė, bet gimė su antrojo laipsnio pridusimu. Gal tai ir nulėmė jo hiperaktyvumą ir elgesio sutrikimus.

Darė, ką galėjo

Tuo metu, kai jis gimė, niekas net nežinojo, ką reiškia hyperaktyvus vaikas.

Stengiausi jam padėti, su mažyliu lankydavome kūdikių baseiną, buvo masažuojamas, lankėmės pas tuo metu dar nepopuliarų specialistą psichologą ir t. t.

Dariau tai, ką žinojau, tai, kas galėjo jam padėti.

Tačiau bėgant metams nuolat sulaukdavau pastabų dėl sūnaus elgesio. Kai už dukrą ir jos pasiekimus, kuri gimė vėliau už sūnų, lietuvių kalbos mokytoja man padovanojo gėlių puokštę, verkiau nesusivaldydama.

Tai reiškė man viltį ir džiaugsmą, jog nesu pasmerkta mama, kuri nesusitvarko su savo vaikais.

Dar vėliau, kai sūnus tapo pilnametis, bėdos augo. Jis negebėjo socializuotis ir prisitaikyti, visur konfliktavo. Jo negebėjimas bendrauti su aplinka peraugo į smurtą. Smurtavo savo bendraamžių aplinkoje, namuose.

Gyventi kartu buvo neįmanoma. Meilė sūnui neleido kreiptis į policiją dėl jo smurto prieš mus. Gyvenome atskirai - sūnus mūsų išnuomotame bute, mes savo namuose.

Dėl sūnaus keliamos nuolatinės įtampos mūsų šeima iširo, išgyvenome skyrybas. Tačiau abu su buvusiu vyru sūnaus neapleidome.

Priverstinio gydymo juk netaikysi

Per visą tą laiką su sūnumi lankėmės pas psichiatrus ir psihologus, sūnus lankė įvairias terapijas. Tačiau jis pilnametis, jo priversti gydytis nesugebėjome.

Priverstinis gydymas galimas tik išskirtiniais atvejais, mes į juos nepapuolame. Jo gyvenime atsirado merginos, jos kentėjo dėl sūnaus elgesio. Visada jas įspėdavau, kad jo elgesys sutrikęs, kad nieko gero su juo jos nepatirs.

Merginos, neatlaikiusios jo neadekvačių atakų, kreipdavosi į policiją, jis buvo patrauktas atsakomybėn, tačiau tai jo nesustabdė, jo mąstymas, elgesys nepakito.

Jis nedirba, o jeigu ir dirbo, tai labai trumpai, nes nesugebėjo socializuotis visur kėlė konfliktus, kurie baigėsi jo atleidimu.

Moralinė ir materialinė našta gula ant mano ir mūsų buvusios šeimos narių pečių. Juo rūpinamės tik mes. Neapykanta ir kitų pasmerkimas tenka taip pat ir mums, jog nesugebėjome jo išugdyti.

Uždrausta meilė?

Taip, visuomenė smerkia mane už meilė sūnui, sūnus smerkia mane, kad nedarau taip, kaip jis nori. Gydytojai skėsčioja rankomis, sakydami, jog jis turi pats norėti keistis ir gydytis.

Pati lankausi pas psichoterapeutą, norėdama išsiaiškinti, kaip elgtis su sutrikusio elgesio sūnumi. Suprantu, kad padėti jam negaliu, galiu padėti tik sau pati, paleisdama jį kristi į bedugnę. Į bedugnę, iš kurios jis gali niekada nepakilti.

Meilės sūnui lieka vis mažiau, kaip ir vilties, kad jam galiu dar vis padėti, jog jis pasikeis.

Sakysite, kur uždrausta meilė?

Meilė prie gydytojų psichiatrų kabinetų durų, kadangi duomenys be paciento sutikimo neteikiami. Meilė su ašaromis, maldaujant pasakyti diagnozę, maldaujant išklausyti apie jo elgesį, maldaujant vežti jį į ligoninės priimamąjį dėl pykčio priepuolių...

Meilė, kurią nurungia dar didesnę meilė psichikos ir elgesio sutrikimus turintiems asmenims, kurie turį teisę patys apsispręsti, gydytis ar ne.

Ką gali motinos meilė sūnui, kuris nesuvokia ar ribotai suvokia savo neadekvatų elgesį, prieš teisę pačiam apsispręsti gydytis?

Kartais pagalvoju, jog tą kartą, prieš jam gimstant, reikėjo visai gydytojų komandai žiūrėti rungtynių pabaigą. Gal visam pasauliui būtų lengviau gyventi, nes dviejų žmonių - motinos, kuriai vis mažiau ir mažiau lieka meilės sūnui, ir sūnaus, kuris visiems kelia problemas - tuomet nebūtų visai.

Šis pasakojimas dalyvauja konkurse "Mano uždrausta meilė". Savo pasakojimą siųsti galite adresu pilieciai@delfi.lt, konkurso sąlygas rasite paspaudę štai čia.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.