Tačiau praėjus ilgam karantino laikotarpiui ir pradėjus jį švelninti, dauguma mūsiškių nusprendėme, kad paskutinį skambutį galime paminėti bent simboliškai – pravažiuodami kolona pro miesto centrą su papuoštais automobiliais. Nenorėdami mieste sukelti nesusipratimo, nusprendėme paprašyti leidimo. Tačiau savivaldybė su tokia idėja nesutiko, esą, pažeistumėme taisykles, nors pagal visus karantino švelninimus pravažiuoti automobiliais, esant penkiems asmenims automobilyje, niekas juk nedraudžia?

Prašydami leidimo patekome į pinkles: savivaldybė nusprendė sustiprinti policijos pajėgas tą dieną, miesto meras pranešė mokyklos direktoriui ir visai administracijai, kuri stipriai prigąsdino mokyklos abiturientus, esą toks įvykis yra negalimas ir gali kiekvienam kainuoti po 500 eurų. Noriu pabrėžti, kad priemonių buvo imtasi net neatsakius į mūsų laišką.

Tad iškyla klausimas, ką daryti abiturientams, kurie baigia mokyklą ir tai – jų svarbiausi metai mokykloje. Ar švęsti paskutinį skambutį per internetą, ar bandyti rizikuoti? Į šį klausimą atsakinėjant, manau, verta prisiminti savo, vaikų ar anūkų paskutinius skambučius ir susimąstyti, ar negalima padaryti išimties šių metų abiturientams ir leisti bent simboliškai paminėti po dvylikos metų paskutinį kartą skambantį skambutį karantino sąlygomis.

Abiturientai planuoja nesibūriuoti, o jei ir susiburs į grupeles, jos bus ne didesnės nei trisdešimties asmenų. Nė vienas karantino draudimas nebus pažeistas: viskas vyks automobilyje, kuriame bus 5 ar mažiau asmenų, dėvėsime kaukes, lauke bus laikomasi saugaus atstumo, vairuosime pagal kelių eismo taisykles.

Dar norėčiau paminėti, kad labai sunku atsisveikinti su mokytojais po ketverių mokymosi metų per internetą ir pasakyti didelį „ačiū“.

Mes paskutiniam skambučiui neprašome tiek daug, tik norime papuoštais automobiliais pravažiuoti pro miesto centrą. Manau, kad toks įvykis niekaip neplatintų COVID-19 ir nieko blogo nei mums, nei aplinkiniams nenutiktų.

Tad norėčiau paskleisti žinią žmonėms, galbūt tokiu būdu savivaldybės duos leidimą paminėti paskutinį skambutį ne tik mūsų mieste, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Galbūt kitiems šalies abiturientams jau per vėlu paminėti paskutinį skambutį, todėl tikimės, kad ši žinutė savivaldybes privers pagalvoti bent apie išleistuvių paminėjimą.

Pagarbiai,

***

Deja, į „Delfi“ kreipusis moksleivė nenurodė, iš kokio yra miesto. Vilniaus miesto savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas atsakė jokio panašaus kreipimosi nėra sulaukęs, tačiau teigė, kad leidimas būtų išduotas, organizatoriams įsipareigojus laikytis visų reikalavimų.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracija nėra sulaukusi jokių prašymų dėl tokio pobūdžio renginio. Sostinėje jau vyksta renginiai, jų nedraudžiame ir neribojame, tame tarpe ir su automobiliais. Labai svarbu, kad renginio organizatoriai laikytųsi Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministro nustatytų karantino reikalavimų renginiams. Šiuo atveju leidimas irgi būtų išduotas tik organizatoriams įsipareigojus laikytis nustatytų karantino reikalavimų“, – teigė G. Leperskas.