Taip jau sutapo, kad ne savo noru, dėl susiklosčiusio karantino, darbdavys paskelbė prastovas. Aš šiuo metu laukiuosi ir iki išėjimo į nėštumo ir gimdymo atostogas dar tikrai liko ne vienas mėnuo.

Dabar bus taip, kad nors ir turiu reikiamą stažą bei sąžiningai mokėjau mokesčius, dėl paskelbtos prastovos mano pajamos ženkliai kris. Šį laikotarpį bus mokama minimali alga, kas labai pablogins skaičiuojamų pajamų vidurkį, išeinant nėštumo ir gimdymo bei vaiko priežiūros atostogų.

Labai liūdna dėl susiklosčiusios padėties, kai nėra atsižvelgiama į nėščiųjų padėtį. Laukimas, kuris turėtų būti gražiu gyvenimo etapu, tampa ne tik pilnu streso dėl koronaviruso grėsmės sveikatai, bet ir dėl pablogėjusios finansinės situacijos.

Situacija bloga tiek dėl prastovų, tiek dėl to, kas bus išėjus gimdymo bei vaiko priežiūros atostogų.

***

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė informavo, kaip bus skaičiuojamos išmokos ir teigė, kad didelės įtakos karantinas joms neturės.

„Išmokos bus apskaičiuojamos iš pajamų, gautų už laikotarpius, kurie numatyti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme. Motinystės išmoka skaičiuojama iš pajamų, gautų per ilgesnį (12 mėn.) laikotarpį, todėl dėl karantino darbdaviui paskelbus prastovą, o darbuotojai netekus dalies pajamų, karantino metu sumažėjusios pajamos motinystės išmokai labai didelės įtakos neturės.

Atkreipiame dėmesį, kad Vyriausybė karantiną yra paskelbusi iki balandžio 13 d., po Velykų planuojama karantino sąlygas švelninti“, – nurodė E. Banienė.