Kita karantino pusė. Nė pas vieną gydytoją specialistą neišeina patekt, net neregistruoja karantino laikotarpiu. Tai reiškia, kad jau daugiau kaip dvi savaites neišeina patekti pas echoskopotuojus, endokrinologus, endoskopuotojus ir visus kitus specialistus. Tiek privačiai, tiek valstybinėse įstaigose, tiek mokamai, tiek nemokamai.

Neregistruos ir dar mažiausiai dvi savaites, kol bus karantinas. Taip, net neregistruos ir neteiks paslaugų visą (!) karantino laikotarpį. Kita tvarka ir tam tikros išimtys taikomos onkologiniams ligoniams ir nėščiosioms. O jeigu nesi nei tas, nei kitas?

Tol, kol bus karantinas, – jokių planinių tyrimų, nesvarbu, su siuntimu jūs ar be. Jei karantinuosimės ilgai ir jei kas turi kokių neaiškių skausmų, tai nesvarbu. Su savo neaiškiais skausmais esame niekam neįdomūs, nebent jau mirštam, nes niekur patekt neišeina.

Kaip Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sakė, galima tokias paslaugas gauti tik kritiniu atveju. Suprantu, labai sunki situacija šiuo metu, tačiau kaip gyventi, kai skauda, ir dar blogiau – kai nežinai, dėl ko skauda ir kiek tas skausmas gali progresuoti? Labai liūdna situacija.

Tiek sukote galvas, ką daryti su keliais tūkstančiais tautiečių, kurie nusprendė grįžt kritiniu laikotarpiu, o ką daryti su šimtų tūkstančių piliečių sveikata – nepagalvojote? Ar įsivaizduojate, kokios eilės bus pas specialistus po karantino? Kažką reikia daryti, nes ir progresuoti liga netikrinama tiek laiko gali stipriai...

***

SAM atstovai paaiškino, ką daryti, jei karantino metu turite kitų, su koronavirusu ir onkologinėmis ligomis nesusijusių, problemų.

„Į gydymo įstaigas pacientai turėtų kreiptis nuotoliniu būdu. Yra numatyta, kad jų vartojami vaistai, medicinos pagalbos priemonės (MPP), įskaitant ir kompensuojamąsias, gali būti pratęsiami be apsilankymo pas šeimos gydytoją.

Tai reiškia, kad reikalingą gydymą skirti, jį koreguoti, taip pat, pavyzdžiui, paaiškinti tyrimų rezultatus medikai nuotoliniu būdu gali kiekvieną kartą prireikus. Paprastai tariant, sudarytos visos sąlygos, kad pacientams, ypač sergantiems lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis ir neturintiems jokių naujų nusiskundimų, nereikėtų lankytis gydymo įstaigose ir taip būtų išvengiama viruso platinimo grėsmių.

Apie nuotolinį konsultavimąsi galite rasti daugiau informacijos pagal nuorodą http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/paskirtas-gydymas-nuotoliniu-budu-gales-buti-pratestas-daugiau-nei-karta.

Tuo atveju, jei gydytojas, konsultavęs pacientą telefonu ar kitomis ryšio priemonėms, nusprendžia, kad pacientą būtina apžiūrėti gydytojo kabinete ar jam atlikti tyrimus, turi būti susitarta dėl paciento atvykimo į įstaigą konkrečiu laiku“, – teigė SAM atstovai.