Esu nuteistasis, gyvenu Vilniaus pusiaukelės namuose. Tai reiškia, kad nuo pirmadienio iki penktadienio gyvenu pusiaukelės namuose, o penktadienį vakare vykstu į namus, pas šeimą. Grįžtu sekmadienį vakare. Esame intensyviai ruošiami lygtiniam paleidimui.

Dirbu kaip ir visi čia esantys 35 žmonės. Darbo sutartis pasirašome asmeniškai su darbdaviu, ne per pataisos namus. Vasario 27 d. pataisos namai paskelbė karantiną. Dėl jo mes negalime vykti į namus savaitgaliais.

Tačiau į darbą mes vykstame ir toliau. Kur logika? Į namus neleidžia, nes karantinas, o į darbus laisvėje mes vykstame. Į parduotuvę laisvėje apsipirkti taip pat galime eiti. Priminsiu – tik į namus ne.

Tai susikerta su elementaria logika. Aš suprantu karantiną pataisos namuose! Bet mes negyvename pataisos namuose, mes visi iki vieno vykstame kas dieną į darbus laisvėje. Kas viešuoju transportu, kas automobiliu, kas pėsti.

Tai kur logika? Darbe, dešimties žmonių kolektyve, viruso nebus, o namie – bus? Didelė tikimybė, tikrai.

***

Vilniaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Romas Ostanavičius informavo, kad neišleidžiant į namus tiesiog vykdomi Kalėjimo departamento nurodymai.

„Kalėjimų departamentui pavaldžiose įstaigose skelbiamas karantinas nuo 2020 m. vasario 28 d. iki ekstremalios situacijos Lietuvos Respublikoje atšaukimo.

Lietuvos pataisos įstaigose:

– apribojamas asmenų lankymasis;
– nevyks masiniai renginiai;
– apribojamas asmenų, laikomų įkalinimo įstaigose ir kuriems suteikta teisė išvykti be sargybos ir be palydos, judėjimas;
– apribojamos asmenų, laikomų įkalinimo įstaigose, trumpalaikės išvykos į namus;
– apribojami asmenų, laikomų įkalinimo įstaigose, ilgalaikiai ir trumpalaikiai pasimatymai.

Atsižvelgiant į pirmiau išdėstytą Vilniaus pataisos namų Pusiaukelės namuose laikomiems nuteistiesiems yra apribotos trumpalaikės išvykos į namus“, – sakė R. Ostanavičius.