Antradienio laidoje mačiau pokalbį su Rūta Ščiogolevaite. Moterimi, išgyvenusia skaudžias dramas, mama, auginančia penkis vaikus ir, pripažinkime, viena geriausių dainininkių Lietuvoje.

Žinojau ją kaip nuostabią dainininkę, o daugiau nieko žmogus ir nežinai – vienur išgirsti pletkų, kad šalta ir griežta, kitur – kad kenčia skyrybų dramą... Nesigilinau, nes turiu savo reikalų.

Bet aną vakarą bedžiaudama skalbinius pažiūrėjau tą laidą ir turiu pasakyti. Ačiū tau, Rūta. Ačiū, kad mums, visoms likusioms mamoms, apie mamystę papasakojai atvirai.

Pagaliau ji pasakė tiesą! Pagaliau kažkas pasakė tiesą, kuri nėra vien rožinė ir pūkuota, o pilna nuovargio, buitinių reikalų ir su meile vaikams persipynusios savigraužos.

Aš turiu du vaikus. Turėdama vieną vaiką galvojau „o Dieve mano, kaip visko daug, išprotėsiu“. Ir turėdama antrą galvojau taip pat, tik, na, dvigubai. Bet moterų galimybės neturi ribų, nes Rūta turi penkis ir nėra išprotėjusi! Pažįstu dar dvi moteris, turinčias penkis vaikus, bet jos neigia nuovargį ir viską pateikia tik patraukliausiom spalvom.

Kai kitos mamos pasakoja, kaip viskas lengva, mane tas slegia, nes man būna ir labai sunkių dienų, ir ne viskas pasiseka. Tada kitos moja ranka, kaip paprasta, reikia tik meilės ir ramybės, ir viskas bus gerai.

Ypač prastai jausdavausi tą girdėdama iš daugiau vaikų turinčių – jeigu joms užtenka meilės ir ramybės, o man, turinčiai mažiau vaikų, kažkas neišeina, tai gal aš nenormali?

Bet vakar laidoje išgirdau tiesą. Rūta sakė, kad būna ir sunku, kad vakare paguldžiusi vaikus graužiasi, jeigu ne viską padarė teisingai, skaudinasi, kai jie pešasi... Pasakė atvirai, koks malonumas tiesiog nueiti į kavinę neskubant.

To kasdien neišgirsi! Gal viena kitai mamos privačiai ir pasako, kad sunku, pasidalina jausmais, bet visuomenei rodome tobulos motinystės veidą ir nedrįstame nukrypti nuo jo. Pripažinti: „Taip, pavargstu.“

Nors nedrįstu savo situacijos lyginti su Rūtos, o ir apskritai nereikia niekam lygintis, bet jaučiuosi suprasta ir pagaliau išgirdusi iš žmogaus nepagražintą tiesą. Ačiū jums už tai!