Mano su vaikinu santykiai geri, juos temdo tik viena pusė. Finansinė. Gyvename kartu, jaučiamės ir tarp draugų esame laikomi šeima. Sutikite, šeimoje ir išlaidų yra įvairiausių.

Tai va, o tas išlaidas ne visada išeina patenkinti.

Nors namų ūkis ir nedidelis, turime išlaidų. Dažnai joms pritrūkstame, bet mane erzina, kad vaikinas dėl to nesijaudina.

Pavyzdžiui, baigiantis mėnesiui draugai pakviečia kartu nueiti į koncertą. Jis atsisako, nes jau mėnesio galas, mažiau pinigų ir iki kitos algos reikia visko neišleisti. Aš norėčiau nueiti, bet jis sako: "Neišeina."

Kelionės – atskira kalba... Jau pavargau matyti kitų feisbukuose palmes ir Egipto viešbučius. Mes važiuojame kur nors tik kartą per metus ir dažniausiai Lietuvoje.

Vaikinas nesupranta mano noro pamatyti daugiau ir sako: "Tu pavydi." Klausia, iš kur čia tos kalbos apie užsienį, ar vėl kokia draugė išvažiavo, kad ir aš noriu...

Nesupranta, kad tai yra normalus noras, noras normaliai gyventi. Jis uždirba mažiau kaip 1000 eurų, apie 900. Manau, kad kaip vyrui tai nėra daug. Realiai, jeigu per mus abu skaičiuotum, tai už tiek - ne gyvenimas.

Visi mano pažįstami vyrai ieško geresnių darbų, o jei neranda, tai dar dirba savaitgaliais, ima vadinamas chaltūras, padirba pas pažįstamus. Iš kelių vietų prisiduriant vis tiek išeitų koks 1500 eurų.

Mano alga mažesnė nei jo, bet padedant kavinėje daugiau ir nelabai gauni. Be to, moterys visais laikais buvo labiau už bendravimą ir džiaugsmą namuose, o vyrai už finansus.

Nenoriu pyktis ar kažkaip ten jo žeminti, bet noriu rasti, kaip jį paskatinti, kad uždirbtų daugiau? Kad galėtume patenkinti visus šeimos poreikius, ne tik pavalgyt ir sumokėt mokesčius, ir užsipilti benzino.

Manau, sveikintina, kai vyras turi ambicijų ir nori siekti daugiau, pradžiuginti savo moterį. Gal sulauksiu patarimų, kaip galėčiau savo vaikiną motyvuoti. Myliu jį ir noriu mums geresnio gyvenimo.

***

„Swedbank“ Lietuvoje Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė pabrėžė, kad įkvėpti keistis svarbu save patį.

„Tiesa ta, kad Lietuvoje statistiškai vyrai uždirba daugiau. Tai lemia daug priežasčių, pradedant nuo to, kad jie renkasi geriau apmokamas specialybes, iki drąsos prisiimti daugiau atsakomybių ar prašyti didesnio atlyginimo.

Gali būti, kad bendros tendencijos, tėvų šeimos modelis ir nulemia klausime išsakytus lūkesčius, kurie tikrai šiandien jau atrodo gana archaiškai.

Didesnis vieno ar kito šeimos nario finansinis pajėgumas tikrai gali skirtis ir dažniausiai skirsis, tačiau geriausiai ir sveikiausiai būtų, jei tai vyktų dėl objektyvių priežasčių.

Pavyzdžiui, vienas iš poros vis dar mokosi, siekia įgyti aukštesnę kvalifikaciją arba šeimoje yra vaikas, kuriuo reikia vienam iš jų (ar pasikeičiant) pasirūpinti.

Tačiau toks finansinio indėlio dydžio pasidalijimas, kuris būtų nulemtas nuostatos, kad vyras tiesiog turi „parnešti mamutą į namus“, mūsų visuomenėje nebeturėtų gyvuoti.

Moterys turi visas galimybes, mokytis, siekti savo svajonių, realizuoti save darbe, dalintis vaikų auginimo atsakomybėmis su vyrais, todėl patarčiau skaitytojai pagalvoti, kaip ji gali įdarbinti savo gabumus.

Juk suaugęs žmogus, nesvarbu kokios lyties jis būtų, atsakomybę už savo gerovę turėtų prisiimti pats, tuo jis skiriasi nuo vaiko. O ir įkvėpti keistis dažniausiai galime tik save, tad to labai ir linkiu skaitytojai“, – sakė J. Cvilikienė.

O kaip jūs šeimoje skirstote savo biudžetą? Pasidalinkite finansų šeimoje paskirstymo patirtimi ir/ar patarimais el. paštu piliečiai@delfi.lt.