Sovietiniai pastatai Vilniaus Senamiestyje – tai dar nesugijusi okupantų padaryta žaizda, kurie norėjo paversti Lietuvą Rytų Europa. Klaipėdos centre taip pat labai daug sovietinių pastatų sovietinio modernizmo stiliaus, kuriuos reikėtų pakeisti, kad miestas įgautų estetiškesnį ir vakarietiškesnį veidą. Tai duotų ir papildomų pajamų iš turizmo.

Ideali gatvės renovacija – panaikinti visus sovietinės okupacijos metais pastatytus svetimkūnius, Senamiestį darkančius sovietinius pastatus ir atstatyti autentiškus, prieš tai buvusius vakarietiškus pastatus. Manau, renovuojant labai svarbu, kad gatvė atspindėtų vokiškumą, nes tai juk Vokiečių gatvė. Galima įrengti „Fachverko elementus“ ir pan.

Senamiesčiui svarbu, o idealiu atveju, kaip ir visam miestui, kad būtų įvestas pastatų „dress code“, kuris yra jau net ir Rytų Europoje už ES ribų, Rusijoje. Senamiestyje negali būti ant pastatų fasadų kondicionieriaus blokų, satelitinių antenų, plastikinių stoglangių. Galima leisti įrengti stoglangius, bet tegu tai daroma remiantis autentišku stiliumi.

Dabar stoglangiai įrenginėjami šiuolaikiškai ir taip griaunama senovės dvasia ir jie „išmėtyti“ netvarkingai ant stogo, skirtingose vietose.

O miegamųjų seniūnijų pastatuose negali būti skirtingai įstiklintų balkonų. Visa tai – postsovietinė Rytų Europa pereinamuoju laikotarpiu, o dabar juk jau 2020 m. ir mes ES nuo 2004 m. Kitas miesto iššūkis – dalis miegamųjų seniūnijų pastatų renovuojant išdažomi neskoningomis pastelinėmis spalvomis, kai didelėje dalyje Europos tai laikoma blogu skoniu. Renovuojant privalo būti suvienodinti balkonų įstiklinimai.

Svarbu, kad miesto architektai lavintų miestiečių skonį ir darytų jį labiau vakarietišku, neleistų neskoningų, nekokybiškų sprendimų, vestų visus prie vieningo stiliaus. Tvirtai atsispirtų vystytojų norams kurti „getus“ mieste. Tai itin aukšti ir platūs daugiabučiai. Rytų Europoje jau praminti „skruzdėlynais“. Tai pelnas verslui, bet didžiulis nuostolis miestui. Aukštis ir stiklas – tai yra tai, kaip suvokia prabangą trečiasis ir besivystantis pasaulis. Vakaruose šiuo metu tai suvokiama kaip blogas skonis. Kuo mažiau „stiklainių“ ir kuo daugiau gero skonio.

Talinas yra stilingas miestas, kur viskas daroma pagal vieningą, įstabiai estetišką skandinavišką stilių, kuris pasaulyje laikomas itin patraukliu nuo infrastruktūros iki pastatų fasadų ir interjero. Ne veltui būtent Skandinavijoje gimė sėkmingasis projektas IKEA. Vilniui irgi reikia tapti stilingu ir pasirinkti sau elitinį vakarietišką skandinavišką stilių, taip pat nuo infrastruktūros iki fasadų, mes juk Šiaurės Europa. Taip skelbia net ir Jungtinės Tautos.

Vilniui privalu viską daryti solidžiai, skoningai ir stilingai, kuriant elitinį vakarietišką miesto stilių. Tuomet mūsų miestas taps solidžiu, kokybišku ir „classy“. O turizmo augimas įgaus dar didesnį pagreitį, o tai miestui pritraukia papildomas investicijas ir prisideda prie klestėjimo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!