Aš jau nekalbu apie neįgaliuosius ratukuose. Kaip šie žmonės juda miesto gatvėmis, kai kas keliasdešimt metrų reikia nuvažiuoti ir užvažiuoti ant aukštų bortelių, aš išvis neįsivaizduoju. Na, bet čia jau kita tema.

Taigi šiandien patyriau labai nemalonų incidentą, kurį pirmąkart, tikriausiai daugelis sakys, pati ir išprovokavau. Viename Vilniaus prekybos centrų lifto su savo vežimėlyje gulinčiu kūdikiu laukiau ilgiau nei dešimt minučių – jis vis kildavo ir leisdavosi sausakimšas sveikų jaunų žmonių. Tuo metu mano kūdikis kaito pūkiniame kombinezone – nė vienas nesiteikė išlipti ir pavažiuoti greta veikiančiu eskalatoriumi, taip užleisdamas mums vietą, kad galėtume ištrūkti iš šio prekybos centro. Galiausiai ėmiau ir to paprašiau pati. Ir smagu nebuvo – nenoriai išlipdama viena lifto keleivė metė man smerkiančią repliką.

Bet žinote, ką? Tai aš su tūkstančiais kitų vežimėlius kasdien stumdančių mamų smerkiame jus – sveikus žmones, kurie, užuot lipę laiptais ar kildami eskalatoriumi, be reikalo naudojatės mums taip reikalingu patogumu.

Dažnu atveju jūs atrodote ne tik kvailai, nes nesusiprantate pasišalinti šalia matydami lifto laukiančią mamą, bet ir juokingai. Štai nugirstas pokalbis iš kartu su manimi lifto tame pačiame prekybos centre laukusių jaunų moterų: „Norėčiau šiandien pietums ko nors sveikuoliško...“ Aha, sušlamsi pigias prekybos centro dienos salotas, ir iškart pasidarysi sveikesnė ir dailesnė. Gal pirma pajudink užpakalį ir iki pietų kavinės sužingsniuok bent keliasdiešimt žingsnių – vis į sveikatą. Dar man patinka tie, kurie grūdasi pro vežimą į liftą, norėdami pakilti į... sporto klubą. Raumeningi vyrukai, riestauodegės merginos su dailiais sporto krepšiais – ar jūs galvojat, kad judėti galima tik ant bėgimo takelio ir kilnojant štangas? Ar būtų labai blogai, jei kelias papildomas kalorijas sudegintumėt palypėję laiptais?

Beje, vienąkart man su vežimu vietos lifte neužteko ten įlipus vienam tituluotam Lietuvos kačiokui su įspūdingas kūno linijas išpuoselėjusia žmona. Gerai, kad dar buvo vasara ir mano vaikui nereikėjo kaisti šiltai apmūturiuotam. Neapkalbinėju, tiesiog labai kviečiu tapti sąmoningesniems ir dažniau apsidairyti aplink save.

Esu skaičiusi komentarus po tekstų apie pirkėjams su vaikais skirtas kasas, specialias šeimoms skirtas stovėjimo vietas – po šių temų iš tėvų tiesiog garsiai išsityčiojama, visos bėdos nurašomos dar vieniems kvailiems supermamyčių išmislams. O tiesa yra ta, kad šie patogumai sukurti ne šiaip sau. Ir jau nebe tie laikai, kad tėvai su mažais vaikais turėtų užsidaryti namuose, net jeigu pritrūkus pieno žūtbūt reikia nubėgti į artimiausią prekybos centrą. Neturi kam palikti vaiko? Susitaikyk, kad užtruksi ne 5 min., o visą pusvalandį – tiek prastovėsi su vežimėliu prie lifto.

Na, o dabar kviečiu išsilieti ant dar vienos supermamytės. Jūsų komentarai tebus apgailėtinas pasiteisinimas, kodėl būdami sveiki fiziškai nesivadovaujate ir sveiku protu. O kitąkart įsigrūdę į liftą prie mano vaiko vežimo iš kreivo mano šypsnio suprasite, ką apie jus galvoju.

Sveikų metų!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!