Galbūt kažkas per Kalėdas bus vienas ir tai nebūtinai bus senas žmogus. Juk yra daug jaunų žmonių, kurie neturi nei senelių, nei tėvų. Rodos, kaip taip gali būti, jog žmogus neturi su kuo praleisti Kalėdų? Bet juk ne visiems pasisekė gyvenime turėti šeimą, ne kiekvienas pasiguos, jog neturi su kuo sėsti prie stalo, ne visi vieniši gaus kvietimą pasisvečiuoti. Galbūt kažkas visai neseniai turėjo viską, bet prarado, o gal niekada ir neturėjo ar tiesiog negali grįžti namo iš užsienio. Visi žino, Kalėdos – šeimos šventė, todėl vieniši žmonės jų labai nelaukia, nes vienišumo jausmas dar labiau pagilėja būtent per šventes. Tokių žmonių yra labai daug, bet retas drįsta prisipažinti, jog šventinis laikotarpis jiems yra sunkiausias ir pats nelaukiamiausias.

Taip pat kaip ir vienišiems, Kalėdas skaudu švęsti tiems, kurie dar praeitais metais jas šventė su Anapilin išėjusiu žmogumi. Pagal tradicijas ir tikint, jog Kūčių vakarą namus aplanko sielos, mirusiajam žmogui jie palieka tuščią vietą prie stalo ir padeda jam skirtą lėkštę.

Galbūt Kalėdos kažkieno šeimoje – konfliktų ir pykčių laikas. Susirinks visa giminė, susės prie suneštinio stalo – viskas prasidės kaip ir gražiai, giminaičiai laikysis santūriai, niekas pavojingų temų lyg ir nelies, bet staiga kažkas prisimins netinkamai padalintą senelio palikimą ar seną nuoskaudą ir prasidės giminių santykių aiškinimosi metas. O kadangi tokiuose susibūrimuose alkoholis būtinas atributas, tai procesas tuštėjant buteliams paaštrės ir be policijos giminių šventė neapsieis.

Kalbant apie alkoholį – kokios Kalėdos laukia šeimų, kuriose alkoholis yra pagrindinis švenčių svečias? Eilinį kartą tėvas ar mama pasigers, pakels ranką prieš šeimos narius, o jei ir nepakels, bet vis tiek jokios šventės nuotaikos namuose nebus. Tokia šeima Kalėdų kaip ir kitų švenčių laukia su siaubu, o Lietuvoje ar kitoje valstybėje nėra tiek krizių centrų, kad sutalpintų visas per šventes nukentėjusias šeimas.

Nepamirškime, jog Kalėdos – darbymečio metas daugybei žmonių. Pagalbos tarnybos gydys mūsų rankas nuo delnuose susprogusių petardų ar gaivins apsinuodijusius alkoholiu, susisiekimo transportas veš keleivius paskutinę minutę sugalvojusius pasivažinėti iš vieno miesto galo į kitą. Kur dar policininkai, gaisrininkai, restoranų ir viešbučių darbuotojai.

Kiekvienas mūsų žinome ar esame girdėję istorijų apie žmones, kurių gyvenimuose šventės turi kitokį skonį. Kalėdos gali būti ir džiaugsmo ir liūdesio pilnos, kaip ir visame kame yra dvi medalio pusės. Vis dėlto Kalėdų šventė metuose yra vienintelė. Nesvarbu, kaip praeis šių metų šventės – džiaugsmingai ar liūdnai – kitais metais mes jų lauksime ir tikėsime ateinančiu Kalėdų stebuklu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!