Taigi:

1 šaknis.

Dabar vieni iš mūsų baisisi betoniniu „aerodromu“, o kiti sako, kad viskas tik tendencingai nufotografuota, o natūroje vaizdas atrodo normaliai. Bet pažvelkim į ateitį. Ar nereikės aikštės apšviesti? Įrengti apšvietimo stulpų, šiukšlių dėžių, suoliukų, tinkamo skaičiaus aiškiai sužymėtų automobilių stovėjimo vietų? Jei ten planuojama rengti masinius renginius, ten privalės atsirasti laikini (o gal ir stacionarūs?) tualetai, pakankamo dydžio šiukšlių konteineriai, elektros įvadas, kažkokia infrastruktūra scenai. Gal koks suvenyrų kioskas atsiras, o paskui ir kebabų...

Jei taip, tai galutinis variantas labiau primins prekybos centro parkingą. Arba geriausiu atveju Šiluvos aikštę. Palyginkime mintyse vaizdą „Prieš“ (gotikinis individualistinis šedevras pievoje) ir „Po“ (dar vienas masinio vartojimo centriukas).

Gal todėl tiek laiko to projekto ir neviešina?

2 šaknis.

Zapyškio miestelis jau vieną kartą išsikėlė iš šios pievos. Dabar jis yra kažkur šalia. Kodėl jis pats niekam neįdomus? Jeigu reikiamas pinigų maišas atsirado tokiam betono kiekiui, gal visa kita jau padaryta? Gal visos miestelio gatvės jau išasfaltuotos ir apšviestos? Gal gyventojai jau geria tik švarų vandenį ir nesinaudoja lauko tualetais? Ir mokykla gal jau moderniai renovuota, o šalia funkcionuoja jaukūs bendruomenės namai? Gyvenamieji namai jau perdažyti ir moderniai šildomi? Ir jau tikrai niekas nebenuodija kaimynų kūrendamas akmens anglimi ir senomis padangomis?

Ar gyvenimas Zapyškyje jau primena jaukų Prancūzijos provincijos miestelio gyvenimą? Jeigu taip, tai tada gal ir neblogas šis jų noras pasirūpinti vieta bernvakariams ir vestuvių fotosesijoms...

3 šaknis.

Keli pavyzdžiai.

Soctinklų erdvėje jau kažkas įkėlė Stounhendžo nuotrauką su taikliu prierašu – žiūrėkit, toks objektas – o greta nėra jokio betono, jokio „aerodromo“! Pažiūrėjau, mažytis parkingas yra už maždaug 230 metrų. Ir tai vienas žymiausių pasaulio istorinių objektų.

Yra ir kitas keliolikos metų senumo pavyzdys, kurį visi jau, atrodo, pamiršo. Tai betoninė aikštė Tibeto sostinėje Lasoje (Lhasa) priešais centrinius Potalos rūmus. Kinijos valdžia nušlavė beveik visą senąjį miestą tam, kad pastatytų aikštę. Visas pasaulis tada sustingo skausmingoje aimanoje, bet nieko nepajėgė padaryti. Akivaizdu, kad geriausiai kinai moka susukti špyga visiems kritikams. Bent čia mūsų oficialieji kalbantys asmenys, pripažinkim, neatsilieka.

Tęsinio nelaukite. Tęskite.