Tai yra mano miestas, kuriame gimiau ir užaugau, todėl man yra labai gaila, kad dabar yra pučiami milžiniški burbulai, kad čia gyventi yra nebeįmanoma, kad visus čia mus nuodija ir marina. Stebėjau tuos skandalingus savivaldybės pranešimus, įspėjimus, nurodymus dėvėti kaukes, neleisti vaikams žaisti lauke, nevaikščioti po žolę. Ir galvojau, ar jie mus kvailiais laiko, ar kaip čia? Apie tai, kad dirvožemio užterštumas sunkiaisiais metalais viršija normas, savivaldybei yra žinoma jau seniai – bent jau nuo 2006 metų tai tikrai. Ir niekas nieko nedarė – tylėjo kaip prisipylę vandens į burną, ir štai, praėjo 13 metų, savivaldybės klerkai atsibudo, kad valstybė pavojoje!

Kiek šiam miestui vadovauja ponas meras Grubliauskas? Jau beveik 10 metų! Ir tik dabar – tik dabar įvyko nušvitimas, kad yra bėdų su dirvožemiu. Aišku, geriausias ginklas yra panikos kėlimas, nes įbaugintą visuomenę visada valdyti yra lengviausia. Nepatingėjau vakar ir atsidariau viešai prieinamas aplinkos monitoringo ataskaitas (www.klaipedosmonitoringas.lt ). 2006 metai, tose pačiose vietose, randamas tas pats chromas – prie tos pačios Vitės mokyklos, Dacho mokyklos ir kitų. O tada valdininkams, aplinkosaugininkams viskas buvo normaliai, nors tiesiai šviesiai dėl vieno taško greta Vitės mokyklos yra parašyta tokia rekomendacija – „Reikėtų išsiaiškinti sunkiųjų metalų taršos šaltinius ir lokalizuoti pavojingų teršalų tolesnę emisiją. Taip pat naudinga būtų riboti eismą arba keisti, griežtinant, parkavimo sąlygas, formuoti palankią aplinkos kokybės gerinimui želdynų sistemą.“ Šalia Vaivorykštės tako mokyklos prie rekomendacijų parašyta „Derėtų išsiaiškinti Cr taršos šaltinį ir apriboti jo galimą poveikį moksleiviams.“

Visa tai parašyta 2016 metais, mieli ponai! Tad kodėl panika keliama tik DABAR? Kas čia nutiko? Ar čia tokia taktika pasirinkta, nes nori užkirsti kelią uosto bendram planui? Jeigu ir taip, savivaldybė šiuo atveju pasirodo dar labiau apgailėtinai, nes nori kreiptis į prokuratūra ir tyrimas, net neabejoju, pasikreips būtent prieš valdininkus, savivaldybės aplinkosaugininkus, kurie visa tai žinojo, bet apie tai nusikalstamai slėpė. Ir man dzin, ar ten tas chromas atsirado dėl kokio uosto krovinio ar nuo sovietiniais laikais čia buvusios karinės technikos. Labiausiai man yra pikta, kad savivaldybė tiek metų tylėjo ir tik dabar pragydo.

O jeigu toks krovinys kažkada buvo uoste kraunamas, tai kas išdavė leidimus tokiai krovai? Uosto direkcija tokių leidimų lyg ir neišduoda, išduoda aplinkosaugininkai. Tad ar neturėtų dabar sukrusti Aplinkos ministras? Nes akivaizdu, kad problemos šioje srityje yra įsisenėjusios.