Tačiau yra tokių, kiek primirštų, labiau formalių – tokių, į kurias nekreipiama dėmesio. Viena jų KET 150.9. punktas, skelbiantis, jog sustoti draudžiama: maršrutinio transporto sustojimo aikštelėse ir arčiau kaip 15 m atstumu nuo jų (kai aikštelės nėra, – arčiau kaip 15 m atstumu nuo kelio ženklo „Stotelė“), jeigu tai kliudytų maršrutinio transporto eismui; draudžiama stovėti kelio ženklo „Taksi stotelė“ galiojimo zonoje;. Tačiau šį pažeidimą kasdien galima pamatyti bet kurioje arčiau centro ar prie išvažiavimo iš miesto esančioje stotelėje.

Sustoja mašina ir išlipa žmogus, arba privažiuoja mašina ir pribėga koks žmogus, tik įšoka vidun, durelės trinkt ir nuvažiuoja. Kaip jaustis normalaus miesto autobuso stotelėje laukiantiems žmonėms? Visi laukiam, tačiau atsiranda kažkoks VIP`inis, kurį visų stotelėje likusiųjų akivaizdoje paima ir nurūksta. Jeigu sustojai stotelėje, gal ir visus laukiančius paimk? Taip ir norisi, kad atsirastų toks, kuris prieitų ir specialiai paklaustų to automobilininko maždaug „o kokio čia maršruto autobusas?“. Pavyzdžiui, stotelė „Licėjus“ – jei per vieną šviesoforo degimo ciklą nesustoja nei viena lengvoji mašina – tai jau kone stebuklas. Dažniausiai stojama važiuojant į Žirmūnų pusę. Arba kas darosi „Vaduvos“ stotelėje Kauno link, darbo dienos popietę apie 16-17 valandą – kartais kelios mašinos per minutę.

Anksčiau šis dalykas man neužkliūdavo, nes maniau, kad KET tai daryti leidžia ar kad išvis nereglamentuoja. Tačiau pakalbėjus su vienu pažįstamu, jis paaiškino, kad draudžiama. Kartais pačiam norisi prieiti ir paauklėti ne kiek pačius vairuotojus, kiek tuos, kurie lipa į mašinas. Bet ką ten „tepsies rankas“ į juos. Arba iškeiks necenzūriniais žodžiais, arba... Labiausiai siutina būtent įlipimas – matai, kad kažkas turi draugų, pažįstamų, kurie susitaria, paima vieni kitus ir pan. O kas mane paims? Per gyvenimą taip ir nesusiradau draugų, bandymai kažkaip susipažinti irgi nesėkmingi (nepadėjo net vokelis su pinigais).

Taigi, mieli komentatoriai, norėčiau išgirsti jūsų nuomones apie tai (ypač tų, stojančių stotelėse, o dar labiau – į tas mašinas įlipančių) – ar jums negaila kitų stotelėje laukiančių žmonių – paimate savo draugą/kolegą/pažįstamą, o kitus paliekate „ant ledo“ – laukti valdiško, neretai perpildyto miesto transporto? Sakysite „o kur daugiau sustoti?“. Atsakau – įlaipinimams, išlaipinimams iš lengvųjų automobilių yra specialiai tam skirtos įstaigų, prekybos centrų aikštelės, kiemai ir pan. Sakysite „o tai ką ten sukiotis po tas aikšteles, kiemus – stabtelėjai stotelėje, paėmei ir nurūkai tolyn“. Čia jau jūsų problemos, mieli vairuotojai, o įlipantieji – nebūkite VIP`iniai, nevaidinkite aukštesnių už kitus stotelėje laukiančius – jei stovi stotelėje, tai tik autobuso lauk.

Dėl šios priežasties nustojau važinėti viešuoju transportu, nes atsibodo būti kažkokiu „antrarūšiu“ – lauki autobuso ar troleibuso ir nežinai kada sustos koks pažeidėjas. Nemėgstu būti skundiku, bet į visas taisykles žiūriu paraidžiui, tad jei jau galioja taisyklė, tegu policija rengia reidus, baudžia... nors ne – gal geriau išvis panaikinkime šį draudimą ir tuomet man nebereiks piktintis šiuo kone kasdien matomu vaizdeliu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.