Betgi visi žino, kas kaltas. Net populiari humoro laida sukūrė paaiškinamąjį siužetą apie tai. Kaltininkas – Studentas Petras, nes daug ir blogai vairuoja blogą mašiną gerame mieste. Kadangi niekas nesiginčija, negina to studento, tai automatiškai tampa kaip ir nekvestionuojama tiesa. Ir niekas nebando suabejoti, palyginti studentų skaičiaus Vilniaus mieste su automobilių skaičiumi. O kam? Juk taip patogu, kai yra ant ko sukarti visus šunis. Svarbiausia, kad kaltininkas negali/nebando apsiginti. Antraip, nelikus kaltininko, gali tekti pripažinti kai kieno ilgametį diletantizmą ir patikėto reikalo profanaciją.

Būtų apmaudu, ypač dabar, kai galimai yra įkopta į gerą postą. Taigi, drebėk senasis mieste, nes iš pelkių ir miškų gūdumos, spjaudydamas juodais dyzelio dūmas, atsėlina purvinasis Studentas!

O kol Miestas sutartinai dreba, aukštuose kabinetuose toliau kurpiami planai, kaip visus miestiečius persodinti ant paspirtukų ir dviračių. Įtikinti, suprantama, nepavyks, reikės pirma pagąsdinti studentais, o paskui dar kažkiek pabloginti eismo sąlygas. Tam, žinoma, reikės pasiaurinti gatves, nutiesti visokių naujų takų ir priburti kitos naujos infrastruktūros. O tai jau biudžetai, projektavimas, komandiruotės, prabangios konferencijos, linksmi beprasmiai workshopai. Šitaip gražiai ir iki pensijos galima prasistumdyti. Tegu keičiasi merai, teskamba naujos naivios deklaracijos, svarbiausia, kad laivas plaukia toliau. Tik laivas tas ne Felinio, o Vytauto Petkevičiaus.

Tuo tarpu mes, likę miestiečiai, jei dar turime parako, galime nepastebimai padaryti savo eksperimentą. Kiekvieną rytą ar vakarą, kai pravažiuosime miestą savo kasdieniu maršrutu, įvertinkime spūstis, tarkime 10 balų sistemoje. Ir rezultatus užsirašykime, arba geriau tiesiai į ekseliuką sukelkime. Ir taip būtinai kasdien, pedantiškai ir sąžiningai, iki kokios gruodžio 1-os. Tada, pasidarę grafiką, pamatysime vieną ryškią „duobę“ – maždaug spalio gale spūstys ženkliai sumažėja. Įdomu kodėl? Gal studentams sesija prasideda, gal jie apsimeta sergančiais, kad negrįžtų Vėlinėms namo, o gal startuoja kokios ypatingos nuolaidos alkoholiui? Deja, ne. Tiesiog... tai moksleivių atostogos!

Atsikvepiame ir darome baisią išvadą – ne studentai sukuria spūstis važinėdami ratais po miestą, o mūsų mažieji pirmokėliai – penktokėliai. Ne už vairo, žinoma, o savo tėvelių mašinose. Ups, kaip nepatogu... Tai kam dabar suversim kaltę, išmintingieji miesto kurmiai? Gal mokykloms, kurios rytais visos pradeda darbą tą pačią 8 valandą? O gal miesto švietimo sistemai bendrai, kurią pati savivaldybė administruoja?..

O čia kviečiu pačią studentiją parodyti savigarbą ir pilietinę poziciją. Paraleliai pademonstruoti didžiausius savo turtus – sąžinę ir talentą. Tepavydi praplikę valdininkai, tenerimauja prakutę plėtristai!

Pavyzdžiui: VGTU transportininkai galėtų šiuos kelis mėnesius registruoti transporto srautus (technologijos žinomos jau 50 metų), miestų planuotojai pažymėti „koridorius“ ir „butelio kakliukus“, dar neišnykę edukologai apklausti mokyklas ir sudaryti mokinių judėjimo geografijos žemėlapius, o jaunieji VGTU urbanistai suvesti viską į bendrą ataskaitą. O tada TPSMI politologai su VU komunikatoriais paruoštų skambų antausį miesto politikams su jų ne(pa)keičiamais „specialistais“. O tada LMTA kūrybininkai galėtų pasilinksminti ir nuplėšti kaukes apkūniesiems humoristams. Būtų skambi studentijos teisės į miestą ir pasaulį deklaracija. Šis miestas (o ir pasaulis) tikrai to verti!

Nes kitaip ir toliau viena mūsų problema spręs kitą (duraki i dorogi). O kol mes žiopsome, jos abi kartu „sprendžia“ mus. Netoli dar tenubėgome...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.