Studijavau 5-erius metus Lenkijoje, Vroclovo mieste, ir per savo studijas aplankiau daugybę Europos šalių: Prancūzija, Italija, Ispanija, Graikija. Kai buvau Izraelyje, pagalvojau, kad laikas jau planuoti rimtesnes, tolimesnes keliones, ir nusprendėme kartu su savo draugu aplankyti Ameriką! Susikoncentruosiu šiame straipsnyje į mūsų amerikietišką svajonę. Taip kad pradėkime nuo pradžių, papasakosiu, kaip sekėsi žingsnis po žingsnio organizuoti ir keliauti po Ameriką. Taip kad atsisėskite patogiau ir pradedame!

2018 metu gruodį kartu su savo draugu Kšyštofu nusprendėme aplankyti Ameriką ir pradėjome domėtis, kokių dokumentų reikės šiai kelionei ir kaip iki jos nuskristi. Žinojome, kad Lietuvos Respublikos piliečiams turistiniams tikslams į Ameriką viza nereikalinga, užtenka turėti taip vadinamą ESTA – čia toks leidimas, kuris leidžia turizmo tikslais atvykti į Ameriką 90 dienoms ir galioja dvejus metus. Kainuoja ji 14$ ir paraiška yra teikiama oficialioje svetainėje. Neteikite paraiškos per tarpininkus, nes vietoj 14$ galite sumokėti 80 eurų arba daugiau.

Po dviejų dienų gavome leidimą ir pradėjome ieškoti bilietų ir planuoti visą kelionę. Iš pradžių planas buvo ten atostogauti dvi savaites, bet vėliau man Kšyštof pasakė – „Skrendam trims savaitėms, mes tada dar labiau pajausime Ameriką!”, vat tada ir pradėjome galvoti nuo ko reikės pradėti ir kur kiek dienų praleisti. Ir nusprendėme, kad iš karto skrisime į Vakarinę Ameriką ir ten praleisime apie dvi savaites aplankydami žinomiausias vietas Kalifornijos, Arizonos, Jutos ir Nevados valstijose, vėliau skrisime į Majamį 5 dienoms, o pabaigai pasirinkome Niujorką 3 dienoms. Planas atrodė įspūdingai, nes per 9 dienas Vakarinėje Amerikoje turėjome pravažiuoti apie 4 tūkstančius kilometrų ir kai atsitiktinai sutiktam lauke draugui pasakiau, kaip atrodys mūsų kelionė, jis atsakė: „Vaikinai, Jūs visai kuku? Jus gi pavargsite!”, bet mes suorganizavome taip, kad turėtume laiko ramiai aplankyti ir pailsėti, apie tai vėliau, dabar grįžkime prie bilietų.

Bilietų ieškojome per www.skyscanner.net ir www.avia.lt. Skridome iš Vilniaus per Varšuvą su avialinijom LOT, išvardytose svetainėse suradome sau patogiausią skrydį iš Vilniaus ir atgal, bet pirkome tiesiogiai iš aviakompanijos LOT svetainės. Bilietus pirkome prieš 4 mėnesius Vilnius – Los Andželas su persėdimu Varšuvoje ir Niujorke – Vilnius taip pat su persėdimu Varšuvoje už 540 eurų, jau su įskaičiuotu bagažu ir maitinimu. Taip kaip planuose buvo dar Majamis ir Niujorkas, todėl privalėjome ieškoti ir iki ten bilietų, pirkome iš anksto, nes tada galima už gerą kainą rasti skrydį. Iš Los Andželio iki Majamio skridome „Alaska Airlines“ avialinijomis už 110 eurų, o iš Majamio į Niujorką „Delta“ už 120 eurų, taip pat „Frontier“ avialinijos siūlo pigius skrydžius. Už visus skrydžius sumokėjome 770 eurų.

Kad pavyktų mums viską aplankyti, žinojome, kad bus reikalinga mašina. Mašiną išsinuomavome per aplikaciją pavadinimu „Turo“. Siūlau ieškoti čia mašinos, nes nereikalinga kreditinė kortelė ir dažniausiai nereikia mokėti depozito, galima rasti puikias mašinas už gerą kaina, mūsų atveju reikėjo sumokėti 100$ depozitą. Mes išsinuomavome „Ford Mustang” 2015 metų, už 9 dienas, kartu su pilnu draudimu ir internetu mašinoje sumokėjome 630 eurų, rekomenduoju įsigyti pilną draudimą, nes amerikiečiai nemoka važinėti. Kuras Amerikoje pigus, brangiausias buvo Kalifornijoje, nors vis tiek buvo pigesnis negu Lietuvoje, o pigiausias – Nevados ir Arizonos valstijose. Benzinui dviese išleidome 360$, galima, aišku, ir mažiau išleisti, jei išsinuomotume ekonomiškesnę mašiną, nes mūsų Mustangas rijo 15 litrų šimtui kilometrų. Kalifornijoje už vieną galoną (1 galonas – apie 3.8 litrai) mokėjome apie 3.7 – 4 $, Arizonoje apie 3.2$, Nevadoje galima rasti už 2.5$.

Dabar papasakosiu, kaip buvo su nakvynėmis. Nakvynių ieškojome per „Booking.com“, „Airbnb“ (kur iš namų šeimininko išsinuomoji kambarį arbą butą), bet populiariausia mums buvo aplikacija pavadinimu „Couchsurfing“. Tai tokia aplikaciją, kurioje ieškai šeimininkų, kurie galėtu Tave nemokamai priimti nakvynei. Iš 20 nakvynių, net 16 radome nemokamų, bet pasinaudojome 14, nes tiesiog su vienu šeimininku Majamyje nusprendėme nelaukti iki vakaro, o išsinuomavome kambarį per „Airbnb“ dviems dienoms. Vieną nakvynę užsisakėme per „Booking.com“ už 30 eurų, 5 nakvynes per „Airbnb“ programėlę – 165 eurai iš viso už nakvynes Amerikoje, sumokėjome 195 eurus.

Tiesą sakant, keliaujant su mašina po Ameriką nelabai gal ir apsimoka iš anksto rezervuoti viešbučius arba kambarius, geriau tą pačia dieną kažką susirasti, nes, neduok Dieve, kažkas atsitiks su mašina ir tiesiog prarasite pinigus, kai nepavyks nuvažiuoti iki punkto B. Mums buvo labai svarbu pernakvoti kuo arčiau nacionalinių parkų ir kitų turistinių objektų, prie Didžiojo Kanjono nakvojome Flagstaff mieste, šalia Yosemite nacionalinio parko tai buvo Fresno, kur vėliau buvo mūsų nakvynės parašysiu, kai jau pradėsime „klajoti“ po Ameriką.

Kalbant apie „Couchsurfing“ programėlę, tai gerai aprašykite savo profilį ir gerai perskaitykite šeimininko namų sąlygas ir profilį, žinutėje nurodykite, kodėl būtent pas jį norite apsistoti. Naudojome mes jį ne dėl nemokamų nakvynių, o tam, kad susirastume naujų draugų ir sužinotume naujų dalykų. Naudojant „Couchsurfing“, galima tikrai susipažinti su puikiais žmonėmis, pavyzdžiui Las Vegase gyvenome pas IT specialistą, kuris turi prabangų namą ir penkias mašinas, arba Majamyje pas meksikietį, kuris mokosi lietuvių kalbos. Merginoms čia daug lengviau rasti nakvynę negu vaikinams, nes šeimininkas tikrai labiau norės namuose matyti paneles negu vaikinus. Šeimininkams už pagalbą padovanojome lietuviškų saldumynų, pakabukų ir magnetukų.

Nacionaliniai parkai Amerikoje yra mokami ir už įvažiavimą dažniausiai tenka sumokėti 35 – 40 $ mokestį, todėl apsimoka turėti „America the beautiful“ kortelę. Kortelė kainuoja 80$ ir galioja visiems asmenims mašinoje. Visus metus galite leisti laiką gražiuose Amerikos parkuose, bet verta šitą kortelę nusipirkti iš kitų žmonių. Mes nusipirkome feisbuko grupėje „Keliauk po pasaulį ir dalinkis įspūdžiais“ už 10 eurų! Taip kad paskaičiuokime: už skrydžius, mašiną, kurą, nakvynes išleidome 1425 eurus, vėliau jau nuo mūsų viskas priklausė, kiek galutinai kainuos kelionė, tai kartu su maitinimu, vakarėliais, SIM kortele su internetu, taksi, apsipirkinėjimais, visos kelionės išlaidos buvo apie 2400 eurų!

Sutaupėme dukart arba triskart, negu būtume skridę per kelionių agentūrą. Organizaciniai dalykai jau Jums žinomi, dabar pradėsiu rašyti apie tai, kaip viskas atrodė, papasakosiu apie dalykus, apie kuriuos Jums bus sunku patikėti ir būsite nustebę. Važiuojame!

Buvo gegužės 10 d., jau sakėme vienas kitam „Na va, pagaliau sulaukėme! Tai jau rytoj!“. Labai buvau patenkintas, kad jau rytoj prasidės mūsų gyvenimo kelionė ir pagaliau susitiksiu su savo draugais, gyvenančiais Amerikoje. Gegužės 11 – tą, šeštadienio rytą, lėktuvas iš Vilniaus į Varšuvą, o vėliau ilgas, net 12 valandų skrydis į Los Andželą. Nusileidome Los Andželo oro uoste apie 16 val., užsisakėme taksi per „Uber” programėlę ir nuvažiavome iki buto, kurį užsisakėme per „Airbnb”. Siūlau iš karto Jums pasiimti taksi, nes Jūs būsite pavargę po ilgo skrydžio ir tikrai nesinorės važiuoti autobusu su dviem arba trimis persėdimais, geriau šiek tiek daugiau sumokėti, bet patogiau ir greičiau nuvažiuoti iki punkto B.

Atvažiavę į butą jautėme, kad laiko skirtumas yra 10 valandų, nusprendėme aklimatizuotis, sulaukti nakties ir tada eiti miegot. Nuvažiavome pamatyti Los Andžele Holivudo „Walk of fame“ (Šlovės alėja). Turistams labiausiai tai žinoma vieta Los Andžele, kur ant plytelių yra įamžinti daugybė pramogų industrijos žvaigždžių, deja, šioje vietoje jau neatrodo taip gerai, kai pilna yra benamių žmonių. Grįžtant į namus, paklausiau „Uber“ vairuotojo: Kalifornija yra turtinga valstija, darbo rinka aukšto lygio, kodėl čia tiek benamių? Vairuotojas atsidusęs atsakė, kad šitą klausimą užduoda kiekvienas turistas ir nėra atsakymo į tai, tiesiog žmonės renkasi tokį gyvenimo būdą, o valdžia su tuo visai nekovoja.

Kitą dieną taip pat praleidome Los Andžele, laiką praleidome „Venice beach“, kur filmavosi tokios įžymybės kaip Pamella Anderson. „Venice beach“ krepšinio aikštelėje susitikau su savo geru draugu po 6-erių metų pertraukos, su kuriuo susipažinau Vroclove, per savo studijų laikus krepšinio aikštelėje, tada man pranešė, kad išvažiuos į Ameriką mokytis ir žaisti krepšinį. Po studijų taip ir pasiliko Los Andžele ir ten puikiai pritapo! Artimai bendradarbiauja su NBA čempionu Metta World Peace, dalyvavo vakarėliuose kartu su Snoop Dog, taip pat žaidė krepšinį „Venice beach“ su futbolo žvaigždė Zlatanu Ibrahimovičiu. Pažaidę krepšinį nuvažiavome kartu aplankyti Malibu, kur sutikome Keanu Rivesą iš filmo „Matrica“, taip pat pamatėme kitus gražius gamtos vaizdus.

Nuo kitos dienos jau 9 dienas keliavome savarankiškai, ryte atsiėmėme mašiną ir į kelią link Didžiojo Kanjono link! Važiavome per legendinį kelią „Route 66“, pakeliui aplankėme Williams miestelį, kuriame galima pajausti legendinę „Route 66” atmosferą. Nakvynę turėjome per „Couchsurfing“ mieste Flagstaff, iki jo važiavome 6,5 valandos, čia buvo mums tinkamiausia vieta, nes nuo Flagstaff iki Didžiojo Kanjono maždaug valanda kelio. Kitą dieną jau grožėjomes kanjono vaizdais, o popietę praleidome miestelyje Page, kur verta aplankyti „Horseshoe band“, kur teka upė pavadinimu – Kolorado. Nakvojome Big Water kaime Jutos valstijoje, per „Airbnb“ programą.

Kitą dieną taip pat praleidome Arizonos valstijoje, aplankydami
„Antelope“ kanjoną ir „Monument valley“. „Antelope“ negalima lankyti su kortele „America the beautiful“, nes priklauso Navajo populiacijai ir reikia pirkti atskirą bilietą. Mes pirkome prieš 3 mėnesius, nes daug turistų nori jį aplankyti, todėl bilietai greit išparduodami, bilieto kaina – 50$. Pasigrožėję „Antelope“, važiavome aplankyti „Monument Valley“, prie progos pamatėme „Forrest gump point“ – vietą, kurią beveik kiekvienas matė per televizorių. Iki viešbučio buvo 3 valandos kelio, Kanab mieste Jutos valstijoje.

Kitą dieną turėjome didelį iššūki, nes važiavome užlipti iki „Angels landing“, važaviame Zion nacionaliniame parke, trasa sunki, bet įveikiama. Įveikę sunkų kelią, pamatysite nuostabų vaizdą! Kaip visas kelias iki „Angels Landing“ atrodo, galite pažiūrėti čia:

Po pasiekto tikslo važiavome tai atšvęstį Las Vegase, iki kurio buvo apie dvi valandos kelio, pakalbėję trumpai su šeimininku iš „Couchsurfingo“ (šeimininkas gimė Bosnijoje ir Hercegovinoje, bet jau seniai gyvena jau Las Vegase), važiavome pažiūrėti, kaip atrodo veiksmas naktiniame Las Vegase. Kitą dieną po pusryčių su pažįstamu, buvusiu Lietuvos krepšininku Benu Veikalu, grįžome į Kaliforniją. Turėjome pasiekti Fresno miestą iki kurio nuo Las Vegaso 5 valandos kelio. Fresną pasirinkome, nes nuo čia valanda kelio iki pačio gražiausio nacionalinio parko Kalifornijoje pavadinimu – Yosemite national park. Fresne apsistojome pas pensininkus, kurie mus sutiko skania vakariene ir po vakarienės su jų sūnumi, kuris yra mūsų bendraamžis, penktadienio vakarą praleidome baruose ir naktiniuose klubuose, kur susipažinome su jo draugais ir kur po 7-erių metų pertraukos susitikau su pažįstamu krepšininku – Europos Taurės čempionu su Kazanės „Unics“ komanda Terrell Lyday, kuris taip pat gyvena Fresne.

Papusryčiavę išvažiavome į Yosemite national park. Jame praleidome visą dieną. Yosemite parkas garsėja savo gražiais, dideliais miškais, ežerų panoramomis ir kriokliais. Parkas turi daugybę turistinių maršrutų, kuriais turistais gali žavėtis, puikią gamtą. Gaila, kad praleidome ten tik vieną dieną, ten aš pasilikčiau ir savaitei, ko gero, tai buvo parkas, kuris mums labiausiai patiko, net jei turite porą valandų, tikrai verta važiuoti, būsite sužavėti!

Susižavėję Yosemite parku, pajudėjome San Francisko link. Nakvojome Modesto mieste pas istorijos mokytoją, su kuriuo prie progos pažiūrėjome NBA Konferencijos finalus. Modesto miestą pasirinkome, kaip ir kitus miestus, dėl geros vietos, nuo jo arti ir iki Yosemite parko ir iki San Francisko. Pailsėję, ankstyvą rytą išvažiavome į San Franciską. Miesto centre sutikome namų šeimininką, pas kurį nakvojome. Jis parodė mums lankytinas San Francisko vietas: Golden gate Bridge – visiems žinomą tiltą, Lombardo gatvę, Golden Gate park, Painted ladies. Gyvenome pačiame centre Lombardo gatvėje, todėl visi turistiniai objektai buvo šalia.

Kitą dieną jau važiavome į Los Andželą, važiavome iki jo gražiausiu keliu Amerikoje, kuris vadinasi Pacific Coast Highway. Važiuodami žavėjomes vandenynu ir gamta, būtent šiame kely jautėme tikrąją Kaliforniją. Pakeliui aplankėme tokias vietas: Carmel by the sea, Big Sur, Santa Barbarą. Siūlau užsipilti kuro šalia Carmel by the sea, nes važiuojant šiuo keliu, labai mažai degalinių ir už galoną (1 galonas – apie 3.8 litrai) teks sumokėti 5.5$. Sugrįžę į Los Andželą praleidome ten dvi dienas. Per jas spėjome pasivaikščiot po miesto centrą, aplankėme Beverley Hills kvartalą, kuriame gyvena Amerikos įžymybės, Holivudą ir Santą Moniką. Su nakvynėmis pagelbėjo mano jau minimas straipsnio pradžioje draugas, su kuriuo susipažinau Lenkijoje.

Jau pripratus prie Kalifornijos, atėjo laikas su ja atsisveikinti ir skristi į saulėtąjį Majamį! Praleidome ten 5 dienas, pirmas dvi dienas gyvenome miesto centre, o jau likusias tris pačiame Miami beach. Būtent Miami beach mus per „Couchsurfing“ priėmė meksikietis, kuris mokosi lietuvių kalbos. Buvo smagu girdėti iš jo žinomus Lietuvos atlikėjus ir lietuviškas dainas. Majamyje džiaugėmės saule ir šiltu vandenynu, o vakarais dalyvavome miesto vakarėliuose, kurie yra tiesiog fantastiški! Majamyje turėjome taip pat progą susipažinti su vietiniu milijonieriumi, o buvo viskas taip: kai ieškojau per „Couchsurfing“ nakvynės Majamyje, vienas žmogus negalėjo mūsų priimti, bet davė kito žmogaus kontaktus, kuris nėra užsiregistravęs „Coushsurifng“, bet priiminėja žmones. Pamatėme jo instagramą ir supratome, kad žmogus turtingas. Kovo mėnesį jam parašiau, bet pasakė, kad dar per anksti kažką spręsti, nes dar daug laiko iki gegužės, bet vėliau pranešė, kad, ko gero, bus išvažiavęs.

Jau kai buvome Majamyje parašiau, kad mes esame čia, jis atsakė – kodėl nepranešei anksčiau? Mano planai pasikeitė ir galėjau Jus priimti. Tada susitarėme, kad vakare atvažiuosime pas jį į svečius. Mes tą vakarą negalėjome niekaip užsisakyti taksi, parašiau, ar galėtų mus paimti, atsakė gerai, tik įsitikino, ar mes dviese – atsakiau taip, mes dviese, o jis į tai – „sorry, tada negaliu atvažiuoti su Ferrari”. Tai buvo pats maloniausias atsiprašymas gyvenime! Mums važiuojant, papasakojo, kad pas jį jau nakvojo žmonės iš Lietuvos, o pats turi 26 įmones ir tiesiog nori pažinti naujus žmones. Buvome labai patenkinti, kad galėjome gyvai pamatyti, kaip atrodo milijono dolerių vertės apartamentai Majamio „Penthouse“.

Laikas Majamyje prabėgo labai greitai ir liko mums paskutinė kėliones stotelė – Niujorkas. Ten taip pat naudojome „Couchsurfing”. Beveik visi lankytini Niujorko objektai yra Manhetene. Aplankėme Laisvės statulą (bilietas kainuoją 25$ ir taip pat reikėtų bilietais pasirūpinti iš anksto), iš viršaus „Top of the rock“ apžiūrėjome Niujorko panoramą, taip pat vaikščiojome po garsųjį Bruklino tiltą. Nepraleidome progos pamatyti paminklą, kuris skirtas žuvusiems per terorą į „World Trade Center“. Paskutinę dieną prieš skrydį dar spėjome susitikti su buvusiu Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėju Tyrone Nesby, su kuriuo prisiminėme iškovotą Europos taurę. Tyrene pasakė, kad buvo puikus jausmas tapti tokių pirmenybių čempionu, taip pat pasidomėjo, kaip sekasi jo buvusiems komandos draugams, kai pasakiau, kad Robertas Javtokas dabar eina Kauno „Žalgiryje“ direktoriaus pareigas, taip nustebo, kad susiėmė už galvos. Po susitikimo važiavome į oro uostą, kur laukė skrydis namo po pavykusios gyvenimo kelionės, tada galėjome sau pasakyti, kad išpildėme savo amerikietišką svajonę!

Per šią kelionę pamatėme tai, ką matėme filmuose. Amerikiečiai labai nuoširdūs ir aktyvūs žmonės, tokių geraširdžių dar turbūt nebuvome sutikę. Važiuodami į Yosemite national park, sustojome su avarinėmis šviesomis, kad uždarytume bagažinę ir iš karto sustojo mašiną, kuri važiavo už mūsų ir paklausė, ar kažkas atsitiko, gal reikia pagalbos? Kitas geras pavyzdys buvo Niujorke, nes mes nežinojome, kad važiuojant viešuoju transportu reikia turėti kažką panašaus į Vilniečio kortelę. Labai lijo, įlipome į autobusą ir vairuotojo klausėme, kiek reikia sumokėti, jis atsakė, kad nepriima grynųjų, bet pamatęs mus šlapius ir pavargusius, taip pat suprato, jog esame turistai ir nuvežė iki namų nemokamai. Ar Lietuvoje kažką panašaus pamatytume? Ar per karščius kažkas pasiūlys vandens, kaip mums pasiūlė Arizonoje?

Tikiuosi, kad Jums patiko mano aprašymas apie mūsų kelionę, patariu visiems keliauti, nes tai puiki progą pažinti kitą kultūrą ir susirasti naujų draugų. Jeigu kam nors kils klausimų apie kelionę, galite drąsiai man rašyti per feisbuką arba instagramą: Kolosovski22. Daugiau nuotraukų galite rasti mano instagramo paskyroje arba Kšyštofo instagramo paskyroje: Geerou. Iki kitų kartų! Cheers!