LR ŠMSM (Švietimo, mokslo ir sporto ministerija – DELFI) yra toks nepakartojamas egzempliorius, kad tikriausiai sunku būtų pasaulyje surasti kitą tokią šalį, kurioje valstybei taip nerūpėtų moksleivių, studentų bei išsilavinusių žmonių ateitis. Nes viena puse sakom kaip svarbu ugdyti, šviesti, lavinti kritinį mąstymą, o kita ranka užtrenkiam duris tiems, kurie negali susimokėti už mokslą.

Švietimo ministerija beveik kasmet eksperimentuoja su mokiniais ir studentais. Vienais metais padarom tokią kartelę, paskui pamatome, kad „nepaėjo“, darome kitą. Prailginame mokslo metus, bet ugdymo procesas vis tiek nevyksta.

Bet grįžtant prie mano mylimosios matematikos. Prieš porą metų atrodė normalu, kad jei ruošiesi studijuoti socialinius ar humanitarinius mokslus, renkiesi atitinkamai dalyko kursą, išplėstinį ar bendrąjį. Na, o nuo pernai metų, nesvarbu, kad tu nori studijuoti socialinius mokslus, neįstosi į nemokamą vietą, neišlaikęs matematikos. Ir ne tik, kad neišlaikęs, bet dar ir pasiekęs atitinkamą balą. Tačiau po daug diskusijų sukėlusio pernykščio valstybinio brandos egzamino, kurio kas penktas abiturientas neišlaikė, ŠMSM sugalvojo vėl naują stojimo į aukštąsias mokyklas tvarką. Ir, žinoma, ją palengvino, kas tikrai sveikintina. Tačiau ji galioja tik tiems abiturientams, kurie mokyklą baigia šiais metais. Vadinasi, jog tokie kaip aš, kurie neįstojo praėjusiais metais dėl 25 balų matematikos egzamino išlaikymo ribos, šiemet perlaikius egzaminą, nauja tvarka negalioja. Ir visai nesvarbu, kad kiti mano pasirinkti egzaminai, norint studijuoti socialinius mokslus ir susižiūrėjus universiteto konkursinio balo sandarą, yra virš 90 balų, tampa visiškai beverčiai, nes stojantysis tiesiog negali pretenduoti į valstybės finansuojamą vietą be 25 balų matematikos.

Ir nesvarbu, ar tu nori studijuoti, tarkime, kūrybines industrijas ar ekonomiką (kur, suprantamas dalykas, jog matematika pagrindinis egzaminas).

Na, o šiemet, nepasiteisinus praėjusių metų tvarkai, atėjo naujoji, kuri į valstybės finansuojamą vietą leidžia pretenduoti stojantiesiems turint 3 egzaminų vidurkį (lietuvių k. ir literatūros, anglų k. ir matematikos), kuris turi būti ne mažesnis nei 25 balai stojant į kolegiją ir 40 balų į universitetą. Jei mokyklą būčiau baigusi šiemet, aš tikrai įstočiau į nemokamą vietą, nes mano vidurkis būtų apie 70. Bet kadangi buvau tik objektas eksperimentui, man durys studijuoti aukštojoje mokykloje užsiveria. Ir nesvarbu, kad šiandien perlaikiau egzaminą, kuris nebuvo itin lengvas, kaip prognozuota po praėjusių metų olimpiadinio lygio, man vis tiek galioja pernai metų tvarka, nors ir perlaikyčiau visus egzaminus šiemet.

Na ką gi, tikriausiai teks sukti link profesinės mokyklos, su savo kitais egzaminais virš 90 balų, nes, deja, bet mano mama mokytoja, o žinant jų vertinimą ir pajamas, man tektų arba imti paskolą mokslams, arba emigruoti.

Tai štai taip mūsų valstybė myli savo jaunus piliečius. Dar viena plyta, mesta į jauną, veržlų ir mokytis norinti žmogų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.